Afvallen zonder dieet Veelgestelde vragen

Hoeveel calorieën mag ik?

Onze weekmenu’s zijn er in vier varianten: 1.250, 1.500, 1.800 en 2.100 Kcal.
Om te berekenen hoeveel calorieën je op een dag mag nemen kun je gebruik maken van onze calculator. Wanneer je dit uitrekent (dit hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, lengte en hoeveel je per week sport), verschijnt je dagelijkse caloriebehoefte.

Afvallen of aankomen
Wil je afvallen? Dan haal je 500 Kcal van je berekende dagelijkse caloriebehoefte af. Dit komt automatisch bij de berekening te staan. Komt jouw caloriebehoefte uit op 1.500 Kcal of minder? Dan adviseren we om een aftrek van ongeveer 300 Kcal aan te houden. Wanneer je 500 Kcal van deze caloriebehoefte afhaalt, wordt dat te veel en dit kan ervoor zorgen dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en voortdurend last krijgt van een hongergevoel. (1.250 Kcal is het minimum).

Wil je aankomen? Dan tel je juist 500 Kcal erbij op. Op gewicht blijven? Dan volg je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Kcal die in eerste instantie uit de berekening komt.

Wanneer bereken ik mijn caloriebehoefte opnieuw?
We raden je aan om iedere vijf kilo aan verandering in je gewicht je caloriebehoefte opnieuw te berekenen. Niet alleen de cijfers die de weegschaal aangeeft spelen hierin een rol. Ook als er een verandering plaatsvindt in je wekelijkse lichaamsbeweging is het verstandig om de berekening opnieuw te doen. Bijvoorbeeld wanneer je een (intensievere) sport gaat doen, vaker gaat sporten, of juist helemaal niet meer gaat of kan sporten.

Wat verstaan wij onder sporten?
Bij het berekenen van je caloriebehoefte gaan wij ervan uit dat je elke dag in ieder geval 30 minuten aan gezonde beweging krijgt. Fietsen naar je werk, de hond uitlaten, huishouden, tuinieren, traplopen en bijvoorbeeld boodschappen doen. Onder sporten verstaan wij intensief bewegen. Bijvoorbeeld hardlopen, voetballen, tennissen, hockey enzovoorts. Een stukje wandelen valt hier niet onder.

Kom je precies tussen twee varianten in? Bijvoorbeeld 1.650 Kcal per dag? Dan kun je drie dingen doen:

 • Het menu van 1.800 Kcal volgen maar de tussendoortjes en avondsnacks iets kleiner maken.
 • Het menu van 1.500 Kcal volgen en dagelijks een boterham extra nemen of de tussendoortjes en avondsnack vergroten.
 • Gewoon het menu van 1.800 Kcal volgen. Je zit dan 350 Kcal onder je behoefte waardoor je iets minder snel afvalt, maar dat is niet erg.

Klein aandachtspuntje: let goed op bij het invullen van de lengte in centimeters in de calculator. Wanneer je hier per ongeluk een puntje of komma in verstopt, klopt het resultaat niet. Mocht je twijfelen, of er toch niet helemaal uitkomen met berekenen, dan kijken wij uiteraard graag even met je mee. Stuur ons dan even een mailtje 🙂

Klik hier voor de calculator.

23 reacties

 • Hallo PG,

  Sinds de coronacrisis ben ik ipv sporten aan het wandelen geslagen. Gemiddeld 5 keer per week, 4,5km in 40 min ongeveer. Kan ik dit tellen als sporten?

  • Hoi Kitty, in principe valt wandelen onder ‘dagelijkse beweging’. Toch is dit ontzettend goed voor je natuurlijk, heel goed dat je dat doet! Mocht je toch merken dat je trek krijgt na al die wandelingen, dan kun je ons altijd even een mailtje sturen via info@projectgezond.nl en kijken we even persoonlijk met je mee.

 • Hallo ik heb mijn calorieën berekend en kom uit op 1450 om af te vallen moet ik dan het weekmenu van 1500 pakken

 • Gmorgen even een vraag…
  Wat moet je doen als je op 2700 cal per dag komt?
  2 menu’s bij elkaar doen ?
  Dat is wel heel veel eten ?
  En hoe vervang ik aardappels het beste ?
  Groetjes Marianne

 • Hallo,
  Allereerst wil ik jullie zeggen wat een heerlijke recepten erin staan! Dit is inmiddels al mijn 3e boek 😮
  Maar toch nog een vraagje. Mijn vriend moet volgens de berekening 2650 kcal eten.. hoe moeten we dit aanpakken want de menu’s gaan maar tot 2100…

 • Geweldige boeken heel blij mee. Eerste dag begonnen met het eerste boek. Ik ga voor de 1200 calorieën maar het is zo veeeel. Kan me gewoon niet voorstellen dat ik hierdoor ga afvallen. Wat als ik kleinere porties eet maar wel alle ingrediënten?

  • Het is echt belangrijk dat je eet wat je caloriebehoefte aangeeft. Juist dan gaat je lichaam aan het werk om af te vallen.

  • Het beste kun je zo dicht mogelijk uitkomen bij je caloriebehoefte, dit is wat je lichaam nodige heeft om op een gezonde manier af te vallen. Als de berekening 2.025 kcal aangeeft dan kun je het 2.100 menu gaan volgen en een snee brood minder nemen op de dag om hierop uit te komen.

 • Ik kijk op de telefoon hoeveel cal je mag gebruiken en op de gewone pc ,nu krijg ik daar verschillen te zien ,hoe kom aan de betekening voor de juiste calori inname ??

  • Waarschijnlijk heb je dan toch iets anders ingevuld, de berekeningen kunnen anders niet verschillen van elkaar.

Laat een reactie achter