Hoeveel calorieën mag ik per dag?


Elke dag heerlijk eten en ondertussen afvallen? Ontdek ons afslankboek!


Één van de vragen die wij het meest krijgen: hoeveel calorieën per dag mag ik hebben? Het antwoord is afhankelijk van de volgende vijf factoren. Je geslacht, lengte, gewicht, leeftijd en het aantal keer per week dat je sport.

Bereken je caloriebehoefte online

Met de onderstaande calculator kun je gemakkelijk jouw caloriebehoefte berekenen. Ook laat de calculator zien hoeveel calorieën je per dag mag eten om ongeveer een halve kilo per week af te vallen.

Geslacht
 Man Vrouw

Lengte (in cm)

Gewicht (in kilo's)

Leeftijd (in jaren)

Hoeveel uur per week sport je?

>> Lees hier alles over ons populaire afslankboek

199 reacties

  • Ik heb ingevuld 1-3 per week te sporten, maar ik sport 3 x p.week vrij intensief voor mijn leeftijd.
   Ik loop nl hard. 1x intervallen o.l.v. een trainer, 1 x p.week kort snel en 1x p.week lange duurloop 12 -15 km. Maar max 21. Kloppen de calorien wel

   • Dat is net een beetje op het randje inderdaad. In jouw geval zou ik tussen het advies van 1 tot 3 keer en dat van 3 tot 5 keer per week sporten in gaan zitten. Dan kom je het mooist uit.

 • Dank voor de berekening. Ik krijg veel minder calorieën binnen dus. Ongeveer 1600 a 1750. Wel veel groenten en fruit en vis en licht vlees noten zaden. 3 x per week koolhydraten. Ik doe niet aan krachtsport maar aan duursport. Tussen de 10 en 13 km per dag stevig wandelen waarvan 5 km snelwandelen. Dit omdat ik spierreuma heb.

  • respect voor dat wandelen die u doet!..
   met wandelen ben ik ook idd een tijdje goed afgevallen! wel jammer dat in Nederland zelden goed weer is !
   je hoeft zeker niet altijd naar een sportschool,,

   succes met afvallen

  • Wat knap dat je zoveel kan lopen!! Ik heb ook spier reuma. Maar dit red ik echt niet!
   Gr. Stella

   • Inderdaad Stella, ik heb fibromyalgie en ik ben al blij als ik zonder problemen bij de supermarkt kom, wat 5 minuten lopen is.

   • Beweging is de beste remedie. Ik werk 32 uur in de zorg met spieren reuma. Zodra ik ga zitten en snachts pijn stijfheid. Dus waar een wil is.

 • Ik vraag me af wat er onder sporten verstaan wordt. Ik ga niet naar een sportschool, maar ik fiets naar mijn werk en daar aangekomen loop ik constant en maak ik gebruik van de trap ipv een lift. Ik beweeg dus behoorlijk veel. Telt dat dan ook als sporten?

  • Dat is lastig om te zeggen. Een stukje fietsen en lopen op het werk hoort bij normale beweging en telt niet echt als sporten. Maar als jij veel fiets (bv. meer dan 10 kilometer op een dag) en op je werk ook bovengemiddeld veel loopt wordt het een ander verhaal. Als ik jou was zou ik tussen het resultaat van niet sporten en 1 tot 3 per week sporten in gaan zitten.

   • Bij mijn berekening kom ik onder de 1500, moet ik dan een ander program maken of een maaltijd over slaan, doe geen ondbijt dus dan kom ik daar snel onder

    • Je ontbijt is wel belangrijk om te nemen! Hiermee start je de verbranding op, dus juist dit zou je niet moeten laten staan. Gun je jezelf geen tijd voor ontbijt? Probeer dan toch 10 minuutjes eerder op te staan, je zult zien dat je er ook energie van krijgt waar je de rest van de dag op kunt teren 🙂

     • Ik ben er van overtuigd dat als ik savonds gezond gegeten heb, ik smorgens na mn slaap, uitgerust en vol tot smiddags ben. het verteeren van een ondbijtje, bv zo wie hier met vlees, neemt mij mijn energie meer als dat het me geeft, vlees heefd 6 tot 8 uur nodig om te verteeren, als je dan ook smiddags en savonds vlees eet, heb je niet veel energie, het belast en je wil nog meer eten want het lichaam naar groente schreeuwd, groente bevat veel levenskracht namelijk Water . Wij mensen bestaan hoofdzakelijk uit water

   • mijn vriend is 49 jaar sport niet 182 en 140 kg en komt bij jullie uit op 2500 kcal
    maar daar hebben jullie geen menu van
    hoe moet ik dit aan gaan passen om aan die kcal te kunnen komen?

