Blog Kerstrecepten

Zo serveer je een heerlijke (kerst)kalkoen!

Eén ding weten we zeker. Tijdens de kerstdagen worden er in Nederland meer kalkoenen gegeten dan in de rest van het hele jaar. Vooral de zogenaamde babykalkoen is erg populair. Deze wordt na 4 maanden al geslacht en weegt dan zo’n 2 tot 3 kilo.

Conclusie: als je een kalkoen bent en en je bent in augustus geboren dan heb je gewoon dikke vette pech. Je gaat de kerst niet halen en oliebollen en vuurwerk zul je ook nooit meemaken.

Hoewel, er zijn kalkoenen die de dans weten te ontspringen…

Er zijn namelijk ook mensen die graag kalkoen willen eten maar het niet zien zitten om er zelf één te bereiden.

En ik begrijp dat wel. Want wat moet je met zo’n grote vogel? En wat als ‘ie mislukt? Dan eindig je op eerste kerstdag bij de plaatselijke wok waar je moet vechten voor je leven om één ieniemienie ossenhaasje te bemachtigen. Dat is ook niet echt wat. Dus, die kalkoen MOET lukken anders ben je het (ossen)haasje 🙂

Daarom leek het ons een goed idee om je in dit artikel alles te vertellen wat je moet weten over het bereiden van kalkoen. De lichting kalkoenen van augustus 2019 zal vast niet blij met ons zijn, maar jij hopelijk wel. We moeten maar accepteren dat het ons dit keer niet lukt om zowel de kalkoen als onze lezers blij te maken…

Goed, aan de slag dan maar?

Hoeveel kalkoen heb je nodig?

Of misschien moeten we het omdraaien. Hoeveel mensen heb je minimaal nodig? Een beetje kalkoen weegt dus al gauw 2 tot 2,5 kilo. Als we uitgaan van 350 gram per persoon (dat is normaal) dan is het dus handig om te zorgen dat je met minimaal zes personen aan het kerstdiner zit.

Op tijd uit de koelkast

Voordat je een kalkoen gaat bereiden is het verstandig om hem eerst op kamertemperatuur te laten komen. Haal hem dus minstens een uur voordat hij de oven in gaat uit de koelkast. Doe je dit niet dan loop je het risico dat het vlees ‘schrikt’ van het grote temperatuurverschil. Het gevolg daarvan is dat het vlees krimpt en taai wordt. Je kunt de kalkoen onafgedekt laten staan zodat hij goed kan drogen. Dit helpt ook bij het krijgen van een krokant korstje. Zorg er wel voor dat je huisdieren de keuken niet in kunnen 😉

Een lekker krokant velletje

Om de kalkoen een lekker krokant vel te geven is het verstandig om hem (voordat je ‘m bereidt) te overgieten met kokend water. Dep hem daarna wel heel goed droog met keukenpapier aan zowel de binnen- als de buitenkant.

Basisbereiding

De makkelijkste manier om een kalkoen te bereiden is als volgt: je smeert ‘m in met een mengsel van gesmolten boter en olie en strooit er lekker wat peper en zout over. Eventueel nog wat andere kruiden en klaar. De kalkoen kan de oven in.

Het is dan wel erg lekker om bij de kalkoen wat mooie groente en een lekkere saus te serveren zoals cranberry- of champignonsaus.

Ook als je de kalkoen niet vult kun je er gerust wat wortel, ui, knoflook en verse kruiden in doen voor de smaak. Deze kun je er na het bereiden uithalen, ze hebben dan hun werk gedaan.

Gevulde kalkoen maken

Je kunt er ook voor kiezen om de kalkoen te vullen. Veelgebruikte ingrediënten zijn walnoten, kastanjes, cranberries, champignons, ui, gehakt en broodkruim. We geven je dit keer geen compleet recept voor een vulling maar er zijn er gelukkig heel veel te vinden online 🙂

Doe niet te veel vulling in de kalkoen zodat het tijdens het bakken ook nog ruimte heeft om iets uit te zetten. Daarnaast is de kans groot dat de vulling niet op tijd gaar is als je er te veel in doet.

Vergeet overigens niet om je horloge af te doen voordat je de kalkoen gaat vullen…

Leg ‘m op zijn kop

Wist je dat het een goed plan is om de kalkoen op zijn kop (dus met de borst naar beneden) in een braadslee te leggen? De borst is namelijk het minst sappige vlees van de kalkoen en op deze manier voorkom je dat dit uitdroogt. De laatste 30 minuten kun je de kalkoen omdraaien zodat de borst ook mooi goudbruin kleurt en krokant wordt.

