Tussendoortjes & snacks

Worstenbroodjes

De oventemperatuur stijgt voor dit recept tot grote hoogte. Het zorgt ervoor dat je kort daarna je tanden kunt zetten in een knapperig worstenbroodje.

Maar aan die korte baktijd op hoge temperatuur gaat eerst nog het één en ander vooraf!

Maak je hoofd helemaal leeg tijdens het kneden van het deeg en het (zelf gekruide) gehakt. Vorm de broodjes volgens onze instructies hieronder of laat je creativiteit de vrije loop en vorm ze zo dat ‘abstracte kunst’ een feit is.

Veel kneed, rijs, vorm -en bakplezier gewenst!

Dit heb je nodig (twintig stuks)

  • 60 gr roomboter
  • 250 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 2 eieren
  • 4 gr zout
  • 100 ml melk
  • 250 gr gehakt (half om half)
  • 5 gr gehaktkruiden
  • 15 gr paneermeel
  • 10 gr mosterd

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 35 minuten rijzen + 10 minuten + 10 minuten oventijd

  • Snijd de boter in blokjes.
  • Zeef de bloem boven een ruime kom en voeg de gist eraan toe.
  • Klop 1 ei los. Giet de helft van het losgeklopte ei in een schaaltje en zet afgedekt weg in de koelkast.
  • Kneed de boter met de andere helft van het losgeklopte ei, de bloem met gist, het zout en de melk tot een soepel deeg.
  • Dek de kom waar het deeg in zit af met een licht vochtige theedoek en laat 20 minuten rijzen op een warme plek.
  • Klop het tweede ei los.
  • Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het paneermeel, het losgeklopte ei en de mosterd. Kneed alles goed door.
  • Verdeel het gehakt in 20 bolletjes van ongeveer 14 gram per stuk.
  • Zet afgedekt weg in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 20 bolletjes van ongeveer 22 gram per stuk.
  • Laat de deegbolletjes nog 15 minuten rijzen onder een vochtige theedoek en op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Vorm de deegbolletjes met je handen of met een deegroller tot een dun vierkant van ongeveer 10 bij 10 centimeter.
  • Leg een bolletje gehakt midden op het vierkant en druk het licht aan. Vouw de hoeken van het vierkant als een envelop naar het midden. Druk het deeg in het midden nog wat aan, zodat het gehakt iets platter wordt en zich meer verspreidt.
  • Leg het worstenbroodje met de naad van het deeg naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Herhaal dit 19 keer.
  • Bestrijk de worstenbroodjes dun met het losgeklopte ei uit de koelkast en bak ze in 10 minuten knapperig en bruin in de oven.

Tips en tricks

  • Heb je geen handige warme plek in huis om het deeg te laten rijzen? Verwarm de oven dan voor tot maximaal 40 graden en zet het deeg te rijzen in de oven. Dek het ook nu af met een vochtige theedoek.
  • Heb je geen tijd om het gehakt zelf te mengen en te kruiden? Gebruik het gehakt uit een saucijs of braadworst. Ga eerder voor varkensvlees dan voor rund. Rund wordt iets droger in dit soort worstenbroodjes.
  • Gebruik de gehaktkruiden uit ons perfecte recept voor gehaktballen.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 103
  • Eiwit: 5 gram
  • Koolhydraten: 10 gram
  • Vet: 5 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

4 reacties

  • Vandaag in mijn mail dit diner-recept van Project gezond met alleen snelle koolhydraten, verzadigde vetten en zout.
    En daaronder : “Wil jij ook graag afvallen met dit soort heerlijke recepten?”
    Als dát toch eens waar was dan vliegen in Brabant de kilo’s eraf komende maanden ;-D

    • Als je inderdaad alleen maar deze heerlijke worstenbroodjes zou eten dan komt het inderdaad niet goed op de weegschaal ;-). We willen je juist laten zien dat óók een keer een worstenbroodje prima past zolang je daar het dagmenu op afstemt. In de app zie je bij dit heerlijke recept twee dagmenu’s waarop we dit recept hebben staan. Geniet ervan!

Laat een reactie achter