 • Heel erg bedankt voor de recepten. Ik krijg nog minder kcal binnen, ongeveer 1450. Door mijn spierziekte kan ik helaas niet sporten. Toch ga ik uw dieet eens proberen 🙂

  • probeer het eens met yoga, vraag de Dokter of dit mogelijk is. Met yogaoefeningen kan je je lichaam in een goede konditie brengen, en je bouwd je spieren op

 • Ik sport niet maar doe schoonmaak werk op een vakantie park dus veel lopen ,en bewegen geld dat ook als sport?

  • Als ik er vanuit ga dat je dit meerdere dagen per week doet dan kun je dit meetellen als ‘1 tot 3 keer per week sporten’.

 • Ik denk dat een goed uitgebalanceerd gezond eetpatroon belangrijker is dan calorieën tellen. Geen dieet volgen maar gezonde leefstijl! Dan zit het met de hoeveelheid calorieën vanzelf goed.

 • wat als je diabetes type 2 hebt kan dat ook met dit weekmenu of zijn er ook weekmenu`s voor diabeten

  • Wij hebben geen aparte weekmenu’s voor mensen met diabetes. Wel zijn er mensen met diabetes die onze normale weekmenu’s volgen. Maar wij raden altijd aan om te overleggen met je huisarts of diabetesverpleegkundige voordat je hieraan begint. Wellicht dat je hier en daar een kleine aanpassing moet doen zodat de menu’s geschikt voor je zijn.

 • Ik ga 3x/dag wandelen met de hond, dit is 30 -40 minuten. Is dit sporten?

  • In totaal 30 tot 40 minuten of 30 tot 40 minuten per keer? In het laatste geval kun je het meetellen als 1 tot 3 keer per week sporten. Als het 30 tot 40 minuten per dag is dan valt het onder je normale beweging en kun je het beter niet meetellen.

 • ik ga vaak ’s avonds na het eten een half uur wandelen, niet echt sporten.
  in de zomer fietsen we heel veel, maar nu wordt het weer slechter, dus dat gebeurd dan niet.

 • Ben benieuwd! Ik worstel al jaren met mijn gewicht. Heb lichamelijke klachten die maar niet overgaan. Hopelijk wil het op deze manier.

 • Wel raar mijn berekening. Er wordt niet meegenomen dat ik in de zorg werk. Zwaar werk met zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapten. Dan kun je echt niet op 832 calorieën functioneren. Mijn inziens ook erg ongezond!

  • Hoi Anja. Als je uitkomt op 832 calorieën dan denk ik dat de berekening niet helemaal goed is gedaan. Wellicht heb je je lengte in meters (bv. 1,7) ingevuld in plaats van in centimeters (bv. 170). Als je werkt in de zorg en veel in beweging bent dan kun je dit meerekenen als 1 tot 3 keer per week sporten.

 • Ik wil maar een paar kilo afvallen. Ongeveer 4. Mijn berekening komt uit op 1174 kcal. Is dat niet veelste weinig op een dag?
  En jullie recepten zijn vanaf 1500 kcal.

  • Het aantal calorieën dat je mag hebben wordt gebaseerd op je geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en het aantal keer dat je sport per week. Als je 1.174 Kcal per dag te weinig vindt kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld voor 1.350 per dag te gaan. Je zit dan nog steeds ruim 300 Kcal onder je behoefte en zult dus afvallen. Het gaat dan wel iets minder snel, maar vooral wanneer je maar vier kilo wilt afvallen lijkt mij dit geen probleem.

 • Hallo , ik heb een vraagje , ik lust echt geen eieren wat kan ik daar voor inplaats nemen ? b.v.d.
  Anny Wittebrood

  • Hoi Anny. Een ei bevat met name gezonde vetten en eiwitten. Deze voedingsstoffen kun je ook halen uit noten, zaden, pitten, avocado, (vette) vis, en magere vleeswaren zoals gerookte kipfilet.

   • Ik kan niet zo goed tegen zuivelproducten zoals kwark, yoghurt en melk. .kan je dat vervangen voor iets anders?

 • Ben aan mijn schildkliergeopereerd, geen medicijnen. Moest proberen 14 kilo af te vallen in 2011 en dat is gelukt. Echter vorige najaar in het ziekenhuis gelegen en kreeg daar astronautenvoeding, was volgens het ziekenhuis te veel kilos afgevallen door lever en alvleesklierontsteking na de galblaasopereatie. Deze 4 kilo teveel krijg ik er nog niet af, ben nl nu pas weer de oude. Ik doe aan duursport nl Nordic Walking 7 km, 4x per week.

