Bij ons thuis was mijn vader de enige die rauwe witlof lustte. Zo nu en dan werd hij dus extra verwend door moeders met een lekker bakje witlofsalade dat hij helemaal alleen mocht opeten. Wij zaten erbij, keken ernaar en maakten steevast de opmerking:
Iehl! Dat je dat lust!
Maar goed, dat was vroeger toen ik klein was. En tijden veranderen. Niet dat ik inmiddels groter ben geworden, dat zat er voor mij niet in. 1 meter 70 it is… Maar ik lust wel rauwe witlof!
Dit heb je nodig (twee personen)
- 2 stronkjes witlof (ongeveer 250 gram)
- 1/2 paprika
- 50 gr kaas
- 25 gr walnoten
- 1 sinaasappel
- 40 ml yoghurt
- 5 gr mosterd
- 1/2 appel
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten
- Haal de buitenste bladeren van de witlof, snij een klein stukje van de onderkant, halveer de stronken in de lengte en snij de (bittere) kern eruit. Snij de witlof vervolgens in dunne reepjes.
- Snij de paprika in reepjes, de appel in dunne plakjes, de kaas in blokjes en hak de walnoten even grof door.
- Snij de schil van de sinaasappel en snij vervolgens de partjes uit de ‘vliesjes’. Doe dit boven een schaaltje zodat je het sap opvangt.
- Meng de yoghurt met de mosterd en voeg twee tot drie eetlepels van het sinaasappelsap toe. Maak de dressing eventueel verder op smaak met wat peper en zout.
- Meng alle ingrediënten door elkaar en geniet van je witlofsalade.
Tips en tricks
- Witlof is van zichzelf een beetje bitter. Een groot deel van de bittere smaak haal je al weg door de kern te verwijderen. Dat beetje bitter dat je overhoudt combineert juist prima met de zoete smaak van appel en sinaasappel. Mocht je niet zo’n fan zijn van rauwe witlof dan wil ik je ‘uitdagen’ om deze salade toch te proberen.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 261
- Eiwit: 12 gram
- Koolhydraten: 18 gram
- Vet: 16 gram
- Vezels: 4 gram
Laat een reactie achter