Blog

Word jij Masterchef gourmetten 2015?

Word jij Masterchef gourmetten 2015

Met kerst draaien de gourmetstellen in Nederland op volle toeren. Grote kans dat jij ook gaat gourmetten. Gourmetten is gezellig, lekker en ideaal omdat het over het algemeen weinig voorbereiding nodig heeft. Natuurlijk moeten er boodschappen gedaan worden, groente en brood gesneden en sausjes worden gemaakt. Maar uiteindelijk is iedereen zelf aan het kokerellen en hoeft de gastheer of gastvrouw – gelukkig- niet alles zelf klaar te maken.

Gourmetten hoeft niet per se ongezond te zijn, mits je een beetje oplet met wat je eet. Daarom heb ik een paar handige gourmettips om het wat gezonder te houden:

  • Vaak wordt er veel stokbrood gegeten bij het gourmetten. Als je graag stokbrood eet, kies dan het liefste voor bruin stokbrood, dit is een gezondere keuze dan wit stokbrood. Kies als beleg op het stokbrood voor een tapenade in plaats van kruidenboter. Dit scheelt namelijk een hoop in calorieën.
  • Probeer witte sauzen te vermijden en kies voor een rode saus. Rode sauzen bevatten veel minder calorieën. Wil je toch graag een witte saus? Probeer dan dit recept voor de gezonden en zelfgemaakte tzatziki.
    Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen saus te nemen. Een goed stukje vlees heeft helemaal geen sausje nodig; een beetje peper en zout is vaak al voldoende.
  • Eet overdag niet minder dan dat je normaal eet. Vaak heb je de neiging om overdag minder te eten, omdat je weet dat je ’s avonds gaat gourmetten. Als je overdag gewoon normaal eet, heb je ’s avonds niet extreem veel honger en eet je dus ook niet te veel.
  • Groente kan ook prima klaargemaakt worden op het gourmetstel. Denk bijvoorbeeld aan een mix van champignons, paprika en ui. Eventueel op smaak brengen met een beetje peper en zout of andere kruiden. Ook kun je er een eimengsel overheen gieten zodat je het als een omeletje bakt.

Het woord gourmet komt uit het Frans en betekent fijnproever of culinair genieter. Gourmetten betekent dat je in kleine pannetjes lekkere gerechtjes aan tafel maakt. Dus niet alleen een slavinkje, hamburgertje of stukje spek bakken maar echt kleine gerechtjes maken.

Om ervoor te zorgen dat jij de masterchef van de avond wordt, hebben we een aantal leuke tips voor lekkere en makkelijke gourmethapjes:

  • Geitenkaas in spek met rozemarijn. Omwikkel een plakje zachte geitenkaas met een plakje ontbijtspek. Prik er met een satéprikker een gaatje in en steek hier een klein takje rozemarijn in. Bak het, in een beetje olie, op de plaat van het gourmetstel aan beide kanten bruin. Vervolgens kun je er op je bord nog een klein beetje honing overheen doen. Je kunt er ook met een beetje sla, tomaat en ui een kleine salade van maken. Ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook nog eens ontzettend lekker!
  • Bananen pakketjes. Deze maak je heel makkelijk door een banaan in ongeveer acht stukken te snijden en deze stukken ieder in een plakje ontbijtspek te wikkelen. Bak vervolgens de stukjes banaan in een beetje olie goudbruin en je hebt een heel origineel gourmethapje.
  • Gemarineerde groentespiesjes. Snij champignons, 1 rode paprika, 1 courgette, 1 rode ui in gelijke stukken. Meng dit met wat vers gehakte peterselie, olijfolie, twee teentjes knoflook en wat peper en zout en laat het minstens een halfuur marineren. Rijg daarna de groenten aan satéprikkers en voilà, bakken maar!

Het gourmetstel is niet alleen geschikt om groente en vlees op te bakken, maar is ook zeer geschikt om toetjes mee te maken. Gelukkig hebben wij ook een goede tip voor een heerlijk toetje waarmee je die masterchef titel zeker in de wacht sleept: gebakken peer met vanille-ijs. Bak de plakjes peer in een pannetje tot deze warm zijn en bestrooi ze met kaneel. Serveer een bol ijs op een bord en schep de warme peer erbij. Bestrooi het geheel vervolgens met wat speculaaskruimels. Dit recept is ook heel lekker met appel.

Gourmetten heeft helaas één nadeel (naast de pondjes die er misschien toch stiekem aangekomen zijn); de geur die vaak lang in huis blijft hangen. De gouden tip om deze lucht uit het huis te laten verdwijnen is door een pannetje met een laagje schoonmaakazijn op het vuur te verwarmen. Met een minuut of tien moet de gourmetlucht verdwenen zijn.

Heb jij nog gourmetplannen voor de komende feestdagen? En wat eet je dan het liefst? Laat het even weten in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X