Blog

Dit wil je weten over noten

Alles over noten! Noten zijn goed voor je. Waarom precies? Wat zit er dan allemaal in en hoeveel mag je ervan?

Ongebrand, gebrand of geroosterd
Ongebrande noten zijn rauwe noten, deze zijn onbewerkt. Misschien moet je even wennen aan de smaak, maar ongebrand is wel de gezondste keuze. Gebrande noten zijn op hoge temperatuur gefrituurd in olie. Door het frituren bevatten gebrande noten toegevoegde oliën en gaan er voedingsstoffen verloren. Wanneer noten geroosterd zijn wordt er geen olie maar hete lucht gebruikt. Als je dan toch niet aan de smaak van de rauwe noot kunt wennen, kun je ze het beste roosteren in de oven of in een droge pan.

Gezouten of ongezouten
We krijgen over het algemeen al genoeg zout binnen. Sterker nog, we krijgen vaak veel te veel zout binnen. Dat dit niet goed voor je is hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Het is daarom verstandig om de gezouten noten – want daar wordt mega veel overheen gestrooid – te laten liggen en te kiezen voor ongezouten varianten.

Nootfeitjes per soort

Noten zitten boordevol onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Daarnaast bevat iedere noot super veel goede voedingsstoffen, maar als we ze allemaal voor je noemen dan wordt het zo’n wetenschappelijk gebeuren bij elkaar. We hebben bij de onderstaande populairste nootsoorten het een en ander aan feitjes bij elkaar gezocht.

Hazelnoten
Hazelnoten bevatten veel vitamine E, maar ook B, eiwitten, aminozuren, fosfor, calcium, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een fijne, veelzijdige noot van de hazelaar die overigens ook behoorlijk vezelrijk is. Je kunt ze ook nog eens zelf rapen! Je vindt ze in ons land in de bossen en sommigen hebben een hazelaar in de achtertuin.
Calorieën per 100 gram: 655.

Amandelen
Er wordt nog weleens gespeculeerd over het ‘zijn van een noot’, omdat een amandel dus eigenlijk een zaad/pit is officieel. Maar ja, in die zin valt er dan ook wat te zeggen over de walnoot, dus dat laten we in dit artikel toch maar even aan ons voorbij gaan ;). Naast dat er ook super veel vitamines en mineralen in zitten, is ook de amandel behoorlijk vezelrijk en bevat deze lekker veel calcium. Dient dus uitstekend als tussendoortje!
Van amandelen kun je ook nog eens meel maken (glutenvrij!). Dit zelf maken is ook nog eens stukken goedkoper dan wanneer je het in de winkel koopt.
Calorieën per 100 gram: 615.

Walnoten
Best grappig dat walnoten op hersenen lijken, ze schijnen er uit diverse onderzoeken zeer goed voor te zijn. Ook in deze noot zitten veel vitamines, mineralen, antioxidanten enzovoort enzovoort, maar de echte uitschieter bij de walnoot is omega-3. Dat is dan onder andere weer goed voor de bescherming tegen hart- en vaatziekten, zwangeren en die hersenfunctie.
Calorieën per 100 gram: 695.

Pistache
Een pistachenootje is een antioxidantentopper. Goed om mee te snacken want je moet ze lekker pellen, zo eet je er minder snel te veel van. Een andere uitschieter van de pistache is kalium. Dat is dan weer goed voor je bloedvaten.
Calorieën per 100 gram: 615.

Cashewnoten
Die gezellige lichtbruine boogjes zijn ware magnesium- en ijzertoppers. Maar ook bevatten ze andere mineralen zoals zink, koper en kalium. Dat er ook nog antioxidanten, zowat alle vitamines uit de B-categorie in zitten, maakt de ‘deze-noot-is goed-voor-je-bingo’ compleet. De cashew is een geliefde noot die onder andere veel gebruikt wordt in notenpasta’s.
Calorieën per 100 gram: 625.

Pinda’s
We horen het je denken: ‘dat is toch geen noot?!’ Nee. Dat weten we ook wel, maar toch brengen we ‘m onder de aandacht. Het is namelijk een peulvrucht die prima in het notenstraatje thuis past, gezien de pinda een bron is van aminozuur en arginine. Daarnaast bevat de pinda veel proteïne. Als smaakmaker in diverse gerechten doet de pinda het goed, bijvoorbeeld de Pad Thai en niet te vergeten: satésaus.
Calorieën per 100 gram: 620.

Goed voor wat?

Heel leuk hoor, al die antioxidanten, mineralen enzovoorts. Maar waar zijn noten nou precies goed voor? Noten kunnen je ten eerste helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten, kunnen je cholesterol helpen te verlagen, kunnen de hersenfunctie verbeteren en geven je een verzadigd gevoel waardoor je minder honger hebt.

Doordat de ene noot meer van dit bevat, en de andere meer van dat, gaan we je niet zeggen welke noot je het beste kunt eten. Variëren is hierin het verlossende woord! Wanneer je voldoende afwisselt met verschillende noten, krijg je gewoon lekker alles binnen wat hier voorbij is gekomen.

Heb je inmiddels door dat noten goed voor je zijn? 😉
Wat ook fijn is, is dat alle noten vaak lekker lang houdbaar zijn. Wel willen we je nog even meegeven, dat hoe goed ze ook zijn: ze bevatten veel calorieën. Houd het daarom echt bij één handje per dag. Doordat noten veel vetten, vezels en eiwitten bevatten geeft één zo’n handje ook zeker wel een verzadigd gevoel. Top tussendoortje dus!
Één handje noten is ongeveer 30 gram. 

Noten als vleesvervanger
Door de vetten en eiwitten zijn noten (en pinda’s) goede vleesvervangers. Een prima aanvulling dus voor in vegetarische gerechten of wanneer je eens voor een dagje zonder vlees gaat.

Notenallergie
Notenallergie? Zaden, pitten en pinda’s zijn prima vervangers van noten. Deze producten bevatten ook de goede eigenschappen van noten.

7 reacties

  • Als ik 5 dagen in de week wandel ongeveer tussen de 7km en 10km per x.
    Kan ik dat als sport reken ivm berekening wat ik mag eten.
    Vr gr

  • Ik ben op deze blog terecht gekomen omdat ik op zoek ben naar informatie over vervangen van producten door een voedselallergie. Het vervangen van bepaalde noten is gelukt, maar het vervangen van fruit nog niet. Hebben jullie tips voor mij? (Rauwe groente is ook geen optie)

Laat een reactie achter