Veelgestelde vragen

Mag ik maaltijden van verschillende dagen combineren?
Het is beter om dit niet te doen. Alle dagen van het menu zijn in balans qua eiwit, vet, koolhydraten en vezels. Als je onderdelen van verschillende dagen gaat samenvoegen tot één dag dan kan deze balans verstoord raken. Dit is zo af en toe niet erg, maar maak er zeker geen gewoonte van.

Hoe kan ik recepten van de site verwerken in mijn dagmenu?
Voor het beste afvalresultaat raden we aan om zoveel mogelijk het hele menu te volgen. Wil je toch eens variëren met een recept van de site of uit een van onze kookboeken Top of Altijd lekker, kies dan een dag met een vergelijkbare maaltijd en pas de hoeveelheden van het recept aan naar jouw dagmenu. Mag je bijvoorbeeld 50 gram pasta maar het recept geeft 65 gram aan, pas dit dan aan naar 50 gram.

Mag ik complete dagen wisselen?
Ja, dat is geen probleem. Je mag ook verschillende dagen uit verschillende weken met elkaar combineren. Ook kun je ervoor kiezen om een bepaalde dag van het menu twee keer te volgen. Bijvoorbeeld om je ingrediënten op te maken.

Mag ik eetmomenten samenvoegen?
Ja dat mag. Wil je een keertje uitslapen of eet je liever geen avondsnack? Voeg dan je eetmomenten samen. Hoe je dit het beste kunt doen lees je hier.

Zijn de hoeveelheden die in het weekmenu staan aangegeven gekookt of ongekookt?
In de weekmenu’s noemen we altijd het ongekookte gewicht van de producten. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit met ongekookt/gekookt en hoe je dit gewicht gemakkelijk kunt berekenen.

Bepaalde producten lust ik niet of mag ik niet hebben. Kan ik deze vervangen?
Ja, dat kan zeker! Gebruik dan onze variatielijst om de betreffende producten te vervangen voor een gelijkwaardige variant.

Welke notenrepen bedoelen jullie?
Wij rekenen met de notenrepen, pindacrunch repen en sesamkoekjes zoals bijvoorbeeld die van Zonnatura. Deze producten zijn ook verkrijgbaar van huismerken, maar zelf maken kan uiteraard ook. Daar hebben we de volgende recepten voor:

Ik lust geen rijstwafels, wat kan ik nemen?
Twee rijstwafels kan je vervangen met één volkoren cracker of één beschuit. Je kunt ook maïswafels nemen in plaats van rijstwafels. Raadpleeg voor nog meer variatie de variatielijst.

Voor hoeveel personen zijn de diners in de weekmenu’s?
De dagmenu’s zijn altijd voor één persoon, tenzij anders vermeld. Als er bijvoorbeeld naar een recept verderop in het boek wordt verwezen, is dit recept vaak voor twee personen en halveer je het.

Ik ben vegetariër, hoe volg ik de menu’s
Je kunt de weekmenu’s prima volgen als je vegetariër bent. Vlees bij het diner kun je vervangen door kant-en-klare vleesvervangers. Deze producten bevatten een flinke portie eiwitten, zoals ook bij vlees het geval is. Je kunt ook kiezen voor plantaardige producten zoals tofu en tempé. Neem daarvan dan hetzelfde gewicht als de hoeveelheid vlees die op het menu staat. Vleeswaren voor op brood kun je vervangen door vegetarische vleeswaren, maar kaas, ei, vis en groentespread zijn ook prima opties. Probeer hierin zoveel mogelijk te variëren. Wil je liever niet zelf ingrediënten moeten aanpassen? Dan is het boek ‘Vegetarisch‘ wellicht iets voor jou.

Welke crackers gebruiken jullie?
Wij rekenen met volkoren knäckebröd crackers van 45 calorieën per stuk.

Ik mag/lust geen zuivel. Wat nu?
Van veel zuivelproducten is tegenwoordig een plantaardige variant verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. In dit artikel leggen we er meer over uit.

Als je geen zuivel gebruikt krijg je mogelijk niet voldoende eiwit binnen. Dit kun je ook oplossen door een ei of wat extra vlees of vis te nemen. Afhankelijk van het specifieke dagmenu kun je zelf bepalen wat de best passende vervanging is.

