Alle recepten uit 'Boek 1' Ontbijt Tussendoortjes & snacks

Zelf granola maken? Zo doe je dat!

Homemade granola

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons populaire afslankboek met 40 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.

Granola kun je heel simpel zelf maken. Op die manier weet je precies wat erin zit (en wat niet) en nog belangrijker: je kunt zelf bepalen welke ingrediënten je er allemaal in doet.

Het onderstaande recept is daarom ook slechts een suggestie. Met granola kun je namelijk blijven variëren. Maak eens in de twee weken een flinke portie zodat je altijd verse granola hebt staan.

En als je eens iemand wilt verrassen: koop dan een weckpot (zoals degene van IKEA die wij hebben gebruikt) en vul ‘m met heerlijke zelfgemaakte granola. Origineel cadeau toch?

Dit heb je nodig (voor 500 gram granola)

  • 200 gr havervlokken
  • 40 gr honing
  • 50 gr pompoenpitten
  • 20 gr sesamzaad
  • 50 gr hazelnoten
  • 40 gr pistachenoten
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr cranberries

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Hak de hazelnoten in grove stukken.
  • Neem een grote kom en meng daarin alle ingrediënten behalve de rozijnen en de cranberries (die gaan er na het bakken bij).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de granola erover.
  • Bak de granola in ongeveer 30 minuten goudbruin en krokant. Schep het elke 10 minuten om.
  • Laat de granola afkoelen en meng de rozijnen en cranberries erdoor.

Tips & tricks

  • Houd de oven goed in de gaten tijdens het bakken. Bij de een gaat het wat harder dan bij de ander. Het is zonde als de granola verbrandt.
  • Andere ingrediënten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld amandelen, walnoten, zonnebloempitten, kokosrasp en gedroogd fruit zoals bananen, appels, blauwe bessen en vijgen.
  • In een goed afgesloten (weck)pot is de granola zeker twee weken houdbaar.

Voedingswaarde (per portie van 35 gram)

  • Kcal: 149
  • Eiwit: 4 gram
  • Koolhydraten: 19 gram
  • Vet: 7 gram
  • Vezels: 3 gram

Eet smakelijk!

39 reacties

  • Wat vragen over de granola. Als ik in plaats van krenten bv blauwe bessen gebruik, gebruik ik dan verse blauwe bessen of iets wat op een krent lijkt? En banaan en appel? Gewoon in dunne plakjes op de bakplaat erbij? En maakt de combi van ingrediënten nog uit of moet het gewoon 500 gram zijn bij elkaar? Bestaat een granola bv uit een minimum van haver en noten met wat fruit of zit er geen vaste verhouding in? Wat een vragen hé? Ben wel benieuwd en wil het van het weekend eens gaan proberen te maken.

    • Ik zou wel voor gedroogd fruit kiezen in verband met de houdbaarheid. Dat gedroogde fruit hoeft dan niet mee de oven in. Met het oog op de voedingswaarden zou ik wel (ongeveer) bij de verhouding blijven die wij aanhouden. Dus twee delen haver, twee delen noten (naar keuze) en één deel gedroogd fruit.

      Succes met bakken dit weekend, maar dat komt vast helemaal goed 🙂

  • Hoi Walter, ik heb op dit moment de granola in de oven en wat ruikt het al heerlijk!! Ik heb een vraagje, wat voor pistache noten gebruik jij? Ik heb ze nu nl van de lidl, die moest ik zelf doppen, én ze zijn geroosterd en gebrand…. Is het beter om ongezouten te nemen?
    Alvast bedankt, groetjes Sandra

    • Wij gebruiken ongezouten ongebrande pistachenoten. Dit scheelt in calorieën met de gezouten variant. Geniet van je granola!

      • Waar kopen jullie die ongebrande en ongzouten pistachenoten? Ik heb ze in onze buurtsupermarkt gezien bij de bakproducten maar dan vind ik ze wel duur

    • Kies dan een granola die in overeenkomt met het aantal calorieën van het recept. De smaak mag je natuurlijk zelf bepalen 🙂

      • Ik ga maandag beginnen met project gezond en gebruik het 1e boek dus ik ga de granola voor het eerst maken nou staat er doe alle ingrediënten bij elkaar moet de honing dan ook op de bakplaat ?

  • Mag ik ook gewoon muesli gebruiken (biologisch van de AH met oa haver, lijnzaad, rozijnen, gedroogd fruit, etc) ik vind dat lekkerder, hou niet zo van die zoete brunch, en scheelt ook een hoop werk….

  • Bij mij is de granola uitgedroog als ie uit de oven komt. De 1e keer 30 minuten gebakken, de we keer 20 minuten. Moet er soms ook nog wat olie door?

  • Er is niet veel wat lekkerder is dan zefgemaakte granola. Ik doe er altijd een flinke schep kaneel door en als ik het in huis heb vanillepoeder. En ik doe er ook altijd stukjes pure chocolade door ( minstens 72%)

    • We gaan ervan uit dat je alle boodschappen bij de normale supermarkt kunt krijgen. Je hoeft dus niet naar een andere supermarkt dan je gewend bent 🙂

  • Deze is bij mij echt favoriet. Ik varieer wat met de noten want ik houd niet van hazelnoten en de rozijnen laat ik achterwege omdat ik dat niet zo lekker vind in mijn yoghurt. Ik voeg per keer wat fruit naar keuze toe. vaak blauwe besjes of gedroogde cranberries idd.
    Smullen maar

  • Bio Kokos pasta ongeveer 50 gram.
    Scheut Gembersiroop ipv honing met 2 theelepels speculaas kruiden, heerlijk. 160 graden 20 minuten, tussentijds omscheppen ?

      • Ik heb als uitprobeersel met de airfryer gebakken 15 min op 145 elke 5 min roeren en heb de temp na 5 min op 150 gezet en na 5 min 160, ziet er knapperig uit en het smaakt goed.

  • Ik heb gisteren voor het eerst Granola gemaakt daarvoor gemengde notenmix gebruikt en deze grof er doorheen gehakt en na afkoelen er wat doorheen gemixt van een zakje met cranberry’s, gojibessen, moerbeien, pompoenpitten etc. Heerlijk! Wat is deze Granola krokant en heerlijk van smaak….Ik koop nooit meer kant en klare Granola….en ga hier lekker mee variëren en supermakkelijk te maken! 😊

  • als jullie granola maken, gebruiken jullie dat boven en onder warmte of de hete lucht functie van de oven. het heb nu hetelucht op 160 grade gedaan en het ging wel heel hard.

  • Vanwege allergische reactie wordt mij geadviseerd geen haver, spelt en amandelen te eten. Wat kan ik ipv havermout gebruiken?

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X