Alle recepten uit ons boek 'VEGETARISCH' Lunch Ontbijt Tussendoortjes & snacks

Zomerse fruitspread

aardbei

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons afslankboek ‘VEGETARISCH’ met meer dan 70 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.

Deze zomerse spread is fris-zoet van smaak. Je hebt met een fruitspread een heel ander product te pakken dan met een potje jam. Want wist jij dat het bij wet geregeld is dat jam minimaal 55% suiker moet bevatten en minimaal 35% fruit?

Wij hebben hier 100% fruit voor je. En aan die 55% suiker komen wij niet met enkel de suikers uit het fruit (zo’n 14% suiker in totaal). Er zit dus wel een nadeel aan dit recept: we mogen het geen jam noemen.

We sluiten graag af met een voordeel: je huis zal een lekker zomers geurtje krijgen als je de fruitspread gaat maken. Daar word je toch blij van? De zomer in je bol, geen extra suiker in je lijf!

Dit heb je nodig (150 gram)

  • 125 gr zomerfruit 
  • 100 gr aardbeien
  • 40 ml sinaasappelsap
  • 5 ml citroensap

Zo maak je het

Bereidingstijd: 5 minuten + 30 minuten inkoken

  • Zet het gemengde zomerfruit met de aardbeien in een steelpan. Voeg de sinaasappelsap en citroensap toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat de spread 20 à 30 minuten zachtjes koken en op de gewenste dikte komen.
  • Laat de spread afkoelen en bewaar in een schone pot ongeveer 5 dagen in de koelkast.

Tips en tricks

  • Wij hebben het recept gemaakt met fruit uit het vriesvak. Natuurlijk kun je dit recept ook met vers fruit en met een combinatie van andere (rode) fruitsoorten maken. 
  • Door de bessen in het zomerfruit is deze spread qua smaak meer zuur dan zoet. Ben je daar doorgaans minder van gecharmeerd? Maak deze spread dan met iets meer aardbeien en minder van het gemengde zomerfruit. Een schepje suiker mee laten pruttelen is een goed alternatief mocht dit bericht te laat komen. Je voegt dan natuurlijk wel suiker toe, maar aan die 55% kom je niet zomaar, dus noem het geen jam hè 😉
  • Uitgeschoten met het sinaasappelsap of (nog erger) met het citroensap? Je kunt de spread binden met maïzena. Klop de maïzena (een kleine theelepel) eerst los in een scheut koud water voordat je het toevoegt.

Voedingswaarde (per 150 gram)

  • Kcal: 119
  • Eiwit: 2 gram
  • Koolhydraten: 21 gram
  • Vet: 1 gram
  • Vezels: 9 gram

Eet smakelijk!

6 reacties

Laat een reactie achter