  • Ik weet natuurlijk niet of je dat wel lust, maar je zou kunnen kiezen voor yoghurtdrink met een smaakje.

   Karnemelk, melk en yoghurt gebruik je met name voor de eiwitten. Deze kun je ook halen uit een (gekookt) eitje, gerookte kipfilet, andere magere vleeswaren en vis.

 • Ik werk dagelijks in de huishouding. Dat is wel te vergelijken met sporten. Gebruik in ieder geval aardig wat calorien.

  • Als je de menu’s op je computer (of tablet) bekijkt kun je er flink op inzoomen. Wellicht dat dat een goede oplossing is voor jou?

 • Is PDS bij mijn vast gesteld moet zo wie so afvallen en zoeken naar wat wel en niet kan.
  Sporten is elke dag vast gestelde oefeningen door fysio en conditie training.

 • Mag met 160 cm en 59 kilo en 1-3 keer sporten (meestal 2 of 3x) maar 1755 – 500 eten. De minste lijst is 1500.
  Vin bovendien 1255 ook wel weinig!

  • Dat probleem zag ik ook Conny, volgens de berekening mag ik iets van 750 calorieën eten, dat is wel erg weinig. Mijn voedingsapp wil niet registreren als ik onder de 1000 kom, dat is nl te weinig.

   • Dat is ook te weinig 🙂 Ik vermoed dat je een foutje hebt gemaakt in de berekening. Heb je misschien je lengte in meters ingevuld in plaats van in centimeters?

 • Naar aanleiding van mijn lengte en gewicht (1.66m en 55 kilo ) zou ik rond de 1000 kcal per dag moeten eten. Echter ben ik jonge moeder met een dochter van vier en doe alles 7 dagen per week op de fiets. Ik fiets gemiddeld 6-10 km per dag minimaal en heb geen auto dus de rest lopend. Ik was altijd erg dun voor mijn zwangerschap en nu niet echt dik te noemen(maatje 36). Zou ik hierdoor dan niet onbedoelt afvallen? Ik drink en rook nl.niet e snoep weinig tot niks.

  • Ik denk dat jij 1.000 Kcal per dag mag eten als je wilt afvallen. Dit betekent dat je normale caloriebehoefte rond de 1.500 Kcal ligt. Als je niet wilt afvallen zou je dus gewoon 1.500 Kcal per dag mogen eten. Vooral omdat je ook heel actief bent denk ik dat dit voor jou beter is en dat je misschien zelfs al iets afvalt wanneer je 1.500 Kcal per dag eet.

 • Met mijn diabetes2 dieet zit ik op 1435 calorieën en als ik dat strak aanhoud val ik een kilo oer maand af. Nu wordt mij hier geadviseerd om 1881 calorieën te gaan gebruiken. Ik heb opgegeven 1 x per week te sporten, maar ik maak ook elke dag een stevige wandeling van een half uur. Ik ga dit dieet niet volgen want ik vrees dat ik dan weer aan ga komen!

  • Ik kan dit zo moeilijk voor je beoordelen omdat ik niet al je gegevens heb, maar je mag altijd even mailen als je wilt dat we met je meedenken en meekijken 🙂

 • Worstel al jaren met overgewicht
  Ik sport niet en laat alleen de hond uit, ben in november begonnen met PG voor 1.500 kcal, en nu al 5 kg afgevallen. Het gaat met pieken en dalen volgens mijn persoonlijke dashboard, maar ik ontzeg me ook niet alles (wijntje)…
  De recepten zijn heel goed te maken en door de tussendoortjes geen hongergevoel. Ik ben er blij mee.

 • Als ik niet sport (hoewel ik wel iedere dag rond de 7 km loop i.v.m. de hond uitlaten) zou ik volgens de berekening op 1625 per dag uitkomen en daar moet dan dus nog 500 cal af om af te kunnen vallen, dan kom ik op 1125 cal per dag. Jullie menu begint bij 1500 cal dus dat is voor mij al te veel, wat moet ik nu aanpassen in het menu van 1500 cal per dag om toch af te vallen? Moet ik de tussendoortjes dan laten vallen?

