Recepten

Zelf kruidenmixen maken

Kruidenmixen

Met de juiste kruidenmix geef je een gerecht een goede en uitgesproken smaak. En de meeste kruidenmixen die je vaak gebruikt kun je kant-en-klaar kopen in de winkel. Op zich handig, maar er zitten ook wel nadelen aan.

Halve zakjes belanden uiteindelijk vaak in de vuilnisbak en in alle plastic potjes zit binnen no-time één harde kruidenbonk waardoor de kruidenmix niet zo lekker meer uit het potje komt. Daarnaast bevatten veel kruidenmixen allerlei toevoegingen om de smaak te ‘verbeteren’, klonteren te voorkomen (toch gebeurt het) en de mix lang houdbaar te maken.

Wat dat betreft is er reden genoeg om zelf eens wat kruidenmixen in elkaar te toveren 🙂 En daarvoor hebben we een handig overzicht gemaakt. Zie hieronder de veertien meest gebruikte kruidenmixen met bijbehorende ingrediënten en hoeveelheden.

Handig om te weten

  • Gebruik geen verse maar juist gedroogde peterselie, bieslook, basilicum, rozemarijn en oregano.
  • Zolang je de verhoudingen uit de lijstjes aanhoudt kun je zelf bepalen of je werkt met een maatschepje, theelepel, eetlepel etc. Het is maar net hoeveel kruiden je wilt maken 🙂 Voor het gemak werken wij met theelepels.
  • Koop kruiden in grootverpakkingen (of bestel ze online) en maak direct alle kruidenmixen. Als je ze in goed afsluitbare potjes doet blijven ze enorm lang goed. En door aan massaproductie te doen spaar je mooi wat geld uit.

Hamburgerkruiden

Ingrediënten
3 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl zout
1 tl korianderpoeder
1 tl witte peper
1 tl piment
0,5 tl chilipoeder

Shoarmakruiden

Ingrediënten
3 tl komijnpoeder
3 tl zout
2 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
1 tl nootmuskaat
1 tl witte peper
1 tl piment

Italiaanse kruiden

Ingrediënten
2 tl tijm
0,5 tl knoflookpoeder
2 tl basilicum
2 tl oregano
1 tl paprikapoeder
0,5 tl uienpoeder

Bami- nasikruiden

Ingrediënten
0,5 tl chilipoeder
2 tl gemberpoeder
0,5 tl kaneelpoeder
1 tl kerriepoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
2 tl kurkuma
0,5 tl peper
2 tl zout

Tex-Mex kruiden

Ingrediënten
1 tl chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
2 tl komijnpoeder
1 tl oregano
3 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl zout

Kipkruiden

Ingrediënten
1 tl basilicum
2 tl knoflookpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kruidnagel
3 tl paprikapoeder
1 tl tijm
2 tl uienpoeder
3 tl zwarte peper
1 tl zout

Gehaktkruiden

Ingrediënten
1 tl gemberpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl korianderpoeder
2 tl nootmuskaat
1 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
2 tl witte peper
1 tl zout

Viskruiden

Ingrediënten
1 tl dille
1 tl mosterdzaadjes
1 tl peterselie
1 tl uienpoeder
1 tl venkelzaad
0,5 tl witte peper
1 tl zout

BBQ-kruiden

Ingrediënten
1 tl cayennepoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl rozemarijn
1 tl zwarte peper
1 tl zout

Chili con carne kruiden

Ingrediënten
1 tl cacao
1 tl cayennepoeder
0,5 tl kaneel
2 tl komijn
1 tl kruidnagelpoeder
2 tl oregano
4 tl paprikapoeder
1 tl witte peper
1 tl zwarte peper
2 tl zout

Griekse kruidenmix

Ingrediënten
0,5 tl cayennepoeder
1 tl oregano
0,5 tl kaneel
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
0,5 tl kruidnagel
1 tl tijm
1 tl paprikapoeder
0,5 tl zwarte peper
0,5 tl zout

Gyroskruiden

Ingrediënten
1 tl cayennepoeder
0,5 tl kaneel
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
2 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl peterselie
2 tl tijm
0,5 tl uienpoeder
0,5 tl zwarte peper
1 tl zout

Aardappelkruiden

Ingrediënten
0,5 tl bieslook
0,5 tl cayennepoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
0,5 tl zwarte peper
1 tl zout

Goulashkruiden

Ingrediënt
1 tl bieslook
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl tijm
1 tl zout

