Lunch Ontbijt Tussendoortjes & snacks

Zelfgemaakte crackers met zaden en pitten

Zelfgemaakte crackers met zaden en pitten

Crackers koop ik meestal gewoon kant-en-klaar in de winkel. Wel zo snel en makkelijk. Mijn favoriete crackers van dit moment zijn deze. En dan het liefst met (smeer)kaas.

Maar ondanks het feit dat Appie heerlijke crackers verkoopt is het af en toe ook leuk om jezelf een beetje uit te sloven. En dan ga je natuurlijk zelf crackers maken.

Het is overigens niet zo omslachtig als je zou denken. Je moet wel even een deegje maken maar het hoeft verder niet te rijzen. Je kunt dus in één keer helemaal door totdat de crackers in de oven zitten.

Je kunt dit recept overigens ook prima gebruiken om ‘toastjes’ te maken. In dat geval raad ik je aan om de helft van alle ingrediënten te nemen en daar zo’n 25 tot 30 toastjes uit te halen. Je kunt er dan ook gerust een halve theelepel Italiaanse kruiden doorheen doen voor wat extra smaak.

Dit heb je nodig (12 stuks)

  • 240 gr bloem
  • 15 gr lijnzaad
  • 15 gr sesamzaad
  • 50 gr pompoenpitten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 10 gr olijfolie
  • 0,5 theelepel zout
  • 160 gr water

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Hak de pompoenpitten en zonnebloempitten even grof door.
  • Meng de pitten, Italiaanse kruiden en het zout door de bloem.
  • Doe het water en de olijfolie in een grote kom.
  • Voeg de droge ingrediënten behalve het lijnzaad en sesamzaad toe aan het water en roer het door met een vork. Als het roeren niet meer lukt haal je het uit de kom en kneed je er een glad deeg van.
  • Leg het deeg op een stuk bakpapier en rol het uit tot een groot rechthoek. Snij het deeg voor het bakken lichtjes in, in een patroon van 4 bij 3 crackers.
  • Meng het lijnzaad en sesamzaad door elkaar, verdeel het over de crackers en druk het lichtjes aan.
  • Bak de crackers eerst 10 minuten op 220 graden en draai de oven dan terug naar 180 graden. Laat de crackers nog 15 tot 20 minuten bakken. Hou de oven in de gaten, als het erop lijkt dat de crackers gaan verbranden haal je ze eruit.
  • Laat de crackers iets afkoelen en breek ze dan in stukken. Laat ze verder afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Tips en tricks

  • Wij hebben zelf voor de makkelijke manier gekozen. Negen hele crackers en rondom nog wat ‘stukken’. Die stukken zijn immers ook gewoon eetbaar 😉

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 139
  • Eiwit: 5,1 gram
  • Koolhydraten: 16,2 gram
  • Vet: 6,0 gram
  • Vezels: 1,5 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter