Diner Vegetarisch recept

Zomerse pasta met Parmezaanse kaas en basilicum

Zomerse pasta met Parmezaanse kaas en basilicum

Dit gerecht zag ik voorbij komen in een aflevering van ‘Jamie’s 30 Minute Meals’. Er was alleen één probleempje: dat was in december. Niet helemaal de goede tijd van het jaar om een zomerse pasta op het menu te zetten. Dus heeft dit recept vier maanden lang in de Notities-app van m’n telefoon gestaan 🙂

Inmiddels hebben we een paar zomerse dagen achter de rug en dat leek mij voldoende om deze heerlijke pasta eindelijk op het menu te zetten. Dit gerecht is weer een prachtig voorbeeld van hoe je met weinig ingrediënten iets lekkers op tafel kunt zetten.

Wel even een tip vooraf: doe rustig aan met de citroen. Je kunt achteraf altijd nog een beetje toevoegen. Eruit halen wordt nogal lastig 😉

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 130 gr spaghetti of tagliatelle
  • 1 eigeel
  • 50 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 25 ml (goede) extra vergine olijfolie
  • 1 citroen
  • bosje verse basilicum

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  • Neem een grote schaal of kom waarin straks ook alle pasta kan.
  • Pluk de basilicumblaadjes van de takjes. Hou een paar van de kleinste blaadjes achter om te garneren.
  • Als je een vijzel hebt: stamp een flinke hand basilicumblaadjes samen met wat (grof) zout tot je een pesto-achtig mengsel hebt. Heb je geen vijzel dan kun je de basilicum ook gewoon fijnhakken.
  • Doe de eidooier, Parmezaanse kaas, olijfolie en basilicum in de schaal. Voeg ook wat peper en zout toe. Als je al zout hebt gebruikt bij het stampen van de basilicum hoef je dit nu niet opnieuw toe te voegen.
  • Voeg (om te beginnen) het sap van een halve citroen toe en roer alles door elkaar.
  • Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking maar giet het niet af.
  • Zodra de pasta klaar is haal je het met een tang (of twee grote vorken) uit de pan en leg je het direct op het mengsel dat je hebt gemaakt. Laat de pasta niet te lang uitlekken boven de pan maar neem juist een beetje van het aanhangende vocht mee.
  • Roer de pasta en het mengsel nu goed door elkaar. Dit zorgt ervoor dat het eigeel stolt en dat de Parmezaanse kaas smelt. Als de pasta te droog blijft kun je nog een paar eetlepels kookvocht van de pasta toevoegen.
  • Proef de pasta en voeg eventueel nog wat peper, zout en citroensap toe.
  • Verdeel de pasta over twee borden en garneer met de kleine basilicumblaadjes. Voeg eventueel nog wat citroenrasp toe als je dat lekker vindt.

Tips en tricks

  • Voor het snelste en lekkerste resultaat gebruik je verse pasta. Die hoeft namelijk maar een minuut of vier te koken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 456
  • Eiwit: 19 gram
  • Koolhydraten: 44 gram
  • Vet: 22 gram
  • Vezels: 5 gram

Eet smakelijk!

3 reacties

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X