Kerstrecepten Recepten

Zoete scones met clotted cream

Zoete scones met clotted cream

Vandaag weer eens een recept voor een heerlijke zoete traktatie. Niet per se gezond, wel heel lekker! En zoals je vast weet, vinden we lekker eten minstens zo belangrijk als gezond eten. Daarom maken we je (hopelijk) ook blij met dit soort recepten.

Clotted cream is in Nederland lang niet overal te koop. Maar gelukkig kun je het vrij eenvoudig zelf maken. Dit doe je door mascarpone te vermengen met slagroom of crème fraîche. Wij hebben allebei de varianten getest en zijn van mening dat de combinatie van mascarpone met slagroom het lekkerst is. Je hebt dan een vollere en romigere smaak dan wanneer je crème fraîche gebruikt.

Uiteraard ben je zelf vrij om beide varianten te proberen en zelf te bepalen welke je het lekkerst vindt. De slagroom kun je gewoon vervangen voor hetzelfde gewicht aan crème fraîche.

Als laatste wil ik de jam nog even benoemen. Die speelt een belangrijke rol. De clotted cream is volledig ongezoet en de scones bevatten weinig suiker. Een lepeltje lekkere zoete jam maakt de smaak daarom compleet. Zonder de jam vond ik de scones nog niet heel bijzonder. Maar met jam…. Heerlijk!

Dit heb je nodig (tien scones)

  • 235 gr zelfrijzend bakmeel
  • 40 gr ongezouten roomboter
  • 85 ml melk
  • 1 ei
  • 8 gr (één zakje) vanillesuiker
  • 25 gr suiker
  • een snufje zout
  • 70 gr slagroom
  • 90 gr mascarpone
  • 50 gr jam (bv. aardbei of kers)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Meng de zout, vanillesuiker en suiker met het zelfrijzend bakmeel.
  • Klop het ei los met de melk.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en meng het met je vingers door het zelfrijzend bakmeel.
  • Als je beginnende deeg korrelig is en alle boter dus goed gemengd is met de droge ingrediënten, voeg je het melk-eimengsel erbij.
  • Roer het door met een vork en meng het aan het eind verder met je handen, zodat je een samenhangend deeg krijgt.
  • Vorm het deeg tot een plak van ongeveer 3 centimeter hoog. Gebruik een ronde uitsteker (of vorm) met een diameter van 5 centimeter en steek de scones uit de plak deeg. Maak met het overige deeg een nieuwe plak van 3 centimeter hoog en steek scones uit tot je deeg zo goed als op is. Het is de bedoeling dat je aan het einde 10 scones overhoudt.
  • Leg de scones op een bakpapier en bestrijk ze met een klein beetje melk.
  • Zet ze voor ongeveer 12 tot 14 minuten in de oven. Verlaag eventueel de temperatuur tot 200 graden als de scones te snel kleuren.
  • Klop de slagroom ondertussen half stijf (yoghurtdikte). Klop daarna de mascarpone er doorheen. Zet het nog even koud.
  • Doe de jam in een schaaltje.
  • Laat de scones een klein beetje afkoelen op een rooster. Serveer ze met de clotted cream en de jam.

Tips en tricks

  • Per scone gebruik je 20 gram clotted cream en 10 gram jam.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter