Diner

Worstenbroodjes

De oventemperatuur stijgt voor dit recept tot grote hoogte. Het zorgt ervoor dat je kort daarna je tanden kunt zetten in een knapperig worstenbroodje.

Maar aan die korte baktijd op hoge temperatuur gaat eerst nog het één en ander vooraf!

Maak je hoofd helemaal leeg tijdens het kneden van het deeg en het (zelf gekruide) gehakt. Vorm de broodjes volgens onze instructies hieronder of laat je creativiteit de vrije loop en vorm ze zo dat ‘abstracte kunst’ een feit is.

Veel kneed, rijs, vorm -en bakplezier gewenst!

Dit heb je nodig (twintig stuks)

  • 60 gr roomboter
  • 250 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 2 ei
  • 4 gr zout
  • 100 ml melk
  • 250 gr gehakt (half om half)
  • 5 gr gehaktkruiden
  • 15 gr paneermeel
  • 10 gr mosterd

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten bereiden + 35 minuten rijzen + 10 minuten bereiden + 10 minuten oventijd

  • Snijd de boter in blokjes.
  • Zeef de bloem en de gist boven een ruime kom.
  • Klop 1 ei los.
  • Kneed de boter met de bloem, gist, de helft van het losgeklopte ei, het zout en de melk tot een soepel deeg.
  • Dek de kom waar het deeg in zit af met een vochtige theedoek en laat 20 minuten rijzen op een warme plek.
  • Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het paneermeel, het andere ei en de mosterd.
  • Verdeel het gehakt in 20 delen van ongeveer 14 gram per stuk. Zet afgedekt in de koelkast.
  • Verdeel het gerezen deeg in 20 bolletjes van ongeveer 22,5 gram per stuk.
  • Laat de deegbolletjes nog 15 minuten rijzen onder een vochtige theedoek en op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Vorm de bolletjes deeg met je handen of met een deegroller tot een dun vierkant van ongeveer 10 bij 10 centimeter.
  • Leg een bolletje gehakt midden op het vierkant en druk het licht aan.
  • Vouw de hoeken van het vierkant als een envelop naar het midden. Druk het deeg in het midden nog wat aan, waardoor het gehakt in het pakketje nog iets platter wordt en zich meer verspreidt.
  • Vorm de hoeken van het vierkant tot puntjes en zet ze iets naar buiten.
  • Leg het pakketje op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Herhaal dit 19 keer tot al het gehakt en de deegbolletjes gebruikt zijn.
  • Bestrijk de worstenbroodjes met de andere helft van het losgeklopte ei en bak ze in 10 minuten knapperig in de oven.

Tips en tricks

  • Is het koud in huis? Verwarm je oven dan voor tot maximaal 40 graden en zet het deeg te rijzen in de oven. Een temperatuur van 30 graden is perfect.
  • Heb je geen tijd om het gehakt zelf te mengen en te kruiden? Gebruik het gehakt uit een saucijs of braadworst. Ga eerder voor varkensvlees dan voor rund. Rund wordt iets droger in dit soort worstenbroodjes.
  • Gebruik de gehaktkruiden uit ons perfecte recept voor gehaktballen.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 103
  • Eiwit: 4,6 gram
  • Koolhydraten: 10,2 gram
  • Vet: 4,8 gram
  • Vezels: 0,9 gram

Eet smakelijk!

4 reacties

  • Vandaag in mijn mail dit diner-recept van Project gezond met alleen snelle koolhydraten, verzadigde vetten en zout.
    En daaronder : “Wil jij ook graag afvallen met dit soort heerlijke recepten?”
    Als dát toch eens waar was dan vliegen in Brabant de kilo’s eraf komende maanden ;-D

    • Als je inderdaad alleen maar deze heerlijke worstenbroodjes zou eten dan komt het inderdaad niet goed op de weegschaal ;-). We willen je juist laten zien dat óók een keer een worstenbroodje prima past zolang je daar het dagmenu op afstemt. In de app zie je bij dit heerlijke recept twee dagmenu’s waarop we dit recept hebben staan. Geniet ervan!

Laat een reactie achter