Het is ook verstandig om de kalkoen losjes in te pakken in aluminiumfolie als je hem in de oven zet. Zodra je de kalkoen gaat draaien haal je het folie eraf. De laatste 30 minuten staat de kalkoen dan dus zonder aluminiumfolie in de oven.

Hoe lang moet een kalkoen in de oven?

Dit ligt eraan of je de kalkoen wel of niet gaat vullen. Reken voor een niet-gevulde kalkoen 40 minuten per kilo vlees en voor een gevulde kalkoen een uur per kilo.

Als je een kalkoen hebt van 2,5 kilo moet deze dus 100 minuten in de oven als je hem niet vult en 150 minuten als je hem wel vult.

Zet de oven niet al te hoog om te voorkomen dat de kalkoen van buiten te donker wordt terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Begin met een temperatuur van 200 graden Celsius en zat na één uur de oven terug op 175 graden.

En hoe weet je dan 100% zeker dat je kalkoen gaar is?

Dat is eigenlijk heel simpel. De kalkoen moet een kerntemperatuur hebben van 70 tot 72 graden. Dit kun je het beste meten door een vleesthermometer in de dij (het dikste deel) van de kalkoen te steken. Let er wel op dat de pin van de thermometer niet tegen het bot aan zit.

Heb je geen kernthermometer dan is er ook niks aan de hand. Prik dan even met een satéprikker of puntig mes in de kalkoendij. Het sap dat daaruit komt moet helder zijn. Dan is de kalkoen gaar. Is het sap nog roze van kleur, dan is ie nog niet gaar.

Laat ‘m nog even met rust

Kerntemperatuur in orde? Een lekker goudbruin korstje? Dan wil je het liefst direct aanvallen. Maar, wacht nog heel even. Nadat je de kalkoen uit de oven hebt gehaald is het verstandig om ‘m minimaal 20 minuten te laten rusten. De sappen (die naar het midden van de kalkoen zijn getrokken) kunnen zich dan weer egaal verdelen door het vlees. Dit zorgt ervoor dat de kalkoen beter te snijden is, maar ook dat al het sap in het vlees blijft. Zou je de kalkoen direct uit de oven aansnijden dan loopt er enorm veel sap uit en dat is zonde.

Pak de kalkoen goed in met aluminiumfolie en leg er nog een paar theedoeken overheen. Zo kan hij goed rusten, zonder af te koelen. Je wilt ‘m tenslotte wel warm eten.

Bonustip

Ben je toch niet 100% zeker van je zaak? Zorg er dan voor dat je ook nog wat ander mooi vlees in huis hebt. Koop dit vers (niet uit de vriezer dus) zodat je het alsnog kunt invriezen als alles volgens plan loopt. Want daar gaan we nu natuurlijk wel vanuit!

Wat zijn jouw plannen met kerst? Ga je de strijd met de kalkoen aan? Of heb je al andere culinaire plannen? Laat het even weten in de reacties hieronder!

10 reacties

  • Ik ga ook voor de eerste keer een gevulde kalkoen voor de kerst maken
   Ik heb wel een tip om te oefenen en wel met een kip en dat ging prima.
   De vulling was heerlijk en de kip was lekker mals .
   De vulling was varkensgehakt of kalfsgehakt met zwarte. pruimen geweld zonder pit en gekookte en schoongemaakte tamme kastanjes
   2/3 gehakt tegen 3/6 pruimen en 3/6 kastanjes.
   Eerst het gehakt met zwarte peper grof gemalen en zout an dan alle
   Igeriente door elkaar mengen en vullen maar.
   Daarna de kalkoen op zijn buik in de oven met wat lapjes kinnebakspek voor de malsheid .
   Als laatste 30 min omdraaien en afblussen met een halfzoete rode wijn
   Lekker bruin bakken

 • Kan ik ook de kalkoen paar uur van tevoren braden in de oven … voor dat ik met andere eten aan het doen bend dan heb ik ruimte in de oven voor andere spullen

 • Hoi,
  lijkt me een lekker recept, maar het lekkerst is toch wel dat crispy velletje.
  Wanneer je de kalkoen laat rusten en ze inpakt in folie, gaat dan de stoom niet condenseren, zodat het vel zacht wordt.

 • zeker kalkoen gevuld met een broodvulling met veel kruiden en selderij en boullion die je al dag van te voren kan maken. Moet namelijk gekoeld zijn voor de kalkoen in de oven gaat. Heb je teveel..zet na de kalkoen de rest in een ovenschaal in de oven voor 30 min. Hier vechten ze om de vulling, niet de kalkoen.

Laat een reactie achter