Met de juiste kruidenmix geef je een gerecht een goede en uitgesproken smaak. En de meeste kruidenmixen die je vaak gebruikt kun je kant-en-klaar kopen in de winkel. Op zich handig, maar er zitten ook wel nadelen aan.
Halve zakjes belanden uiteindelijk vaak in de vuilnisbak en in alle plastic potjes zit binnen no-time één harde kruidenbonk waardoor de kruidenmix niet zo lekker meer uit het potje komt. Daarnaast bevatten veel kruidenmixen allerlei toevoegingen om de smaak te ‘verbeteren’, klonteren te voorkomen (toch gebeurt het) en de mix lang houdbaar te maken.
Wat dat betreft is er reden genoeg om zelf eens wat kruidenmixen in elkaar te toveren 🙂 En daarvoor hebben we een handig overzicht gemaakt. Zie hieronder de veertien meest gebruikte kruidenmixen met bijbehorende ingrediënten en hoeveelheden.
Handig om te weten
- Gebruik geen verse maar juist gedroogde peterselie, bieslook, basilicum, rozemarijn en oregano.
- Zolang je de verhoudingen uit de lijstjes aanhoudt kun je zelf bepalen of je werkt met een maatschepje, theelepel, eetlepel etc. Het is maar net hoeveel kruiden je wilt maken 🙂 Voor het gemak werken wij met theelepels.
- Koop kruiden in grootverpakkingen (of bestel ze online) en maak direct alle kruidenmixen. Als je ze in goed afsluitbare potjes doet blijven ze enorm lang goed. En door aan massaproductie te doen spaar je mooi wat geld uit.
Hamburgerkruiden
Ingrediënten
3 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl zout
1 tl korianderpoeder
1 tl witte peper
1 tl piment
0,5 tl chilipoeder
Shoarmakruiden
Ingrediënten
3 tl komijnpoeder
3 tl zout
2 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
1 tl nootmuskaat
1 tl witte peper
1 tl piment
Italiaanse kruiden
Ingrediënten
2 tl tijm
0,5 tl knoflookpoeder
2 tl basilicum
2 tl oregano
1 tl paprikapoeder
0,5 tl uienpoeder
Bami- nasikruiden
Ingrediënten
0,5 tl chilipoeder
2 tl gemberpoeder
0,5 tl kaneelpoeder
1 tl kerriepoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
2 tl kurkuma
0,5 tl peper
2 tl zout
Tex-Mex kruiden
Ingrediënten
1 tl chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
2 tl komijnpoeder
1 tl oregano
3 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl zout
Kipkruiden
Ingrediënten
1 tl basilicum
2 tl knoflookpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kruidnagel
3 tl paprikapoeder
1 tl tijm
2 tl uienpoeder
3 tl zwarte peper
1 tl zout
Gehaktkruiden
Ingrediënten
1 tl gemberpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl korianderpoeder
2 tl nootmuskaat
1 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
2 tl witte peper
1 tl zout
Viskruiden
Ingrediënten
1 tl dille
1 tl mosterdzaadjes
1 tl peterselie
1 tl uienpoeder
1 tl venkelzaad
0,5 tl witte peper
1 tl zout
BBQ-kruiden
Ingrediënten
1 tl cayennepoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl rozemarijn
1 tl zwarte peper
1 tl zout
Chili con carne kruiden
Ingrediënten
1 tl cacao
1 tl cayennepoeder
0,5 tl kaneel
2 tl komijn
1 tl kruidnagelpoeder
2 tl oregano
4 tl paprikapoeder
1 tl witte peper
1 tl zwarte peper
2 tl zout
Griekse kruidenmix
Ingrediënten
0,5 tl cayennepoeder
1 tl oregano
0,5 tl kaneel
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
0,5 tl kruidnagel
1 tl tijm
1 tl paprikapoeder
0,5 tl zwarte peper
0,5 tl zout
Gyroskruiden
Ingrediënten
1 tl cayennepoeder
0,5 tl kaneel
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
2 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl peterselie
2 tl tijm
0,5 tl uienpoeder
0,5 tl zwarte peper
1 tl zout
Aardappelkruiden
Ingrediënten
0,5 tl bieslook
0,5 tl cayennepoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
0,5 tl zwarte peper
1 tl zout
Goulashkruiden
Ingrediënt
1 tl bieslook
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl tijm
1 tl zout
Boodschappenlijstje
Wil je alle veertien de bovenstaande kruidenmixen maken? Dan heb je de volgende kruiden en specerijen nodig:
- Basilicum
- Bieslook
- Cacao
- Cayennepoeder
- Chilipoeder
- Dille
- Gemberpoeder
- Kaneel
- Kerriepoeder
- Knoflookpoeder
- Komijnpoeder
- Korianderpoeder
- Kruidnagel
- Kurkuma
- Majoraan
- Mosterdzaadjes
- Nootmuskaat
- Oregano
- Paprikapoeder
- Peterselie
- Piment
- Rozemarijn
- Tijm
- Uienpoeder
- Venkelzaad
- Witte peper
- Zout
- Zwarte peper
Ik vind dit zo leuk! Heb alleen nog maar de bami-kruidenmix gemaakt (heerlijk) maar als ik dit zie heb ik de neiging om de keuken in te rennen 😉 Zelfde geldt voor de granola. Zelf dit soort dingen maken / mixen is zo veel lekkerder dan uit de winkel.
