Rauwkost? Ik ben toch geen konijn?!

Rauwkost

Ben jij niet het type dat de hele dag door op een wortel wil knagen? Of op een stengel bleekselderij wil kauwen? Mooi! Wij namelijk ook niet 🙂

Toch is het belangrijk om elke dag voldoende groente binnen te krijgen. Groente bevat weliswaar weinig calorieën, maar zit wel bomvol goede voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Denk onder andere aan vitamines en mineralen, maar ook aan voedingsvezels. Die laatste zijn goed voor je darmen en bloedsuikerspiegel. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel wat natuurlijk gunstig is als je niet te veel wilt eten.

In onze weekmenu’s zie je daarom naast een gezonde dosis groente bij het avondeten ook heel regelmatig rauwkost op het menu staan. Je komt het tegen op je broodje, cracker of rijstwafel, als tussendoortje of snack met een lekkere dip, of als rauwkostsalade. Variëren is de sleutel.

Ben jij op het ‘alweer rauwkost, ik ben toch geen konijn?!’ punt beland? Lees dan zeker verder. Dat rauwkost meer is dan alleen komkommer, tomaat en paprika laten we je graag zien in deze blog.

Luxe belegd

Je kent ze vast wel, van die ‘luxe belegde’ broodjes die tijdens een vergadering of overwerksessie op tafel worden gezet. Een echte traktatie toch?

Waarom zou je jezelf niet dagelijks op deze ‘luxe’ trakteren? Zeker nu je de voordelen van rauwkost kent! Het is een ideale manier om elke dag net wat meer groente binnen te krijgen.

Kant-en-klaar

In de winkel kun je kant-en-klaar zakken rauwkost kopen. Je hebt verschillende soorten, met elke keer een andere groente in de hoofdrol. Handig wanneer je een keer minder tijd hebt om zelf rauwkost te snijden.

Snijtechnieken

Voor iedereen die wel tijd en zin heeft om losse rauwkost te kopen en te snijden: er is meer dan komkommer, tomaat en paprika! Mocht je ooit een cursus snijtechnieken gevolgd hebben dan gaat die nu zeker van pas komen.

Hieronder vind je onze lijst met lekkere rauwkost om je brood, cracker of rijstwafel mee op te fleuren. Deze lijst is zeker niet oneindig, dus laat het vooral weten als jouw favoriet er nog niet tussen staat:

  • Alfalfa
  • Amsterdamse uitjes
  • Augurk
  • Bleekselderij
  • Bosui
  • Cherrytomaat
  • Kiemgroente
  • Koolrabi
  • Komkommer
  • Maïs
  • Paksoi
  • Prei
  • Raapstelen
  • Radijs
  • Rettich
  • Rode ui
  • Rode biet
  • Alle slasoorten 🙂
  • Selderij
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Tuinkers
  • Venkel
  • Kool (ook in alle soorten)
  • Wortel
  • Zilveruitjes

Ben jij een uitslover?

Dan hebben we nog twee tips voor je:

  1. Probeer onze snelle verse tomatensalsa eens op je broodje met kaas of vleeswaren. Komen die snijtechnieken wederom van pas 😉
  2. Trek eens een pan uit de kast om taugé te blancheren, courgetteplakken te grillen of een lekker groentemixje te bakken van bijvoorbeeld champignon, prei, ui en paprika. De groentemix is heerlijk op een (geroosterde) boterham. De olie waarin je bakt compenseer je eenvoudig door geen boter op je brood te smeren.

Aftoppen!

Top al je rauwkost-creaties af met verse kruiden zoals peterselie, koriander, bieslook, basilicum of dille. Er wordt niet voor niets kant-en-klare (room)kaas met bieslook of kipfilet met tuinkruiden in de winkel verkocht 🙂 Ook tomaat en basilicum is een favoriete combi in de schappen. Met verse kruiden maak je alles nog net even wat lekkerder!

Rauwkost als snack

Koop ook eens de rauwkost snoepvarianten: tomaat, (zoete) paprika, (mini) komkommer en wortel. Je keuze is wel wat beperkter dan wanneer je alles zelf snijdt. Maar je kunt zo’n bakje of emmertje wel heel gemakkelijk mee naar het werk of school nemen.

Ook lekker om en gemakkelijk mee te nemen zijn sojaboontjes (Edamame). Weer eens wat anders dan Hollandse rauwkost.

Lekker dippen

Rauwkost maak je nog lekkerder door het ergens in te dippen. Zo zijn er mensen die het heerlijk vinden om komkommer in satésaus te dippen. Zo’n dipsausje bedoel ik dus niet 😉 Maar een lekkere dipsaus op basis van yoghurt is wel gezond en bovendien zo gemaakt.

Of die verse tomatensalsa waar we het net over hadden? Daar kun je niet alleen tortillachips in dippen, groente gaat ook prima, echt waar 🙂

Groentechips?!

En voor iedereen die nu bijdehand wil roepen: ‘En groentechips dan?’ Helaas! Deze groente (zoals rode biet, pastinaak en wortel) wordt gebakken in zonnebloemolie. Dat deze olie vaak biologisch is verandert daar niets aan. Natuurlijk kan je zo nu en dan best een bakje groente chips als snack nemen, maar een vervanger voor rauwkost is het niet.

Soep in plaats van rauwkost

Wat wel een goede vervanger kan zijn voor rauwkost is groentesoep. Daar gaat wel een bouillonblokje in en soms wat melk of room, maar in verhouding is dit maar een klein verschil ten opzichte van alleen rauwkost.

Ben je in de gelegenheid om lekker een kop soep te eten in plaats van rauwkost, probeer dan zeker eens een van onze lekkere groentesoepen:

Nog gekker?

Sta jij overal voor open en vind je het leuk om ook eens iets ‘geks’ te proberen? Dan zou je rauwkost ook kunnen vervangen voor een groen(t)esmoothie of groentesap. Je bent zeker niet de enige die een smoothie met spinazie stiekem best lekker vindt.

Groentesmoothies en sappen kan je ook prima kant-en-klaar in de winkel kopen. Of je kijkt gewoon wat je op het moment in huis hebt liggen en mikt dat in de blender. Een verrassend resultaat krijg je zeker. Of dat positief of negatief is zal per keer verschillen 🙂

Rauwkostsalade met dressing

Is een groentesmoothie net een stap te ver voor jou? Dan kan je van de groente die je in huis hebt liggen ook een lekkere rauwkostsalade maken. Mix en match met wat je voor handen hebt. Maak eventueel een lekkere yoghurtdressing en…. Tadaaa: lekkere rauwkost!

Liever een kant-en-klaar recept? Probeer onze rauwkost met yoghurtdressing eens. Of de koolsalade uit dit recept voor pulled pork. En als je dan nog meer inspiratie nodig hebt check je deze blog met zes heerlijke rauwkostsalades die je allemaal geproefd wilt hebben.

Bericht delen?