Wijnles voor dummies

Wijnles voor dummies

Tijdens de feestdagen wil je vast een lekker wijntje drinken bij het diner. Want het diner waarvoor je uren in de keuken hebt gestaan verdient natuurlijk de perfecte wijn. Maar welke wijn past er eigenlijk het beste bij? Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van de juiste wijn? Hieronder geven we je een wijnlesje voor dummies om je te helpen bij het maken van een goede keuze. Zo kun jij tijdens het diner uitgebreid tof doen over de wijnkennis die je hebt opgedaan 🙂

Wist je dat…

  • Wijn met een schroefdop tegenwoordig niet per se goedkope (slechte) wijn is? Het zorgt er juist voor dat de wijn in perfecte conditie blijft.
  • Veel wijnen, zoals de Sauvignon Blanc, Merlot en Pinot Noir, hun naam te danken hebben aan de druif die gebruikt wordt om de wijn te maken?
  • De druiven waarmee de wijn gemaakt wordt niet bepalen hoe zoet of hoe droog een wijn is maar dat dit door het suikergehalte in de wijn komt?
  • Het sap van de Pinot Noir kleurloos is? Om toch kleur te geven aan wijn die van de Pinot Noir gemaakt wordt, gebruiken ze bij het maken van de wijn de schil van de druif.
  • Ook het land van herkomst invloed heeft op hoe de wijn smaakt? Dit heeft te maken met het klimaat waar de druif groeit.
  • Het glas waar je wijn uit drinkt ook van invloed is op hoe je wijntje smaakt? Rode wijn heeft meer aroma en daarom zijn rode wijnglazen groter dan witte wijnglazen.
  • Witte wijnglazen vaak kleiner zijn dan rode wijnglazen omdat de wijn niet te snel op mag warmen?
  • De beste temperatuur voor een witte wijn tussen de zeven en tien graden is?
  • De meeste koelkasten rond de vier graden zijn?
  • Je witte wijn dus niet direct uit de koelkast moet drinken maar even iets moet laten opwarmen?
  • Rode wijn niet op huiskamertemperatuur, maar tussen de zestien en achttien graden het lekkerst is?
  • Rosé de lichtrode kleur krijgt doordat de schillen van de blauwe druiven maar kort de tijd krijgen om hun kleur af te geven aan de wijn?
  • Rosé ook gemaakt kan worden door witte en rode wijn met elkaar te mengen maar dat dit hartstikke verboden is in de Europese Unie?
  • Dat dit verbod in de champagnestreek niet geldt, waar witte wijn met rode wijn vermengd wordt om rosé champagne te krijgen?
  • Tannine vooral in rode wijn zit en ervoor zorgt dat de wijn zijn kleur behoudt?
  • De hoeveelheid tannine ook bepaalt hoe lang de wijn bewaard kan worden? Hoe meer tannine hoe langer de wijn houdbaar is. Daarom is witte wijn minder lang houdbaar dan rode wijn.
  • Je tannine goed kunt proeven als je een pit van een druif doorbijt? Of een slok koude thee drinkt?

Wijn en voedselcombinaties

Nu je dit allemaal weet over wijn geven we je ook nog een paar tips over welke wijn je het beste bij een gerecht kan schenken.

Bij een viscocktail met gerookte zalm, garnalen en rivierkreeft kun je een Duitse Riesling drinken. In Duitsland is Riesling de populairste wijnsoort. Het is een droge, witte wijn die een goed evenwicht heeft tussen zoet en zuur en vooral goed combineert met gerechten die een milde smaak hebben.

Bij carpaccio zou je misschien denken aan een rode wijn. Maar ook wit kan hier heel goed bij. Om je gasten te verrassen zou je hier dus een witte wijn bij kunnen serveren. Bijvoorbeeld een Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc. Al zou je ook voor een Prosecco kunnen kiezen, om de start van het kerstdiner extra feestelijk te beginnen 🙂

Varkenshaas met brie en spek wordt nóg lekkerder in combinatie met een Chardonnay uit Zuid-Frankrijk. Chardonnay is ontzettend populair, het is een witte wijn die lekker sappig en fruitig smaakt en hierdoor vinden veel mensen hem lekker 🙂 Het zoetige van de wijn combineert door het contrast goed met de zoute smaak van het spek.

Eet je met kerst een lekker biefstukje, entrecôte of tournedos? Dan kun je kiezen voor een Zuid-Afrikaanse Pinot Noir. Dit is een lichtrode wijn met een hele fijne, zachte smaak. Perfect voor bij een stukje ossenhaas, die ook zacht van smaak is. De textuur van het vlees en de wijn komen overeen waardoor het vlees nog smakelijker wordt.

Een Italiaanse Pinot Grigio past goed bij saltimbocca. Dit is een volle, zachte witte wijn. Hij heeft een sterk aroma van honing, specerijen en tropisch fruit. Ook hier is het zoetige van de wijn een goede combinatie met het zoutige van het spek in het gerecht. Honing en spek gaan erg goed samen. Je zou ook kunnen kiezen voor een rode Merlot. Dit is een wijn die lekker makkelijk wegdrinkt (pas op dat ie niet té makkelijk wegdrinkt ;-)) en die goed bij veel vleesgerechten past.

Eindig je met een kaasplankje bij het dessert? Dan kun je daar een Cabernet Sauvignon bij serveren. Dit is een hele donkere gekleurde rode wijn. Hij is sterk van smaak en past hierdoor goed bij kaas. Hou je niet van rode wijn? Dan kun je ook kiezen voor een Sauvignon Blanc, dit is frisse, witte wijn. Het frisse combineert goed met de sterke smaak van de kaas. Ook bij visgerechten is de Sauvignon Blanc een goede keuze.

Met deze informatie gaat het je vast lukken om een spetterend kerstdiner neer te zetten met een perfecte wijn bij alle gangen. Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken? Ga dan naar een goede wijnwinkel voor advies. Vertel ze wat je lekker vindt, welke gerechten je gaat maken en wat het budget is voor de wijn. Dan zoeken zij iets lekkers voor je uit.

Heel veel succes met het maken van de wijnkeuze(s)! 🙂

Bericht delen?