  • Als je dagelijks 7 kilometer loopt kun je dit rekenen als 1 tot 3 keer per week sporten. Dan kom je waarschijnlijk redelijk in de buurt van 2000 per dag uit. Als je daar 500 vanaf haalt mag je 1500 Kcal per dag. Als je er iets onder zit kun je bijvoorbeeld de tussendoortjes allemaal iets verkleinen of ergens op de dag een cracker of boterham weglaten.

 • Ik ga per 1 januari beginnen en ik vraag me 1 ding af.
  Ik sport 1x per week maar 20 minuten zeer intensief, het zogenaamde fit20 programma dus dat is aardig heftig. Wat verstaan jullie dus onder sporten, verder heb ik werk met veel lopen.

  • Wij weten uiteraard niet hoeveel je precies loopt op het werk. Maar ik denk dat je het beste de calorieën kunt aanhouden van de categorie ‘1 tot 3 keer per week sporten’. Als blijkt dat dit toch net teveel is dan kun je ook nog tussen ‘niet sporten’ en ‘1 tot 3 keer per week’ in gaan zitten.

 • als ik maar 1245 calorieën per dag mag, en het dieet is 1500 per dag. Wat moet ik dan laten staan?

 • Wanneer ik maar 1.000 Kcal per dag mag gebruiken en ik eet KHA, (geen brood, rijst, pasta, noodles, aardappelen) wat dan?

  • Wij bieden een menu aan van minstens 1250 Kcal.Ook baseren wij onze menu’s aan op alle voedingscategorieen, dus ook koolhydraten die jij uit je menu hebt geschrapt, wij vinden deze belangrijk vandaar dat wij deze wel voorschrijven.

 • Ik doe revalidatie sport heb Astma,COPD Gold 3 ,epileptie,schildklier probleem die met tabletten op gang wordt gehouden,schroeven en platen in de benen en rug probeer elke dag minimaal een uurtje te wandelen achter m’n rollator en de revalidatie sport is twee keer per week een uur vanaf half januari moet ik voor drie maanden intensive sport elke dag in revalidatie kliniek Dekkerswald en dan ook twee weken aansluitend naar Sint Maartenskliniek dus weet echt niet hoe dat hier in te vullen. Ik gebruik nu per dag 2 sneetjes Brood een met kaas en een met rauwe ham s’middags om twaalf uur s’avonds om 5 uur warm een aardappel en wat groente en 1,25 gram vlees mager geen tussendoortjes dus ben bang als ik het week menu volg dat ik aankom wat adviseren jullie groetjes Truus

  • Dat zal niet meevallen zo alles bij elkaar!
   Je zou het gratis weekmenu eens kunnen proberen om te zien of het bij je past.

 • hallo walter ik heb copd na het stoppen met roken ben ik 12 kilo bij gekomenheb het erg benauwd ik ga 2 keer per week sporten bij de fysio om me zelf een beetje in conditie te houden ik moet afvallen is dit dieet daar geschikt voor

  • Onze menu’s zijn gebaseerd om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Je zou het gratis weekmenu eens kunnen proberen om te zien of het bij je past. Wellicht is het verstandig om even samen met je huisarts te kijken of dit goed voor je is!

 • Ik ga kijken of ik er met jullie weekmenu uit kom. Sporten of wandelen kan ik niet meer door multiple sclerose. Ik ben nog niet dik maar wil het ook niet worden! Dankjewel!

 • Mijn onderhoud zit op bijna 3000 kcal.
  Als ik de kolom van 2100 kcal aanhoud is dat best veel om te eten. Ik ben bang dat ik niet zoveel op kan. Moet ik dit allemaal eten? Ik sport veel en probeer daarbij nog aan krachtsport te doen. Ik wil niet teveel spiermassa verliezen. Na krachtsport neem ik nog een eiwitshake. Moet ik iets anders uit het menu vervangen voor de shake?
  Ik hoor het graag.

  • Om met je mee te kijken wat je precies nodig hebt, heb ik wat meer informatie van je nodig. Zou onderstaande gegevens willen mailen naar: info@projectgezond.nl?

   – geboortedatum
   – je huidige gewicht
   – je streefgewicht
   – je lengte
   – het aantal keer per week dat je sport

   Dan gaan we ernaar kijken en hoor je van ons wat het beste is! 🙂

 • Ziet er goed uit jullie menu’s ga er voor jammer kan alleen niet sporten inv met me ms

  • Borstvoeding vraagt inderdaad meer energie van je lichaam, gemiddeld zo’n 500 calorieën meer dan je standaard caloriebehoefte. Deze energie haalt je lichaam uit voeding, maar ook uit je vetreserve die tijdens je zwangerschap wordt aangelegd is en speciaal bedoeld is voor de periode dat je borstvoeding geeft. Het is daarom onverstandig om onder je standaard caloriebehoefte te gaan zitten. Op deze manier voorkom je namelijk dat er onvoldoende voedingsstoffen in de borstvoeding zitten. Tenslotte is het belangrijk om voldoende te drinken. Borstvoedingen bestaat namelijk voor zo’n 87% uit water.

