Blog Diner Lunch Tussendoortjes & snacks

Start je eigen tortilla business!

Zelf tortilla's maken

Eigenlijk zou elke zichzelf respecterende Hollander zelf zijn tortilla’s moeten maken. Waarom? In de supermarkt ben je voor zes stuks al gauw € 1,49 verder. Dat is 25 eurocent per stuk.

Als je ze zelf maakt kosten ze slechts 1,9 eurocent per stuk. Elke zelfgemaakte tortilla die je naar binnen werkt levert je dus direct een besparing op van maar liefst 23 eurocent!

Tortilla's maken

Zelf tortilla’s maken is dus een veel beter plan dan tien kilometer omrijden om 2 cent per liter goedkoper te kunnen tanken.

Waarom doen mensen dat eigenlijk? Realiseren ze zich wel dat het ook brandstof kost om bij dat zogenaamde benzineparadijs te komen? Die kosten moet je eerst alweer terugverdienen. En dan heb ik het nog niet eens over de afschrijving van de auto, het slijten van je banden, het risico om geflitst te worden, het……

Goed, een lang verhaal kort: speel op safe! Tank gewoon gezellig bij dat oude mannetje om de hoek en begin vandaag nog met het maken van je eigen tortilla’s.

Koop van het geld dat je uitspaart een paar staatsloten en wie weet presteer jij het om miljonair te worden met het platdrukken van een paar deegballen. Dan tank je als het een keer zo uitkomt gewoon langs de snelweg en betaal je lachend 10 cent per liter teveel. Kan jou het schelen! Je bent toch miljonair en bovendien maak je zelf je tortilla’s 🙂

Eerlijk duurt het langst

Ik kan me voorstellen dat je het nu helemaal ziet zitten en vastbesloten bent om miljonair te worden met mijn tortilla technieken. Dan wil ik je toch even waarschuwen. Het zit namelijk zo: tortilla’s maken is pokkenwerk en kost veel tijd…

Zie, daar heb je het! Er zit altijd een addertje onder het gras!

Wat dat betreft is het met die tortilla’s eigenlijk exact hetzelfde als met al die ‘gratis’ loten en bingokaarten die via mijn brievenbus – met een tussenstop op de keukentafel – bij het oud papier in de schuur belanden. Hoe mooi het allemaal ook klinkt, er komt altijd een dikke vette MAAR achteraan.

Toch komt er vast een keer een (regenachtige) zaterdag of zondag waarop je echt niks nuttigs te doen hebt. En dat is een ideaal moment om je tijd te laten renderen en tortilla’s te maken. Ik raad je aan om gelijk een flinke batch te maken en ze in te vriezen. Doe er wel een bakpapiertje of stukje folie tussen voor je ze invriest, anders heb je het allemaal voor nop gedaan.

Opschalen?

Zodra je je eerste 65 tortilla’s hebt geproduceerd, heb je al 15 euro uitgespaard.

Gefeliciteerd! Je kunt nu je eerste staatslot gaan halen. Of… Je rommelt nog even door tot je € 27,95 euro hebt en investeert in een heuse tortillapers. Vervolgens schaal je de tortilla-business op en ga je leveren aan je familie, vrienden en buren.

Je laat zo’n gezellige Mexicaanse verpakking ontwerpen om je tortilla’s in te doen en voor je het weet belt de Albert Heijn. Met de vraag of je jouw tortilla’s ook aan hen wilt leveren. Aan het eind van de rit liggen jouw tortilla’s voor € 1,49 in het schap bij Albert Heijn.

En dat is prima!

Want € 1,49 betalen voor zes tortilla’s die eigenlijk maar een paar cent kosten is niet cool. € 1,49 krijgen voor diezelfde tortilla’s, dat biedt perspectief 🙂

Download dit recept als PDF

En hoe maak je die dingen dan?

Je hebt nodig (voor zes tortilla’s):

  • 200 gr bloem
  • 8 ml olijfolie
  • 125 ml water
  • een halve theelepel zout

Extra nodig:

  • Vrije middag
  • Geduld
  • De neiging om geld uit te sparen

Dit moet je doen:

  • Meng in een kom alle ingrediënten tot je een licht plakkerig deeg hebt. Begin met 100 ml water en voeg de rest (eventueel) in kleine beetje toe.
  • Laat het deeg minimaal een half uur rusten in een kom, die je afdekt met een vochtige theedoek.
  • Verdeel het deeg in zes gelijke delen.
  • Laat een koekenpan goed heet worden, zonder boter of olie erin.
  • Neem een deegballetje en rol deze zo dun mogelijk uit. Gebruik voldoende bloem (aan beide kanten) om te voorkomen dat de tortilla van je deegroller of het aanrechtblad moet pulken.
  • Leg de tortilla in de koekenpan en bak ‘m één tot anderhalve minuut per kant.

Tips en tricks

  • Bak de tortilla absoluut niet te lang want dan wordt ie krokant en kun je ‘m niet meer oprollen.
  • Accepteer dat de eerste exemplaren mislukken. Je moet het echt even onder de knie krijgen.
  • Maak dus niet precies voldoende deeg, maar neem wat extra voor je oefentortilla’s 🙂
  • Zorg voor een pak back-up tortilla’s (ja, die van € 1,49) voor het geval zelf maken toch echt niet je ding is.

Voedingswaarde (per tortilla)

  • Kcal: 126
  • Eiwit: 3,6 gram
  • Koolhydraten: 24,0 gram
  • Vet: 1,5 gram
  • Vezels: 1,3 gram

Eet smakelijk!

Tortilla ingredienten

Tortilladeeg

Tortilla's bakken

Leuk artikel? Deel mijn tortilla tips gerust even met je vrienden 😉

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

10 reacties

      • Hoi Walter,

        Maak jij ècht alle tortilla’s zelf ?
        Ik ga sowieso veel besparen want ik vorig jaar begonnen met project gezond! Dus ik denk dat ik de volgende keer toch maar een pakje koop…..?
        Overigens complimenten hoor! Ik ben erg enthousiast; ik werk als sales in de IT, die weekmenu’s vind ik super! Nooit meer nadenken wàt ik eet én ook nog een boodschappen lijstje. Ik bespaar niet alleen euro’s maar ook tijd, en die is nog veel kostbaarder

        • Bedankt voor je leuke bericht en het compliment. Ik maak zeker niet alle tortilla’s zelf 😉 Vind het af en toe wel leuk om te doen, maar zo’n pakje is ook wel erg handig!

    • Je kan ze een paar dagen in de koelkast bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kan dat heel goed in de vriezer!

  • Mag je dit ook in een volkoren variant maken, ivm calorieën? Met het toevoegen van granen of zaden heb je ook meteen extra calorieën natuurlijk, maar ook meer vezels… Wel of niet doen?

Laat een reactie achter