Ontbijt Tussendoortjes & snacks

Zelf granola maken? Zo doe je dat!

Homemade granola

Granola kun je heel simpel zelf maken. Op die manier weet je precies wat erin zit (en wat niet) en nog belangrijker: je kunt zelf bepalen welke ingrediënten je er allemaal in doet.

Het onderstaande recept is daarom ook slechts een suggestie. Met granola kun je namelijk blijven variëren. Maak eens in de twee weken een flinke portie zodat je altijd verse granola hebt staan.

En als je eens iemand wilt verrassen: koop dan een weckpot (zoals degene van IKEA die wij hebben gebruikt) en vul ‘m met heerlijke zelfgemaakte granola. Origineel cadeau toch?

Dit heb je nodig (voor 500 gram granola)

  • 200 gr havervlokken
  • 40 gr honing
  • 50 gr pompoenpitten
  • 20 gr sesamzaad
  • 50 gr hazelnoten
  • 40 gr pistachenoten
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr cranberries

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Hak de hazelnoten in grove stukken.
  • Neem een grote kom en meng daarin alle ingrediënten behalve de rozijnen en de cranberries (die gaan er na het bakken bij).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de granola erover.
  • Bak de granola in ongeveer 30 minuten goudbruin en krokant. Schep het elke 10 minuten om.
  • Laat de granola afkoelen en meng de rozijnen en cranberries erdoor.

Tips & tricks

  • Houd de oven goed in de gaten tijdens het bakken. Bij de een gaat het wat harder dan bij de ander. Het is zonde als de granola verbrandt.
  • Andere ingrediënten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld amandelen, walnoten, zonnebloempitten, kokosrasp en gedroogd fruit zoals bananen, appels, blauwe bessen en vijgen.
  • In een goed afgesloten (weck)pot is de granola zeker twee weken houdbaar.

Voedingswaarde (per portie van 35 gram)

  • Kcal: 149
  • Eiwit: 4,4 gram
  • Koolhydraten: 18,5 gram
  • Vet: 6,8 gram
  • Vezels: 3,1 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

20 reacties

  • Wat vragen over de granola. Als ik in plaats van krenten bv blauwe bessen gebruik, gebruik ik dan verse blauwe bessen of iets wat op een krent lijkt? En banaan en appel? Gewoon in dunne plakjes op de bakplaat erbij? En maakt de combi van ingrediënten nog uit of moet het gewoon 500 gram zijn bij elkaar? Bestaat een granola bv uit een minimum van haver en noten met wat fruit of zit er geen vaste verhouding in? Wat een vragen hé? Ben wel benieuwd en wil het van het weekend eens gaan proberen te maken.

    • Ik zou wel voor gedroogd fruit kiezen in verband met de houdbaarheid. Dat gedroogde fruit hoeft dan niet mee de oven in. Met het oog op de voedingswaarden zou ik wel (ongeveer) bij de verhouding blijven die wij aanhouden. Dus twee delen haver, twee delen noten (naar keuze) en één deel gedroogd fruit.

      Succes met bakken dit weekend, maar dat komt vast helemaal goed 🙂

  • Hoi Walter, ik heb op dit moment de granola in de oven en wat ruikt het al heerlijk!! Ik heb een vraagje, wat voor pistache noten gebruik jij? Ik heb ze nu nl van de lidl, die moest ik zelf doppen, én ze zijn geroosterd en gebrand…. Is het beter om ongezouten te nemen?
    Alvast bedankt, groetjes Sandra

    • Wij gebruiken ongezouten ongebrande pistachenoten. Dit scheelt in calorieën met de gezouten variant. Geniet van je granola!

      • Waar kopen jullie die ongebrande en ongzouten pistachenoten? Ik heb ze in onze buurtsupermarkt gezien bij de bakproducten maar dan vind ik ze wel duur

    • Kies dan een granola die in overeenkomt met het aantal calorieën van het recept. De smaak mag je natuurlijk zelf bepalen 🙂

  • Mag ik ook gewoon muesli gebruiken (biologisch van de AH met oa haver, lijnzaad, rozijnen, gedroogd fruit, etc) ik vind dat lekkerder, hou niet zo van die zoete brunch, en scheelt ook een hoop werk….

  • Bij mij is de granola uitgedroog als ie uit de oven komt. De 1e keer 30 minuten gebakken, de we keer 20 minuten. Moet er soms ook nog wat olie door?

  • Er is niet veel wat lekkerder is dan zefgemaakte granola. Ik doe er altijd een flinke schep kaneel door en als ik het in huis heb vanillepoeder. En ik doe er ook altijd stukjes pure chocolade door ( minstens 72%)

    • We gaan ervan uit dat je alle boodschappen bij de normale supermarkt kunt krijgen. Je hoeft dus niet naar een andere supermarkt dan je gewend bent 🙂

Laat een reactie achter