 • Hoi heb een maagverkleining…kan je dan toch gewoon gebruik maken van de recepten…wil graag nog enkele kilo s afvallen…zit nu op 750 calorieen omdat ik meer nog niet weg krijg na bijna 1,5 jaar…mag je lager gaan zitten qua calorieen

  • Dit zou ik dan even overleggen met je (huis)arts. Je kunt ons menu natuurlijk altijd gebruiken ter inspiratie, maar op welke manier dit het beste in jouw persoonlijke situatie is in te passen kunnen wij helaas niet zeggen.

 • Mijn uitkomst is: Wil je een pond per week afvallen dan moet je ongeveer 500 kcal minder eten dan jouw dagelijkse caloriebehoefte. In jouw geval betekent dit dat je 1.191 kcal per dagmag eten.

  Weekmenu begint bij 1.500 kcal
  Ik wil 3 kilo afvallen. Hoe bereken ik dit?

  • In dat geval kun je het beste de tussendoortjes halveren. Dan kom je zo rond de 1.200 tot 1.250 Kcal per dag uit. Binnenkort wordt het gratis weekmenu overigens uitgebreid met een 1.250 Kcal variant. Die zou je dan nog eens kunnen volgen. De wekelijkse menu’s die wij voor onze leden maken hebben al een tijdje een 1.250 Kcal variant. Als je lid zou worden dan kun je hier dus direct gebruik van maken 🙂

 • Bedankt voor de berekenen,ik heb echt alles geprobeerd maar dat lukt mij niet ik kan niet sporten,ik hoop het dat je recepten gaat helpen.groetjes mouna

  • Je kunt het vlees vervangen door vleesvervangers, peulvruchten of noten. Zo krijg je toch alle voedingsstoffen binnen.

  • Ik ga ervan uit dat het werk wat je in de zorg doet zwaar werk is. in dat geval zou ik 3- 5 keer sporten aanhouden 🙂

  • Dan zou ik dit de meeste keren vervangen voor magere vleeswaren en zo nu en dan voor een gekookt eitje. Op die manier krijg je ook eiwitten en vetten binnen en kom je ongeveer aan dezelfde voedingswaarden.

 • Wat mij direct opvalt is dat er niet gevraagd wordt naar werk! Ik doe vrij zwaar lichamelijk werk en dan heb je toch andere behoefte aan toen ik op de bank zat!

  • Klopt helemaal. Als je zwaar lichamelijk werk hebt kun je dit gerust meerekenen als ‘1 tot 3 keer per week sporten’.

 • ik hoop dat het werkt ik heb ra en kan daardoor niet sporten fiets wel elke dag en loop veel.
  Doe best wel zwaar werk doe huishoudelijk werk 5x er week en dan thuis nog.
  Ik ga er voor

 • Hier klopt iets niet. Ik heb het voor mij en mijn man uitgerekend. En ik mag 1.561 kcal hebben maar mijn man slechts 695. En dan moet er nog 500 kcal af om af te vallen. Mijn man is 173 lang, 83 kilo, en 64 jaar.

  • Dan denk ik dat je voor je man iets niet goed hebt ingevuld. Wellicht zijn lengte in meters (bv. 1,8) in plaats van in centimeters (bv. 180). Dan krijg je inderdaad een vreemde uitkomst. Ik denk eigenlijk dat dat het is.

 • Ik fiets iedeeedag ongeveer tussen de vijf en tien kilometer en loop 3 keer per dag een kwartier met de hond buiten

  • We houden standaard een half uur bewegen per dag aan, alles wat je extra beweegt valt dan onder sporten 🙂

 • Ik ben vegetarier, zie dat hier heel veel vlees gegeten moet worden, soms wel 3 x per dag is dat niet een beetje te veel, ik vrees dat, als ik dit alles eet, ik in een maand 5 kilo aankom, is er niet een plan voor vegetarier? ps; ik moet niet echt afvallen, maar ben wel interesiert in jullie page

 • Hallo! 🙂 En als je nou per dag al veel minder eet dan de caloriëen die voor mijn lengte en gewicht (1.70 130kg) “normaal” zijn en als je per dag al veel minder eet dan de caloriëen die dan nodig zijn om af te vallen? Moet ik dan juist veel meer gaan eten dan dat ik nu doen? Ik sport niet. En ik denk dat ik nu rond de 1000 Kcal per dag eet. Ik hoor het graag.

