Diner

Witlof ovenschotel met gehakt

Witlof ovenschotel met gehakt

De meest bekende witlof eet je met ham en kaas. Dit gerecht heeft veel fans en liefhebbers zetten het graag op tafel met feestelijke gelegenheden zoals Kerst. Toch vind je dit drietal top-ingrediënten niet terug in deze ovenschotel!

In deze ovenschotel combineer je de witlof namelijk met gehakt en nootmuskaat. Ook wanneer je niet weg bent van de licht bittere smaak van de stronkjes ‘Brussels lof’ is dit recept het proberen waard. Uit ervaring kunnen we namelijk zeggen dat de bereiding met kookroom in de oven zorgt voor een verrassend lekkere smaak. Tel daar de voordelen zoals vitamine A, B, C, foliumzuur en vochtafdrijvende werking bij op. En nu zijn wij heel benieuwd:

Ga jij deze witlof ovenschotel een kans te geven?

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 1 ui
  • 400 gr witlof
  • 150 gr rundergehakt
  • 3 gr nootmuskaat
  • 400 gr aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 5 gr maïzena
  • 100 ml kookroom
  • 10 gr peterselie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui een paar minuten aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Was de witlof en snijd in dunne halve ringen. Bak de witlof vervolgens een paar minuten mee en maak alles op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.
  • Laat het witlof-gehaktmengsel goed uitlekken in een vergiet.
  • Roer de maïzena los in de kookroom. Voeg de peterselie toe en roer nog een keer goed door.
  • Doe het witlof-gehaktmengsel weer terug in de pan, voeg de kookroom er aan toe en verwarm even op laag vuur.
  • Bedek de bodem van een ovenschaal met de aardappelschijfjes.
  • Stort het mengsel op de aardappelschijfjes en verdeel gelijkmatig.
  • Zet voor ongeveer 25 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Laat het witlof-gehaktmengsel echt even staan zodat het goed kan uitlekken. Dat scheelt namelijk al snel zo’n 100 milliliter vocht. Dit kan het verschil zijn tussen een lekkere romige of natte ovenschotel.
  • Je kan in plaats van kookroom met maïzena ook een roux gebruiken in dit recept. Je maakt de rouw dan van 15 gram boter, 15 gram bloem en 150 milliliter melk. Hier lees je hoe je dat doet.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 541
  • Eiwit: 24 gram
  • Koolhydraten: 50 gram
  • Vet: 26 gram
  • Vezels: 8 gram

Eet smakelijk!

10 reacties

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X