Het is weer tijd voor een heerlijk 80/20-regel recept 🙂 Dit recept is dus niet gezond, maar wel 100% lekker! En dat kan op zijn tijd ook best. Voel je dus vooral niet schuldig, maar geniet van deze heerlijke worteltaart. Dat hebben wij ook gedaan 🙂
Dit heb je nodig (één taart/ zes stukken)
- 125 gr geraspte wortel
- 110 gr bloem
- 5 gr bakpoeder
- snuf zout
- 1 theelepel kaneel of koek- & speculaaskruiden
- 40 gr bruine suiker
- 40 gr zonnebloemolie
- 0,75 ei (1 ei loskloppen, een kwart wegdoen)
- 40 gr roomkaas naturel (bv. Philadelphia)
- 25 gr poedersuiker
- 1 sinaasappel
Zo maak je het
Bereidingstijd: 25 minuten + 35 minuten oventijd + 45 minuten afkoelen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de wortels schoon en rasp ze. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk 125 gr geraspte wortel hebt.
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout en kaneel of koekkruiden door elkaar.
- Doe in een andere kom het ei, de zonnebloemolie en de suiker. Klopt dit een minuut of drie met een mixer.
- Voeg hier het bloemmengsel en de geraspte wortel aan toe en spatel alles tot een glad beslag.
- Neem een vierkante bakvorm of ovenschaal en vet deze goed in. Zelf doen we voor de zekerheid ook nog een bakpapiertje op de (ingevette) bodem.
- Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake in 35 tot 45 minuten gaar. De cake is gaar als een cocktailprikker er schoon uitkomt.
- Haal de cake uit de vorm en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Dit duurt minstens drie kwartier.
- Voor het sinaasappelglazuur meng je de roomkaas en poedersuiker door elkaar tot je een mooi glad mengsel hebt.
- Was de sinaasappel en gebruik een fijne rasp om mooie ‘frutsels’ van de schil te raspen. Bewaar de sinaasappelrasp op een apart bord, dit hoeft dus niet door het glazuur.
- Snijd de sinaasappel doormidden en knijp een deel van het sap eruit boven het glazuur. Roer dit goed door en proef even. Voeg eventueel nog meer sap toe.
- Besmeer de worteltaart met het glazuur. Snijd ‘m vervolgens in zes stukken en bestrooi met de sinaasappelrasp.
Tips en tricks
- Als je geen bruine suiker hebt (en dit niet wilt kopen) kun je ook normale suiker gebruiken. De taart wordt dan natuurlijk wel wat lichter van kleur.
- We hebben zelf een dubbel recept gemaakt (voor 12 personen dus) in een ovenschaal van zo’n 20 bij 20 centimeter. Als je het recept voor zes personen maakt is een schaal of bakvorm van ongeveer 15 bij 15 centimeter het mooist. Of bijvoorbeeld een springvorm met een diameter van zo’n 16 tot 18 centimeter.
Voedingswaarde (per stuk)
- Kcal: 200
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 27 gram
- Vet: 8 gram
- Vezels: 1 gram
Super recepten zowel in het boek als op de site.
Heb wel een vraag waarom staan er bij de recepten op de site geen kcal bij en hoeveel je ervan mag
bij bv 1250 kcal
De voedingswaardes zijn alleen beschikbaar voor online leden, vandaar dat je deze gegevens hier niet bij ziet staan.
Wel jammer dat de voedingswaardes alleen beschikbaar zijn voor maandelijks betalende leden en niet voor diegene die het boek hebben aangeschaft omdat ze ook graag gezond willen eten en afvallen. Niet iedereen kan de maandelijkse contributie missen en gezond eten is zowieso al duurder.
De komende tijd gaan wij de voedingswaarden bij de recepten op de site vermelden. Zo kan je ook gemakkelijker variëren met de dagmenu’s uit de boeken inderdaad ? Voor dit recept heb ik ze er vast bijgezet. Eet smakelijk!
Ik heb een vraagje over dit recept: klopt de hoeveelheid olie wel? Het beslag lijkt vrij droog nl☺️
Hoor graag! Ook eventueel tips (ik gebruikte pien julienne uit de winkel)
40 ml olie is als het goed is genoeg voor dit recept. Nu kan het zijn dat de kant en klare peen julienne iets droger is als wanneer je zelf wortels raspt. Je kan eventueel iets extra olie toevoegen.