Diner Kerstrecepten

Witlof met ham en kaas uit de oven

We kunnen ons vergissen, maar we denken dat iedereen dit lust 🙂 Zelfs de mensen die normaal niet zo gek zijn op witlof! Dat komt omdat je in dit recept de witlof combineert met ham en kaas. Dat gaat er wel in toch?

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 400 gr witlof
  • 80 gr achterham
  • 120 gr kaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 10 minuten oventijd

  • Haal (indien nodig) de buitenste bladeren van de witlofstronken af. Spoel de witlof daarna af onder de kraan.
  • Snijd een klein stukje van de onderkant van de stronk.
  • Kook de witlof ongeveer 15 minuten in water met een klein beetje zout. Als je gemakkelijk met een vork in de witlof kunt prikken dan is de witlof gaar.
  • Giet de witlof af en laat hem even uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de witlofstronken in de lengte doormidden en haal eventueel de (witte) kern eruit. Deze kan wat bitter zijn.
  • Leg de stronken met de platte kant naar beneden in een ovenschaal en verdeel eerst de ham en dan de kaas erover.
  • Zet de witlof ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden. Op het laatst kun je eventueel de grillstand even aanzetten zodat de kaas krokant wordt.

Tips en tricks

  • Loop niet weg als je de grillstand aanzet, voor je het weet is het korstje iets te krokant 😉

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 236
  • Eiwit: 26,8 gram
  • Koolhydraten: 5,2 gram
  • Vet: 11,8 gram
  • Vezels: 2,2 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter