Diner

Zoete aardappelstamppot met broccoli en kip uit de oven

Wij zijn dol op broccoli. Regelmatig kopen we broccoli ruim in. Dat komt omdat onze ogen en onze ideeën soms misschien groter zijn dan onze mond. Dat kun je kookfanaten natuurlijk niet altijd kwalijk nemen.

Nu willen er weleens wat verkleuringen plaatsvinden aan de ingeslagen broccoli’s. Het begint altijd met geel. Je herkent het waarschijnlijk wel? Misschien heb je de neiging om een gele broccoli weg te gooien. Hoewel een groene broccoli vaak knapperiger en minder bitter smaakt hoeft dat echt niet. Je broccoli is niet aan het rotten of iets dergelijks. Het is zelfs aannemelijk dat de broccoliroosjes zich voorbereiden op het krijgen van bloemen. Jawel, de broccoliplant geeft namelijk leuke gele bloemen. Wij denken overigens niet dat die werkelijk in je groentela de kop op zullen steken. Misschien lukt het nog als je ‘m op het water zet. Hmm, wij voelen een experiment aan komen 😉

Hoewel je een geler geworden broccoli dus nog prima kunt eten hebben we toch een bewaartip voor je. Houd de broccoli tot wel een week vers door ‘m te bewaren in de koelkast. Je kunt de broccoli dan het beste in vershoudfolie wikkelen.

Wij blijven dus grof inslaan 😉

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 snee brood
  • 400 gr zoete aardappel
  • 400 gr broccoli
  • 1 rode peper
  • 200 gr kipfilet
  • 10 ml olijfolie
  • 30 gr zuivelspread
  • 15 gr bosui

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Verwarm de oven voor op 120 graden.
  • Droog de snee brood in de oven. Verkruimel het droge sneetje brood heel fijn.
  • Verwarm de oven verder naar 180 graden.
  • Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken.
  • Maak de broccoli schoon en snijd in roosjes.
  • Snijd de rode peper fijn.
  • Snijd de kipfilet in reepjes van 1 centimeter dik. De lengte mag variëren.
  • Roer de kipreepjes door de olijfolie, peper, zout en de stukjes rode peper. Roer het broodkruim erdoor. Stort de kipreepjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de kipfilet in 15 minuten bruin in de oven. Schep halverwege een keer om.
  • Kook de zoete aardappels 4 minuten. Doe de broccoli erbij en kook samen ongeveer 5 minuten tot alles beetgaar is.
  • Giet af. Bewaar een beetje van het kookvocht en laat uitdampen.
  • Stamp de zoete aardappels met de broccoli en de zuivelspread tot een gelijkmatige puree. Maak goed op smaak met peper en zout. Gebruik indien nodig een beetje van het achtergehouden kookvocht om de stamppot smeuïg mee te maken.
  • Snijd de bosui in dunne ringen.
  • Schep de stamppot op de borden. Verdeel de kipreepjes en de bosui erover. Maak indien nodig verder op smaak met peper en zout.

Tips en tricks

  • Je kunt kiezen voor een naturel zuivelspread, maar je kunt ook prima gaan voor zuivelspread met kruiden.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 512
  • Eiwit: 34,8 gram
  • Koolhydraten: 57,8 gram
  • Vet: 11,5 gram
  • Vezels: 17,0 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

Laat een reactie achter