  • Hoi! 🙂
   Wanneer je te weinig eet gaat je lichaam in de spaarstand. Hierdoor zul je niet afvallen omdat je lichaam dan juist alles wat er binnenkomt opslaat als reserve. Het is dus van belang dat je het juiste aantal calorieën per dag eet zodat je ook gaat afvallen!

  • Het is ook afhankelijk van je caloriebehoefte, daarvoor zou je de gegevens kunnen invullen, dan wordt er voor je berekend wat je per dag mag hebben. Wellicht is het dan verstandig om hier ook samen met je huisarts naar te kijken voor het juiste advies!

 • Wij baseren onze weekmenu’s op 6 maaltijden/ tussendoortjes per dag. Het is belangrijk om je lichaam aan het werk te houden zodat je gaat afvallen. Wanneer je te weinig eet (of maaltijden) overslaat gaat je lichaam in de spaarstand en slaat het juist alles op. En afvallen moet natuurlijk ook leuk zijn, dus afwisseling in je maaltijden is zeker belangrijk 🙂

 • Ik ga het een week proberen. Ben benieuwd. Ik heb gekozen voor 1800 calorieën menu. Ik sport 3 a 4 keer in de week. Alleen ik lust geen yoghurt en kwark of soja producten. Is hier iets vervangende voor.

  • In dat geval is het verstandig om je eiwitten en calcium uit andere producten te halen. Daarbij kun je denken aan vis, vlees, gevogelte, groente, noten en peulvruchten.

 • Wij hebben sinds kort de HelloFresh box voor 5 dgn omdat we simpelweg gewoon geen tijd hebben. T is erg gevarieerd, op tafel binnen 35 min, recept en alle ingrediënten krijg je erbij. Nu heb ik gekeken en blijkt dat de menu’s gemiddeld 750 kcal bevatten. Is er een manier dit in te passen binnen jullie menu?

  • Het is wel moeilijk om deze recepten in te passen in ons menu. Sowieso is het aantal calorieën aan de hoge kant, maar dat zou je nog kunnen oplossen door een iets kleinere portie te nemen. Nadeel daarvan is dus dat je wel iets overhoudt.

   Daarnaast zal de samenstelling van de maaltijden qua voedingsstoffen (eiwit, vet, koolhydraten) niet helemaal hetzelfde zijn. Dat kun je oplossen door de maaltijden te matchen met dagen uit ons weekmenu. Dus als er in de box een gerecht met rijst zit eet je dit op de dag waarop er op ons menu ook rijst (of pasta) staat. Het is niet ideaal, maar op die manier kun je de box wel combineren met Project Gezond.

   Overigens zijn onze recepten ook nagenoeg allemaal binnen 35 minuten klaar. En gevarieerd zijn ze uiteraard ook 🙂

 • Ik zie iedere dag wel iets van yoghurt of kwark op het menu. Nu lust ik dat wel maar echt niet zonder suiker. Dat vind ik heel vies. Wat kan ik daarvoor als alternatief gebruiken? Mogen zoetstoffen wel gewoon?

  • Je kunt dan het beste natuurlijke zoetstoffen gebruiken zoals honing, stevia, of gepureerd (zoet) fruit.

 • Hoe doe ik dat als ik niet tegen melk producten kan (enige wat ik kan eten is een toetje) en soya/amandelmelk lust ik niet. help?

  • In dat geval is het verstandig om je eiwitten en calcium uit andere producten te halen. Daarbij kun je denken aan vis, vlees, gevogelte, groente, noten en peulvruchten. En zo nu en dan een toetje natuurlijk 😉

  • Ik zou dan uitgaan van ‘geen sport’. Op de dag waarop je gaat paardrijden kun je dan eventueel wel iets extra eten. Bijvoorbeeld een stuk fruit voor het paardrijden en een eiwitrijk tussendoortje (kwark, yoghurt, gerookte kip) na het paardrijden.

   • Waarom wordt dit niet als sport gezien? als je een uur intensief paardrijdt dan gebruik je ook veel Kcal

    • Klopt, maar je zit dan wel heel erg aan de onderkant van ‘1 tot 3 keer per week sporten’. Een half uur beweging per dag is namelijk standaard al ingecalculeerd, dus daar kom je niet heel ver bovenuit. Vandaar mijn advies. Eventueel kun je ook tussen de waarden van ‘geen sport’ en ‘1 tot 3 keer per week sporten’ in gaan zitten.

