Diner

Zoetzure woksaus

Zoetzure woksaus

Een goede woksaus is de basis van elk wokgerecht. Of de finishing touch, maar net hoe je het noemen wilt. Één ding is zeker, een smakelijke woksaus is onmisbaar als je een lekker Oosters gerecht op tafel wilt zetten.

Een zoetzure woksaus smaakt vaak heerlijk bij zo’n Oosterse maaltijd. Reden genoeg om zelf eens aan de slag te gaan met het maken van een zoetzure woksaus. Dat was best even zoeken en proberen, maar uiteindelijk is het erg goed gelukt.

Met dit recept maak je 150 milliliter woksaus. Een (klein) flesje vol dus 🙂 Als je ervoor zorgt dat die fles goed schoon is voordat je de saus erin doet kun je ‘m een paar weken in de koelkast bewaren. Nog handiger vinden we het om de woksaus in porties in te vriezen. Dan kun je het maanden bewaren.

Dit heb je nodig (150 ml)

  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • 70 gr tomatenpuree
  • 30 gr honing
  • 2 eetlepels witte wijnazijn (of natuurazijn)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 5 gr sambal
  • 150 ml water
  • 5 gr maïzena

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

  • Hak de knoflook en rasp de gember fijn en fruit aan in een scheutje olie. Bak de tomatenpuree kort mee.
  • Voeg de honing, azijn, ketjap, sambal en het water toe en breng aan de kook.
  • Roer de maïzena met een heel klein beetje water tot een papje en voeg dit al roerend toe aan de saus.
  • Laat de saus zachtjes inkoken tot je ongeveer 150 ml over hebt, de dikte is dan ook goed.

Tips en tricks

  • Het inkoken van de saus duurt ongeveer 10 minuten.
  • Als je een erg dik stuk gember hebt dan is 1 centimeter al voldoende. Anders wordt de saus erg scherp.

Voedingswaarde (per 100 milliliter)

  • Kcal: 178
  • Eiwit: 2,9 gram
  • Koolhydraten: 39,0 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vezels: 1,1 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

Laat een reactie achter