Ik heb diabetes, kan ik de menu’s van Project Gezond volgen?
Ook als je diabetes hebt kun je onze weekmenu’s met succes volgen. Je valt af en hoeft in sommige gevallen ook minder insuline te gebruiken. Wel is het van groot belang dat je eerst overlegt met je arts of diabetesverpleegkundige voordat je met Project Gezond aan de slag gaat. Soms is het noodzakelijk om de weekmenu’s iets aan te passen. Zo zien wij bijvoorbeeld dat er regelmatig koolhydraatarm brood wordt gebruikt door diabetici.

Ik heb een glutenallergie, kan ik de menu’s van Project Gezond volgen?
Ja, dat kan. Voor vrijwel alle producten waar gluten in zitten is namelijk een glutenvrije variant verkrijgbaar. Op die manier kun je de producten die je niet mag hebben zelf vervangen.

Ik heb een notenallergie, wat kan ik nemen in de plaats?
Alles over het vervangen van noten lees je hier.

Als er rauwkost op het menu staat, wat en hoeveel mag ik dan nemen?
Wanneer er rauwkost op het menu staat dan bedoelen we gewoon rauwkost zoals een stuk komkommer, wat tomaatjes of wortels. Als er rauwkostsalade staat, dan hebben we dressing meegerekend. Op je brood of cracker mag je nemen wat er op past.
Alles wat je over rauwkost wilt weten en tips om te variëren lees je hier.

Hoe mag ik het havermout ontbijt vervangen?
1.250 Kcal menu 2 crackers, 150 ml melk, fruit zoals aangegeven op het menu.
1.500 Kcal menu 2 crackers, 150 ml melk, fruit zoals aangegeven op het menu.
1.800 Kcal menu 2 crackers, 200 ml melk, fruit zoals aangegeven op het menu.
2.100 Kcal menu 3 crackers, 200 ml melk, fruit zoals aangegeven op het menu.

Wanneer er noten in de havermout zitten, kun je 1 cracker beleggen met notenpasta zoals pindakaas. Zit er gedroogd fruit in de havermout, dan kun je 1 cracker beleggen met zoet beleg zoals jam of appelstroop. Vervang het beleg in de overige gevallen naar smaak voor beleg zoals zuivelspread, smeerkaas, groentespread of magere vleeswaren.

Ik kook voor meerdere mensen. Hoe weet ik hoeveel ik mag opscheppen?
Dit kun je op een aantal manieren bekijken: wanneer je ons recept volgt en dit is bijvoorbeeld voor drie personen, dan schep je simpelweg een derde van alles op. Dit kun je gewoon ‘uit de losse pols’ doen, een paar gram meer of minder geeft echt niet.

Mag jij zelf een kleinere hoeveelheid dan je partner, bijvoorbeeld omdat jij het 1.250 Kcal menu volgt en je partner die van 1.800? Dan raden wij je ook aan om het niet al te moeilijk te maken. Jij neemt iets minder dan de helft, je partner iets meer. Ook hier komt het echt niet op een paar gram.

Bij ovenschotels (waar geen rijst of pasta in zit) kun je het gewicht van de ingrediënten optellen. Stel dat er per persoon 200 gr aardappel, 200 gr prei en 75 gr gehakt in de schotel gaat dan kun je 475 gram (200 + 200 + 75) opscheppen.

Meer over het volgen van de menu’s met je gezin lees je hier. Volg je de menu’s juist in je eentje? Ook dan hebben we handige tips.

Wat mag ik drinken bij de menu’s?
Je leest hier wat je allemaal mag drinken bij de menu’s.

Mag ik boter op mijn brood smeren?
Ja dat mag. Voor alle sneeën brood met kaas en vleeswaren rekenen wij een dun laagje boter mee in het menu. Bij smeerbaar beleg zoals pindakaas, groentespread, appelstroop, zuivelspread, smeerkaas en jam rekenen wij geen boter. Je kunt zelf bepalen of je voor roomboter of margarine kiest. 

Waarin mag ik bakken en braden?
Wij gaan uit van olijfolie. Gebruik niet meer dan nodig, want in olie zitten enorm veel calorieën. Een scheutje meer of minder maakt dus een flink verschil.

Staat jouw vraag met antwoord er niet tussen?

Wij helpen je graag! Stuur ons dus gerust een e-mail, zodat we met je mee kunnen denken. Je kunt e-mailen naar info@projectgezond.nl

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X