  • We hebben geen apart menu dat specifiek zonder varkensvlees is. Wel kun je het varkensvlees gerust vervangen voor kip, rundvlees of vis. Dat is geen enkel probleem.

 • Ik eet dus veel te weinig, kom vaak niet boven de 1000 cal. uit
  Hoe kan ik dit veranderen?
  Als ik sport is dit 2 x in de sportschool met krachttraining en cardio tot max 300 cal.
  En 1 x per week loop ik min 18 km.
  Anders dagen max 6 km

  • Waarschijnlijk is je lichaam inmiddels gewend aan het lage aantal calorieën dat je eet. Toch is het belangrijk om dit stukje bij beetje weer te gaan verhogen. Dit kun je doen door elke week je dagelijkse calorie-inname met ongeveer 150 te verhogen. Dus eerst een week 1.150 Kcal, dan een week 1.300 Kcal en zo verder. Met de tool op deze pagina kun je zelf uitrekenen op hoeveel calorieën je per dag zou moeten uitkomen.

   Hopelijk lukt het je op deze manier. En anders mag je ons altijd even mailen voor advies 🙂

 • Ik sport ook niet maar probeer wel 3 a 4 X in de week te wandelen ( ongeveer 10 km) op me werk maak in gemiddeld 14000 stappen..En eet best gezond overdag maar in de avond krijg ik toch behoefte aan wat lekkers ( drop,chocolade of ijs) hoe kan dat??

  • Dat is moeilijk om te zeggen, maar wellicht dat je overdag toch te weinig eet. Of misschien niet de juiste producten waardoor je geen verzadigd gevoel krijgt. Als je onze menu’s zou volgen is de kans heel groot dat je hier geen (of veel minder) last van hebt. Je zou eerst het gratis weekmenu eens kunnen proberen om te kijken hoe het je bevalt.

  • Dat is ook te weinig 🙂 Ik vermoed dat je een foutje hebt gemaakt in de berekening. Heb je misschien je lengte in meters ingevuld in plaats van in centimeters?

 • Ik heb de caloriecheck gedaan. Er is berekend, dat ik 1050 kCal mag hebben per dag.
  Als ik 500 gr. per week af zou willen vallen zou ik 500 kCal minder moeten eten, dus 500 kCal. Ik val al sinds 3 januari gemiddeld 1 kilo per week af. Maar dat heb ik echt niet bereikt door maar 50 kCal per dag te eten. Hoe kan dit. Had ik ZOVEEL vet over. Ik woog op 3 januari 97,9 kilo nu op 22 maart 85,5 kilo.

  • Hoi Joke. Ik vermoed dat je een foutje hebt gemaakt in de berekening. Waarschijnlijk heb je je lengte in meters ingevuld in plaats van in centimeters. 500 Kcal per dag eten is namelijk niet de bedoeling 🙂

   Gemiddeld een kilo per week afvallen is niet ongebruikelijk. Met name wanneer er sprake is van relatief veel overgewicht gaat het in de eerste weken erg hard. Wat jij vertelt kan dus goed kloppen.

   Mocht je hulp willen bij het berekenen van je caloriebehoefte dan kun je ook altijd even mailen naar info@projectgezond.nl

 • Ik ben sinds 17 dec 2015 bezig en ben nu 7.5 kilo afgevallen. Ik let goed op vet en snelke koolhydraten. Eet ook gevarieerd… Ik kom vanaf die tijd gemiddeld aan 1300 calorieën per dag. Als ik uit zou moeten rekenen wat ik dan afgevallen zou moeten zijn. Dat zou over de 10 kilo moeten zijn. Mijn energiebehoefte zou nl rond de 1800 calorieën pd moeten zijn. Ik snap er niets van.

  • De rekentool berekent altijd een soort ‘gemiddelde’. Hoeveel calorieën je exact mag hebben is afhankelijk van meer factoren en verschilt altijd enigszins per persoon. Daarom is het aantal kilo dat je afvalt (0,5 per week) ook altijd een schatting. De één komt wat hoger uit, de ander wat lager. Van 17 december tot 27 maart is ongeveer 15 weken, dus volgens mij kom jij met 7,5 kilo (afgevallen) juist heel mooi op het gemiddelde uit.

