Blog

Zo ziet onze kerst eruit

Zo ziet onze kerst eruit

De afgelopen weken hebben we onszelf met name druk gemaakt om de kerst van onze leden 🙂 Recepten bedenken, koken, fotograferen, proeven en uitwerken. In dat opzicht voelt het voor ons alsof kerst al voorbij is. Want je zult begrijpen dat we al dat lekkers niet hebben weggegooid. Wij hebben dus al een compleet kerstmenu achter de kiezen, gelukkig wel verspreid over meerdere dagen.

Omdat het nu nogal laat is om je nog te inspireren met kerstrecepten en -tips leek het mij leuk om je kort te vertellen hoe onze kerstdagen eruit zien.

Eerste kerstdag

Die brengen we dit jaar door bij mijn ouders. Niet de hele dag want er moeten ook cadeaus uitgepakt worden natuurlijk. Maar daarover later meer 🙂

Pa en ik gaan samen koken. Als voorgerecht maken we de viscocktail, met wat kleine aanpassingen omdat niet iedereen van garnalen houdt.

Als hoofdgerecht braden we een rosbief en maken we wat kleine porties van de gevulde kalkoenfilet en van de varkenshaas met brie en spek. Ma zorgt voor de bijgerechten, dus dat wordt een verrassing.

Het nagerecht is op het moment dat ik dit schrijf (22 december) ook nog een verrassing. Pa en ik willen het graag samen kunnen maken op de dag zelf, dus de cheesecake en de perentaart vallen af. Mijn plan is om vanavond iets te bedenken en gelijk alle boodschappen in huis te halen.

Cadeautjes!

Sinterklaas bestaat, punt uit. Wie neemt er anders zoveel moeite om een compleet gedicht voor mij te schrijven?

Maar de kerstman, op een slee door de lucht? Zonder helm of parachute? Dat geloof je toch zelf niet? Daarom zorgen we met kerst liever zelf voor de cadeautjes om teleurstelling te voorkomen.

Natalia heeft een hele mooi tas besteld die al onder de boom ligt. Onder diezelfde boom liggen ook al drie nieuwe boxers voor mij.

Echt, boxers voor kerst?

Nee, niet helemaal. Het zijn eigenlijk: boxers, besteld in de week voor kerst, die ik gratis kon laten inpakken in kerstpapier. Klinkt logischer hĂš?

Bo haar nieuwe loopfiets staat al een week te pronken in onze slaapkamer, om het risico op vroegtijdig uitpakken te elimineren. En last but not least: mijn rookoven wordt as we speak (nog steeds 22 december) ingepakt door één van de medewerkers van fonQ.nl. Als alles volgens plan loopt ligt er voor mij dus ook nog een echt cadeau onder de boom.

kerstcadeaus

Tweede kerstdag

Dan zetten we de traditie voor het vierde jaar voort. We eten spareribs! Na al het gefriemel en gefrummel op eerste kerstdag hou ik het op tweede kerstdag graag simpel.

De spareribs maak ik wel helemaal zelf, maar dat is veel minder moeilijk dan veel mensen denken. Wellicht dat ik het recept nog wel een keer plaats. Wel met een (letterlijk) vette disclaimer erbij, want ze zijn verre van gezond 😉

Om het geheel naar een iets hoger ongezonder niveau te tillen denk ik dat ik er zelfgemaakte frietjes bij doe. Ook zo’n calorieknaller!

En om het helemaal af te maken – ik durf het bijna niet te zeggen – gooi ik er ook nog een volvette knoflooksaus tegenaan die ik maak op basis van Zaanse mayonaise. Weer zo’n topper! Calorietechnisch gezien dan.

Het dessert wordt een dubbele espresso. Dat past namelijk nog net.

De rest van de avond brengen we door op de bank, omdat bewegen na zo’n maaltijd geen optie is. We hebben dit jaar The Holiday nog niet gekeken, dus bij deze besluit ik dat we dat die avond gaan doen.

Derde kerstdag

Is het hopelijk mooi weer, of in ieder geval droog! Dan kunnen we lekker even 24 blokjes om gaan met Bo en haar nieuwe loopfiets om al die kerstcalorieën er weer af te krijgen!

Vierde kerstdag

Geef ik alle kerstkransjes aan de buurkinderen en word ik lid van Project Gezond 🙂

En jij?

Wat zijn jouw plannen voor de komende dagen?

Wat je ook gaat doen, ik wens je (ook namens Natalia en Kim) hele fijne dagen toe! Maak je niet te druk om de calorieën en geniet vooral van alles!

En al kom je een kilootje aan, die is er zo weer vanaf 🙂

Kleine update op 24 december: het dessert voor eerste kerstdag wordt een brownietaartje die we gaan vullen met frambozensaus en vanille-mascarpone. De rookoven ligt inmiddels netjes ingepakt onder de boom. En ik hoorde gisteravond dat er ook nog een lekker venkelsoepje in de maak is. Daar ben ik wel erg benieuwd naar!

3 reacties

  • Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en ik hoop dat jullie net zo genieten van het kerstmenu zoals wij van jullie kerstmenu zeker gaan doen

  • Klinkt goed, ook heel fijne dagen en dank voor alle inspiratie van de afgelopen maanden. Ik geniet er nog elke dag van. En de kilo’s? Die verdwijnen heel langzaam, maar wel de goede kant op. Ik wens jullie een mooi nieuw jaar toe.

Laat een reactie achter