Hoi,
Kan hier ook een pdf linkje aan gekoppeld worden? Dat slaat makkelijker op 🙂
De pdf bestanden zijn alleen beschikbaar voor leden.
Hallo. Ben deze week begonnen met boek deel 2. De weegschaal geeft al een positieve reactie. Fijne recepten en goed te doen. Geen moeilijke gerechten en super lekker. Dit hou ik wel vol
Dank voor dit fijne boek
Groetjes Kitty
Goed bezig! Dit zijn de berichten waar wij blij van worden.
Mocht je onze hulp kunnen gebruiken dan kan je ons altijd een mail sturen. Heel veel succes en eet smakelijk 🙂
Ik vind jammer dat er zoveel zout wordt gebruikt dat houd juist vocht vast
Je kunt de kruidenmixen ook heel goed zonder zout maken. Of wat minder toevoegen dan het recept aangeeft.
De kruiden zijn geweldig maar de hoeveelheid staat nu niet naast elkaar op mijn telefoon. Misschien fout gegaan bij de laatste upgrade
Hoi Elles, dank je wel voor het doorgeven! We hebben dit nu aangepast 🙂
Hebben jullie nog tips voor goed afsluitbare kruidenpotjes?
Even een vraagje want ik kan het niet vinden. Deze hoeveelheden van kruidenmixen, hoeveel vlees hoort daarbij. Maak vandaag de kofta en dan zou deze hoeveelheid in zo’n 200 gram gehakt gaan. Lijkt me erg veel
PG hebben jullie een antwoord voor mij?
Hoi Karin! Je maakt met deze recepten een voorraadje kruidenmix, echt een ‘potje’ waar je een tijdje mee vooruit kunt. Per recept is het verschillend hoeveel kruidenmix je nodig hebt, meestal is dat 1 tot 2 theelepeltjes. Soms meer, soms juist minder, dat is geheel naar smaak. Vaak staat dit aangegeven in het recept war je de kruiden doorheen doet, maar als je twijfelt bij een bepaald recept of stukje vlees/vis, mail dan gerust even 🙂
Wat een fijn lijstje! Ik heb nog wel een vraag. Kun je er gewoon een klein scheutje water bij doen tijdens het koken als je een iets ‘sauserige’ structuur wil?
Hoi Hilde, ja hoor je kunt altijd een beetje water toevoegen. Doe dan kleine beetjes tegelijk voordat het te dun wordt.
Wij hebben de kruidenmixen allemaal gemaakt. Erg leuk!! Maar op de lijst om in te kopen is kerrie vergeten en die komt twee keer voor in de mixen. Bij de nasi en shoarmamix! Misschien kan die er nog tussen?
Dank je wel voor de tip Marjo! We hebben het toegevoegd aan de boodschappenlijst 🙂
Hoeveel gram vlees/ gehakt gebruik voor de mixen?
Groet Elizabeth
Hoi Elizabath, voor gehakt gebruik je ongeveer 2 theelepels kruidenmix voor 150 gram gehakt. Bij de recepten waar de kruidenmixen worden gebruikt geven altijd duidelijk aan hoeveel er gebruikt mag worden.
Te enthousiast aan de slag gegaan met de Nasi kruidenmix ipv 2 theelepels per persoon in m’n enthousiasme alles erin gedaan 🙈 het rook heerlijk tijdens het koken maar eenmaal aan tafel….. dat was me een partijtje pittig, manlief houd ervan maar ik heb een boterham gepakt. Manlief is kritisch maar was ervan overtuigd dat in de juiste verhouding dit erg lekker zal zijn, volgende week maar in de herkansing
Nu heb ik vier boeken en ik mis de koekkruiden mix . Als jij het voor mij wilt opschrijven graag want het is niet altijd te koop in de winkel. Fijne zondag
En een lieve groet van mij wij zij nu met boek 2 bezig en heb ook al een aantal boeken kado gegeven.
Liefs Hilly
Hoe lang kan je de kruiden bewaren?
Op een koele, donkere plek kunnen gedroogde kruiden niet bederven. Hooguit wordt de smaak minder sterk na een poosje.