 • Ik heb net het eerste week menu gekregen, maar schrik van hoeveel calorieen ik moet / mag eten , vrouw 54 ,niet sportcentrum , en dan iets meer dan 1600 calorieen????dan eet ik nu. Duidelijk veeeeel te weinig , kom niet hoger dan 1200

 • Ik ga het zeker uitproberen.. ben alleen wel een suikerjunk ? Mag ik bij de yoghurt en kwark wat stevia of andere zoetstof doen.. Ik moet ongeveer 30 kilo kwijt… Maar jullie recepten zien er heerlijk uit dus ga komende maandag meteen van start.

  • Wat leuk dat je aan de slag gaat met Project Gezond! Een beetje zoetstof in de yoghurt of kwark kan niet echt kwaad. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een lepeltje jam (zonder toegevoegde suikers) of een beetje gepureerd fruit zoals mango of aardbeien. Op die manier krijgt de zuivel ook een lekker zoetje.

 • Ben al een tijd in de weer met gele hoge bloeddruk. .is redelijk onder controle sinds eind dec 2015..dat ze er achter kwamen dat ik vernauwing had..gedottert en is stent geplaatst voor de kerst.
  Nog steeds in de weer met allerlei onderzoeken. .dit is gekomen door bestraling dat ik 14 was..mijn schildklier werkt niet goed. En heb copd en w a ct tot ik weer kan starten met hartrevalidatie. ..was begonnen. Maar ging nog niet top. .binnenkort van longarts naar mensendieck vw verkeerde ademhaling en wacht op oproep van psycholoog ..daarom sport ik op dit moment niet. .

 • Wat als je een GBP hebt en niet veel kunt eten.
  Ik ben door de operatie al 50 kg afgevallen maar sta al twee jaar stil wat afvallen betreft.

  • Als je een GBP hebt dan is het niet mogelijk / verstandig om onze menu’s één op één te volgen. Omdat we jouw specifieke situatie niet kennen kunnen we je hier ook niet (op maat) over adviseren. Mijn advies is dan ook om dit te overleggen met je (huis)arts. Wij kunnen je daar helaas niet bij helpen.

 • hallo,

  ik heb net berekend hoeveel ik mag eten maar ik zit op 1.995 kan ik dan beter hoger gaan zitten of de 1800 pakken?
  gr janneke

  • Hoi Janneke,

   Je kunt er dan voor kiezen om het 1.800 menu te volgen en wat extra’s te nemen. Of juist het 2.100 menu te volgen en de tussendoortjes net wat kleiner maken. In beide gevallen kom je rond de 2.000 Kcal per dag uit 🙂

 • Ik kom op 1015 kcal uit, moet ik dan wat weglaten uit het 1250 kcal dieet en zo ja wat?

  • Je kunt dan inderdaad als uitgangspunt het menu van 1.250 Kcal nemen. Als je de tussendoortjes dan halveert kom je rond de 1.050 Kcal per dag uit. Dat is prima 🙂

 • Mag ik eventueel Griekse Yoghurt en honing in het menu inpassen? Ik ontbijt meestal met bakje Griekse Yoghurt met eetlepel honing en muesli of cruesli. Of is dit te vet en te zoet ?

  • Dit kun je wel doen, maar het is het slimst om dat dan te nemen als vervanger van andere zuivel (en eventueel granola) die op het menu staat. Op die manier blijft de verhouding tussen eiwit, koolhydraten en vetten het best in balans.

   Wel is het zo dat Griekse yoghurt met honing wat meer calorieën bevat dan de meeste zuivel die wij op het menu zetten. Daarom krijg je wel iets meer calorieën binnen dan ons menu voorschrijft. Dat is geen probleem, maar het afvallen zal daardoor wel iets minder snel gaan.

 • Bij gewicht moet je hier je huidige gewicht invoeren of je streefgewicht?

 • Handige en mooie website met goede tips en lekkere recepten, we gaan dit zeker doen!

 • Ik probeer twee tot drie keer per week te sporten daarbij wandel ik de overige dagen. Ik eet op regelmatige tijden maar eet wel elke dag een koekje of chocolaatje. Verder ben ik in de overgang waar ik veel last van heb vergt veel energie van mij. Maar ik ga er voor

 • […] Het berekenen van je caloriebehoefte kan een lastige opgave zijn. Zo zegt iedere site/ blog wel een andere berekening en zie je door het bomen het bos niet meer. Om jouw dieet schema compleet te maken zal ik je een site geven die ik persoonlijk het beste vind tussen alle andere calculators. Via de site van Project Gezond kan je een ideale rekentool gebruiken voor het berekenen van jouw caloriebehoefte. […]

Download ons gratis weekmenu incl. 8 recepten! 🔥

X