Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
We kunnen ons vergissen, maar we denken dat iedereen dit lust 🙂 Zelfs de mensen die normaal niet zo gek zijn op witlof! Dat komt omdat je in dit recept de witlof combineert met ham en kaas. Dat gaat er wel in toch?
Dit heb je nodig (twee personen)
- 400 gr witlof
- 80 gr achterham
- 120 gr kaas
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 10 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verwijder de buitenste bladeren en de harde onderkant van de witlofstronken. Spoel de witlofstronken schoon met koud water.
- Kook de witlof in ongeveer 15 minuten beetgaar in water met een klein beetje zout.
- Giet de witlof af en laat goed uitlekken in een vergiet. Druk het overtollige vocht eruit met de bolle kant van een lepel.
- Leg de witlofstronken met de platte kant naar beneden in een licht ingevette ovenschaal.
- Verdeel de ham over de witlof en bedek de ham met de kaas.
- Zet de witlof voor ongeveer 10 minuten in de oven. Op het laatst kun je eventueel de grillstand even aanzetten zodat de kaas krokant wordt.
Tips en tricks
- Laat de witlof echt goed uitlekken nadat je het hebt gekookt. Anders blijft het gerecht erg nat. Je kunt dit overigens niet helemaal voorkomen.
- Loop niet weg bij de oven als je de grillstand aanzet. Voor je het weet is het korstje iets te krokant en vooral iets te donker.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 289
- Eiwit: 24 gram
- Koolhydraten: 6 gram
- Vet: 19 gram
- Vezels: 2 gram
Zijn deze boeken ook op e reader te kopen
Nee de boeken zijn niet verkrijgbaar als e-book. Wil je digitaal de menu’s volgen dan kun je lid worden van de app. Meer daarover lees je hier: https://www.projectgezond.nl/proberen.
Witlof kan je nog beter stoven. Dan blijft de smaak beter behouden. Gewoon een klein beetje boter in een lage pan en dan de stronkjes er in leggen. Heb je geen lage pan, leg er dan een rond velletje bakpapier op, zodat het wel goed gaart.
Witloof met zalm is ook lekker
Of wokken met een sjalotje. Dan gruyère en crème fraiche erover. Ook smullen.