Boodschappenlijstje

Wil je alle veertien de bovenstaande kruidenmixen maken? Dan heb je de volgende kruiden en specerijen nodig:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Cacao
  • Cayennepoeder
  • Chilipoeder
  • Dille
  • Gemberpoeder
  • Kaneel
  • Kerriepoeder
  • Knoflookpoeder
  • Komijnpoeder
  • Korianderpoeder
  • Kruidnagel
  • Kurkuma
  • Majoraan
  • Mosterdzaadjes
  • Nootmuskaat
  • Oregano
  • Paprikapoeder
  • Peterselie
  • Piment
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Uienpoeder
  • Venkelzaad
  • Witte peper
  • Zout
  • Zwarte peper

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

22 reacties

  • Ik vind dit zo leuk! Heb alleen nog maar de bami-kruidenmix gemaakt (heerlijk) maar als ik dit zie heb ik de neiging om de keuken in te rennen 😉 Zelfde geldt voor de granola. Zelf dit soort dingen maken / mixen is zo veel lekkerder dan uit de winkel.

  • Hallo. Ben deze week begonnen met boek deel 2. De weegschaal geeft al een positieve reactie. Fijne recepten en goed te doen. Geen moeilijke gerechten en super lekker. Dit hou ik wel vol
    Dank voor dit fijne boek
    Groetjes Kitty

    • Goed bezig! Dit zijn de berichten waar wij blij van worden.
      Mocht je onze hulp kunnen gebruiken dan kan je ons altijd een mail sturen. Heel veel succes en eet smakelijk 🙂

    • Je kunt de kruidenmixen ook heel goed zonder zout maken. Of wat minder toevoegen dan het recept aangeeft.

  • De kruiden zijn geweldig maar de hoeveelheid staat nu niet naast elkaar op mijn telefoon. Misschien fout gegaan bij de laatste upgrade

  • Even een vraagje want ik kan het niet vinden. Deze hoeveelheden van kruidenmixen, hoeveel vlees hoort daarbij. Maak vandaag de kofta en dan zou deze hoeveelheid in zo’n 200 gram gehakt gaan. Lijkt me erg veel
    PG hebben jullie een antwoord voor mij?

    • Hoi Karin! Je maakt met deze recepten een voorraadje kruidenmix, echt een ‘potje’ waar je een tijdje mee vooruit kunt. Per recept is het verschillend hoeveel kruidenmix je nodig hebt, meestal is dat 1 tot 2 theelepeltjes. Soms meer, soms juist minder, dat is geheel naar smaak. Vaak staat dit aangegeven in het recept war je de kruiden doorheen doet, maar als je twijfelt bij een bepaald recept of stukje vlees/vis, mail dan gerust even 🙂

      • Wat een fijn lijstje! Ik heb nog wel een vraag. Kun je er gewoon een klein scheutje water bij doen tijdens het koken als je een iets ‘sauserige’ structuur wil?

        • Hoi Hilde, ja hoor je kunt altijd een beetje water toevoegen. Doe dan kleine beetjes tegelijk voordat het te dun wordt.

  • Wij hebben de kruidenmixen allemaal gemaakt. Erg leuk!! Maar op de lijst om in te kopen is kerrie vergeten en die komt twee keer voor in de mixen. Bij de nasi en shoarmamix! Misschien kan die er nog tussen?

    • Hoi Elizabath, voor gehakt gebruik je ongeveer 2 theelepels kruidenmix voor 150 gram gehakt. Bij de recepten waar de kruidenmixen worden gebruikt geven altijd duidelijk aan hoeveel er gebruikt mag worden.

  • Te enthousiast aan de slag gegaan met de Nasi kruidenmix ipv 2 theelepels per persoon in m’n enthousiasme alles erin gedaan 🙈 het rook heerlijk tijdens het koken maar eenmaal aan tafel….. dat was me een partijtje pittig, manlief houd ervan maar ik heb een boterham gepakt. Manlief is kritisch maar was ervan overtuigd dat in de juiste verhouding dit erg lekker zal zijn, volgende week maar in de herkansing

  • Nu heb ik vier boeken en ik mis de koekkruiden mix . Als jij het voor mij wilt opschrijven graag want het is niet altijd te koop in de winkel. Fijne zondag

    En een lieve groet van mij wij zij nu met boek 2 bezig en heb ook al een aantal boeken kado gegeven.

    Liefs Hilly

Laat een reactie achter