Blog

Pluk de dag, en de…

Het is herfst! De blaadjes zijn volop aan het vallen en veranderen in de meest mooie kleuren. Met een prachtig zonnetje erbij is het heerlijk weer om er nog even op uit te gaan. Genieten van de laatste zonnestralen en alles wat de natuur ons te bieden heeft.

Bij de herfst denken we al snel aan paddenstoelen, maar een ondergewaardeerde vrucht die nu in overvloed te vinden is, is de rozenbottel.

De rozenbottel is al eeuwenoud en wordt ook al zolang ingezet als medicijn. De rozenbottel is rijk aan vitamine C, B en A en het mineraal kalium. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat deze kleine vrucht een echte krachtpatser is en goed is in te zetten bij onder andere ontstekingen en huidproblemen.

Het leuke van deze plant is dat je naast de rozenbottel zelf ook de rozenblaadjes en de pitjes van de vrucht prima kunt gebruiken voor consumptie. Van de blaadjes wordt onder andere olie en siroop gemaakt. De olie is goed te gebruiken voor je huid en de siroop is heerlijk om te drinken. In de Indonesische keuken zie je rozenwater veel terugkomen in gerechten. Het geeft een heerlijke zijdezachte smaak. Verder wordt van de rozenbottel ook vaak jam en thee gemaakt.

Rozenbotteljam kun je overigens heel gemakkelijk zelf maken. Doordat er van nature veel pectine in de rozenbottel zit heb je bovendien maar weinig suiker nodig. Pectine zorgt voor de binding van de jam.

Begin met een flinke hoeveelheid rozenbottels die je uiteraard zelf geplukt hebt. Voeg water, suiker, wat citroenrasp, kaneel en voor een extra boost ook nog kruidnagel toe. Even laten koken, zeven en laten afkoelen en je hebt een heerlijke jam! Eventueel kun je nog wat appel toevoegen voor een extra frisse smaak. Haal wel alle pitjes uit de rozenbottel als je je tanden heel wil houden 🙂

Ga erop uit, geniet van de zon, pluk de dag en vooral ook de rozenbottel!

Deze blog hebben we geschreven voor De DEEN. Het magazine van DEEN Supermarkten. Elke maand verschijnt er een nieuwe editie van De DEEN met daarin ook een blog van ons.

Over de schrijver

Natalia

Natalia heeft twee passies: lekker & gezond eten en hardlopen. Is geen prinses in de keuken, maar geniet des te meer van de kookkunsten van Walter. Lust van kleins af aan geen melk, ei en vis, maar leert dit steeds meer te waarderen door verschillende recepten te blijven proberen. Gek op boerenkool, fruit en risotto. Loopt soms een rondje extra hard, wanneer ze chocola heeft gesnoept of heeft geborreld met paprikachips en een wijntje ;-)

Laat een reactie achter