Youvetsi (of giouvetsi) is een Griekse stoofschotel met pasta. In dit recept hebben wij gekozen voor orzo, een Griekse pasta gemaakt van durum tarwe. In de winkel in Griekenland zal je deze pasta vinden onder de naam ‘kritharaki’.
Het rundvlees wordt met typisch Griekse kruiden gaar gestoofd. En dat je voor dit gerecht maar één pan nodig hebt vinden wij een erg groot voordeel. Ben jij ook gek op eenpansgerechten?
Wat is jouw favoriete eenpansgerecht? Wij zijn benieuwd! 🙂
Dit heb je nodig (twee personen)
- 200 gr runderriblappen
- 2 tl Griekse kruidenmix
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 300 gr wortel
- 100 ml rode wijn
- 200 gr gezeefde tomaten
- 100 gr orzo
- 250 ml runderbouillon
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten + minimaal 2 uur stoven
- Snijd de runderriblappen in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
- Bestrooi de blokjes vlees met de Griekse kruiden.
- Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn.
- Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak het vlees op hoog vuur aan, zodat het rondom bruin kleurt.
- Bak de ui en knoflook een paar minuten mee.
- Maak de wortel schoon en snijd in plakjes van ongeveer 0,5 centimeter dik.
- Bak de wortel ook enkele minuten mee.
- Blus af met de rode wijn en laat dit al roerend verdampen.
- Voeg de gezeefde tomaten toe en laat alles met de deksel op de pan in minimaal 2 uur gaar stoven. Roer af en toe door.
- Voeg de orzo samen met de runderbouillon toe.
- Laat de orzo in 9 à 12 minuten gaar koken met de deksel op de pan en roer alles steeds even goed door.
Tips en tricks
- Kook je liever niet met alcohol? Geen probleem. Je kan in dit recept ook alcoholvrije rode wijn gebruiken.
- Je kunt de runderriblappen ook vervangen door kippen- of lamsvlees. Wanneer je kiest voor kip, houd er dan rekening mee dat de stooftijd slechts 15 à 20 minuten is.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 533
- Eiwit: 32 gram
- Koolhydraten: 53 gram
- Vet: 16 gram
- Vezels: 14 gram
Ziet er allemaal goed uit en ga het zeker maken
Alvast bedankt. Gr Cor.
Kun je vertellen wat orzo is nooit van gehoord
Orzo is een pastasoort wat lijkt op rijst qua vorm.
Klopt en het smaakt macaroni-achtig vind ik
Orzo ook wel vogeltongetjes genoemd is een pasta in de vorm van rijstkorrels.
Orzo is een soort rijst zit in een doos van lassie
Kan het ook zonder wijn.
Ja, je kunt dan extra bouillon toevoegen.
Kun je dit gerecht ook invriezen?
Maar verlies je hier gewicht mee?
Niet persé, Kaatje. Het gaat nog altijd om het aantal kcal wat je eet en verbruikt.
Ik gebruik deze recepten vooral ter inspiratie.
Wat kan ik gebruiken ipv orzo? Ik vindt dat echt niet lekker
Rijst kan altijd. Maar een andere pastasoort kan ook. Mijn gezin houdt ook niet van orzo, diverse recepten geprobeerd, maar gaat om de structuur die niet lekker valt denk ik.
Hallo,
Kun je dit gerecht ook klaar maken in de slowcooker.
Het vlees 6 tot 8 uur op low maar hoelang moet de orzo er dan bij.
Weten jullie hier een antwoord op?
De orzo kun je dan het laatste half uur erbij doen.
Als je kip gebruikt dan hoef dat toch geen 2 uur te stoven
Nee, dan is het inderdaad sneller klaar. Reken dan ongeveer 35-45 minuten.
Gisteren gegeten, alle ingrediënten verdrievoudigd, zelf Griekse kruiden gemaakt, was echt heerlijk!
Staat nu te pruttelen op het fornuis, wat een geweldige geur hebben die Griekse kruiden, kan bijna niet wachten tot het op tafel staat….en ja, ik heb alles maal 2 gedaan. Gelukkig heb ik van de Griekse kruiden genoeg gemaakt zodat ik er een potje mee kon vullen want geloof me, dit staat vaker op het menu!! Met dank.
Je kunt het vleesgerecht ook met spaghetti of rijst eten. Wordt ook gedaan in Griekenland (waar ik woon).
Een dag van tevoren gemaakt en een Griekse salade erbij gemaakt. Het was smullen. Grieks muziekje erbij en een goed glas rode wijn. 1 groot feest😄
Zo! Dat was lekker zeg. En ook heel goed ontvangen door man en zoon. Die hadden nog wel wat gelust. Maar ja…op is op he. Voor herhaling op het lijstje.
Vandaag gemaakt. Het was heerlijk. Deed me een beetje denken aan de smaak van stifado.
Voor herhaling vatbaar!!
Erg lekker. Heb het in de slowcooker gemaakt. Enigzins aangepast.
Geen water toegevoegd ,wel een bouillonblokje.
Gezeefde tomaten knoflook/ui gebruikt.
Alles 3x behalve de wortel 2x