Diner

Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet kun je kopen voor in de frituurpan. Deze is dan al voorgefrituurd en bevat daardoor veel toegevoegd vet. Wij hebben in dit recept de zoete aardappelfriet zelf gesneden van een verse zoete aardappel. Ook hebben we er een fijne kruidenmix bij gemaakt, zodat je een écht lekker frietje uit de oven gaat eten. Helemaal lekker met een likje knoflooksaus erbij!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 150 gr zoete aardappel
  • 1 mespunt kaneel
  • 0,5 theelepel tijm
  • 0,5 theelepel paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • 5 ml olijfolie
  • zeezout

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de zoete aardappel en snijd in grove repen van 0,5 bij 1 centimeter dik.
  • Meng de repen in een ruime kom met de kaneel, tijm, paprikapoeder en chilipoeder. Schud goed om. Bestrooi ruim met zeezout.
  • Druppel de helft van de olijfolie erbij en hussel nog even flink door elkaar.
  • Besmeer de dunnere randjes van de repen met een kwastje met het restant van de olijfolie.
  • Zet voor 25 à 30 minuten in de oven. Schep de repen halverwege even om en let goed op dat het niet te hard gaat. In dat geval draai je de temperatuur iets terug.

Tips en tricks

  • De chilipoeder kun je weglaten als je niet van pittig houdt. Wees er sowieso zuinig mee.
  • Vervang de kaneel eventueel voor koekkruiden.
  • In plaats van paprikapoeder kun je ook kiezen voor gerookte paprikapoeder of een combinatie van die twee.
  • Hoe minder olijolie je gebruikt, hoe knapperiger de frieten zullen worden.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 214
  • Eiwit: 2,6 gram
  • Koolhydraten:  37,2 gram
  • Vet:  4,9 gram
  • Vezels:  4,5 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter