Diner

Zuurkoolschotel met ham en katenspek

Zuurkoolschotel met ham en katenspek

Met deze schotel maak je een lekkere variatie op de klassieker: zuurkoolstamppot. Alleen dit gerecht schuif je de oven in, en smaakt net even anders. Leuk én lekker! Katenspek als topping maakt deze zuurkoolschotel helemaal af.

We hebben overigens van verschillende ‘proevers’ vernomen dat, ook als je geen zuurkool lust, dit gerecht je toch aangenaam kan verrassen!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 400 gr iets kruimige aardappels
  • 1 groentebouillonblokje
  • 60 ml melk
  • 10 gr roomboter
  • een halve rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl karwijzaad
  • 75 gr achterham (in blokjes of reepjes)
  • 300 gr zuurkool
  • 80 gr katenspek (in plakken)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze in een klein laagje water met het bouillonblokje. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af, voeg je de melk en boter toe en stamp je er een puree van. Maak de puree op smaak met peper, zout en eventueel een klein beetje nootmuskaat.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en het karwijzaad even aan. Voeg vervolgens de hamblokjes en de zuurkool toe en bak dit een aantal minuten mee.
  • Neem een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree over de bodem. Verdeel de zuurkool over de puree en leg de plakken katenspek er bovenop.
  • Zet de ovenschotel ongeveer 15 minuten in de oven.

Tips & tricks

  • Als je de zuurkool te zuur vindt kun je het even kort afspoelen in een zeef. Proef de zuurkool dus even voordat je deze in de pan doet.
  • Als je geen karwijzaad in huis hebt en het niet wilt kopen kun je ook komijnzaad of komijnpoeder gebruiken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 448
  • Eiwit: 20,8 gram
  • Koolhydraten: 59 gram
  • Vet: 6,8 gram
  • Vezels: 10,5 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

7 reacties

  • Hallo Walter,
    Ik ben zelf dol op zuurkool uit de oven. Zelf vind ik het alleen fijner om wat andere groenten bij door te doen: zoals rode paprika. Ook mag ik er graag een paar blokjes ananas door doen en voor de variatie geruld gehakt ipv hamblokjes. Een topping van laagje aardappels met daarop paneermeel maakt m helemaal af…
    Hoe maak ik zoiets PG proof?
    Kan ik bijvoorbeeld de helft van de zuurkool vervangen door andere groenten?

    • Hoi Hester, je mag eigenlijk altijd wel extra groente nemen. Groente zit bomvol goede voedingsstoffen en bevat weinig calorieën. Vul dus gerust aan met groente die jij lekker vindt, of ruil binnen de groente productgroep.

  • Hoi Walter
    Wat een heerlijke schotel zoals de vele die ik al gegeten heb
    Nou vind ik het heerlijk dat komijn (karwijzaad had ik even niet)
    Maar man lief vind het wat overheersend
    Heb je een ander soort specerij wat je erbij aan kan raden voor de volgende keer
    Zelf dacht ik aan spaanse paprika poeder
    Iets ziet en pittig
    Wat denk jij zou het een goede combinatie zijn?

    • Paprikapoeder kan zeker heel goed! Je kunt ook heel goed gebruik maken jeneverbessen of een laurierblaadje.

      • Bedankt voor de reactie
        Jenever bessen en laurierblad zat er al in kook daar nml graag mee ga hem deze week proberen met paprikapoeder je hoort me

Laat een reactie achter