Zwanger en voeding

Zuivel en eieren tijdens de zwangerschap

Zeker als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende zuivel te nemen. Zuivelproducten bevatten veel eiwitten, calcium en vitamines. De eiwitten zijn belangrijk voor de groei van de placenta en baarmoeder. En voor de groei van de baby. Calcium is belangrijk voor de vorming van de botten van de baby.

Zuivel kun je onderverdelen in verschillende groepen.

Melk, yoghurt en kwark

Melk, kwark en yoghurt zijn belangrijke voedingsmiddelen om elke dag terug te laten keren op je menu. Neem in ieder geval per dag zo’n 400-500 ml.

Het is niet nodig om volle producten te nemen, mager of halfvol is ook prima.

In principe mag je alle soorten melk en yoghurt of kwark nemen behalve melk die vers bij de boer vandaan komt, dit is namelijk rauwe melk en dus niet gepasteuriseerd.

Eieren

Een gekookt ei is een prima aanvulling op je dagelijkse zuivelbehoefte. Let wel dat je je eitje hard kookt. Een gebakken ei of een omelet kan natuurlijk ook, ook dan is het belangrijk dat je deze goed door bakt. Een ei kan besmet zijn met de salmonellabacterie, deze wordt gedood bij verhitting. Vandaar dat je eitje goed doorbakken of gekookt moet zijn. Een gepocheerd ei kan ook, maar ook hiervoor geldt dat je moet zorgen dat deze goed gaar is. Let op bij het nemen van bijvoorbeeld toetjes en mayonaise, hierin worden rauwe eieren gebruikt. Mayonaise die je koopt in de supermarkt vormt geen gevaar, deze is gepasteuriseerd en dus verhit geweest. Wanneer je mayonaise zelf maakt of wanneer je dit in een restaurant neemt, loop je de kans op een salmonellabesmetting.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld advocaat, bavarois, crème brûlée, bavarois en tiramisu. Naast dat deze toetjes alcohol kunnen bevatten, zitten er dus ook rauwe eieren in verwerkt.

Meringues zijn verhit boven de 70 graden, hierdoor is de salmonellabacterie gedood en kun je dus wel eten.

Koop je dit soort toetjes in de supermarkt? Dan kun je ze wel eten. Voor de zekerheid kun je natuurlijk altijd de verpakking checken. Wanneer er wel rauwe eieren in verwerkt zitten staat dit vermeldt.

Boter

Een dun laagje boter op je brood is prima. Je kunt kiezen uit halvarine, margarine of roomboter. Roomboter bevat het hoogste percentage vet. Omdat dit gezonde vetten zijn kun je dit prima eten. Boter bevat naast vetten ook vitamine A en D. Vitamine D is goed voor de opbouw van de botten van de baby. Margarine en halvarine bevatten meer vitamines dan roomboter omdat dit bewerkt is. Wij kiezen voor roomboter omdat dit zo min mogelijk bewerkt is.

Kaas

Harde kaas mag je gewoon eten. Let op met zachte kaas die van rauwe melk gemaakt zijn. Deze kun je beter laten staan. Rauwmelkse kazen kunnen de listeriabacterie bevatten. Wanneer je harde kaas van rauwe melk eet die van Nederlandse boerenkaas afkomstig is dan kan dit geen kwaad. De listeriabacterie kan namelijk niet overleven in harde kazen.

De zachte voorverpakte kazen die in de supermarkt verkocht worden kun je ook veilig eten. Koop je kaas bij bijvoorbeeld de Turkse kaasboer op de markt, let dan op. Zij maken de witte kaas ook van rauwe melk.

Overige zuivel

Overige zuivelproducten zoals mascarpone, monchou, crème fraîche, zure room, pudding, Griekse of Turkse yoghurt, zuivelspread, cheesecake en Hüttenkäse mag je ook gewoon eten. Wees met softijs en milkshakes gemaakt van softijs voorzichtig. Als de machines niet goed schoongehouden worden of niet koel genoeg zijn kan de listeriabacterie hard groeien.

2 reacties

  • Zelfgemaakte Crème brûlée kan wel degelijk, mits een recept de custard gedurende langere periode (>40 min) op een wat hogere temperatuur (>150C) in de oven laat garen. De temperatuur van het in de custard opgenomen ei bereikt hierdoor ruimschoots (ook bij au-bain-marie bereiding) de benodigde 62 graden die bij pasteurisatie van ei wordt gehanteerd.

    Een zwangere vrouw mag al zoveel niet, laten we de selectie niet onnodig verkleinen.

Laat een reactie achter