Van brood word je dik! Of niet?

Brood

Wie we er precies verantwoordelijk voor kunnen houden weten we niet. Maar een jaar of wat geleden heeft iemand ons allemaal wijsgemaakt dat je van brood dik wordt. Net als van aardappels, rijst en pasta. Maar is dat wel zo?

Nee, van brood word je niet dik

Althans, zolang je er niet teveel van eet. Maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Brood bevat relatief veel koolhydraten en daarom wordt er vaak gezegd dat je er wel dik van zou worden.

Maar wist je dat je zonder koolhydraten helemaal niet kunt functioneren? Je hersenen werken namelijk alleen maar op glucose, de kleinste eenheid van koolhydraten.

Brood bevat veel gezonde voedingsstoffen en vezels en is daarom een prima product om je dagelijkse koolhydraten mee binnen te krijgen. Vooral als je de meest gezonde variant neemt…

Kies voor volkorenbrood

Volkorenbrood wordt gemaakt van 100% volkorenmeel. Om een lang verhaal kort te maken betekent dit dat de volledige graankorrel wordt gebruikt voor het maken van dit brood. Dit is belangrijk omdat de meeste vezels en goede voedingsstoffen in de kiem en het vliesje (de zemel) van de graankorrel zitten.

Bij andere soorten brood (bijvoorbeeld wit brood) wordt alleen het middelste deel van de graankorrel gebruikt, bij ons beter bekend als tarwebloem. Je krijgt dan niets van de kiem en de zemel binnen en dat is zonde.

Eet daarom bij voorkeur volkorenbrood. Ditzelfde geldt overigens ook voor volkorenpasta en zilvervliesrijst. Deze twee zijn nog gezonder dan witte pasta en witte rijst.

Volkorenproducten zorgen er ook voor dat je bloedsuikerspiegel minder en langzamer stijgt en dus ook minder hard daalt. Hiermee voorkom je de bekende ‘suikerdip’ waarbij je kort nadat je iets (zoets) hebt gegeten alleen maar meer trek krijgt. Reden genoeg dus om voor volkoren te gaan als je lekker en gezond bezig bent 🙂

Donkerder brood is niet altijd gezonder

Zelf hebben wij ook jaren gedacht dat het donkerste brood het meest gezond is. Maar toch is dat niet het geval. Dat hele donkere brood wordt namelijk niet per se gemaakt van volkorenmeel. Het kan ook gemaakt zijn van tarwebloem waar gebrande mout als kleurstof aan toegevoegd is. Je hebt dan dus eigenlijk een wit brood in een donker jasje.

De moraal van het verhaal

Neem gerust een lekkere boterham, ook als je wilt afslanken. Wil je de beste keuze maken? Ga dan voor volkoren.

Bericht delen?