Succesverhalen

‘Het voelt niet als een dieet en je eet super lekker!’ Mandy (32) en haar ouders Ina en John vielen samen al 45 kilo af.

Mandy (32) weet dat ze het zelf in de hand heeft gewerkt. Haar drie stoere jongens (6, 4 en 2 jaar oud) bewonderen ‘het boek’ vanaf de eerste minuut. Ze komen er inmiddels zelf mee aanlopen als ze zin hebben in ‘Blueberry pancakes‘ voor het ontbijt of ‘Bacon-ei muffins‘ als tussendoortje. Meer nog dan ‘het boek’ bewonderen ze hun lieve mama: “Mam, op deze foto ben je nog dik en hier ben je dun!” Of heeft de bewondering meer te maken met haar kookkunsten?

Als een blok

Mandy lacht: “De jongens vragen steevast of we weer uit ‘het boek’ eten als we aan tafel gaan. Ze eten alles mee en het meeste valt goed in de smaak. Ik val af en zij eten gevarieerd. Ze leren daarnaast een gezond voedingspatroon aan. Ik ben als een blok gevallen voor het concept van Project Gezond.”

En Mandy is niet de enige. Ze steekt iedereen aan. Haar collega, klanten, één van haar twee zusjes en zelfs haar vader en moeder -John en Ina van Berk- herkennen zichzelf nog nauwelijks in de spiegel.

Goed vol te houden

“Ik ben zo trots op mijn ouders. Mijn moeder is 11 kilo afgevallen en mijn vader 13 kilo. Daar hebben ze een kleine vier maanden over gedaan.”

Mijn vader straalt en mijn moeder zit super goed in haar vel.

Ina van Berk: “Mijn bloeddruk en suiker gingen omhoog. Ook wilde ik graag wat afvallen. Ik zag hoe goed Project Gezond bij Mandy werkte en hoe enthousiast ze was. Ik kan je vertellen dat we heerlijk eten. Het is geweldig goed vol te houden en echt leuk. Het is fijn dat ik 11 kilo kwijt ben, maar ik ben vooral blij dat ik me een stuk beter voel.”

Ina voor en na – John voor en na

COPD en spierreuma

John van Berk: “Mandy appte ons iedere week met een tussenstand en een foto. Ze is enorm afgevallen en gunde het ons ook. Het is leuk dat we dit nu samen doen. Ik heb COPD en spierreuma. Ik ben 13 kilo afgevallen, maar ik voel me eigenlijk nog hetzelfde. Ik had gehoopt dat ik nu meer lucht zou hebben, maar dat valt me tegen. Misschien dat ik juist benauwder was geworden als ik die 13 kilo nog meegezeuld had. In ieder geval eten we heel lekker en heb ik nooit honger. Ik wil er dan ook graag mee doorgaan.”

Echt samen

Mandy: “Mijn ouders passen op onze jongens als ik aan het werk ben. Mijn moeder kookt dan voor ons allemaal. Vaak appt ze me om me te vertellen wat ze gaat maken. Dan kan ik het bijbehorende dagmenu volgen. Ideaal toch! Ik ben heel trots op ze. Als mensen me zien en opmerken dat ik zo ben afgevallen zeg ik altijd meteen: “Mijn vader en moeder ook hoor!” Het is heel fijn om dit samen te doen, elkaar aan te moedigen en ervaringen over recepten te delen.”

Ina: “Misschien had ik iets beter moeten luisteren naar jouw ervaringen met de mandarijn-roomkaastaart met pepernotenbodem uit het winterboek.” Ina lacht: “Ik heb ‘m per ongeluk in de koelkast gezet in plaats van in de oven.”

Ik zette de taart in de koelkast in plaats van in de oven.

Mandy: “Ja mam, je hebt denk ik alleen onthouden hoe lekker ik de taart vond. Maar ik kon er wel om lachen toen ze me appte over haar blunder.”

Mandy lacht tevreden: “Gedeelde vreugde is dubbele vreugde! Dit is zo’n andere manier van afvallen dan de methodes die ik voorheen heb geprobeerd.”

Shake, crash, gain, repeat

“Het begon tien jaar geleden eigenlijk al. Ik ging ‘shaken’ met Cambridge. Het werkte als een tierelier. Ik viel heel snel heel veel af. Toen ik weer normaal ging eten zat alles er alleen net zo snel weer aan.”

“Na de geboorte van mijn oudste ben ik het toch opnieuw gaan doen. Weer viel ik snel af… en kwam ik snel weer aan. Dit proces herhaalde zich na de geboorte van mijn tweede zoon. Na de geboorte van onze derde kon ik de motivatie niet meer vinden. Ik zag het ook niet zitten. Leven op drie shakes per dag en een gezin met drie kleine kinderen draaiende houden.”

Mijn gezin draaiende houden en mijn werk doen op drie shakes per dag. Ik zag het niet zitten.

“Zo bleef ik een beetje aanmodderen totdat ik in februari 2020 punten ging tellen met de Weightwatchers. Dat ging aan het begin best goed. Ik viel 6 kilo af. Ik hield het helaas niet vol. Je moet iedere dag je eigen dagmenu samenstellen aan de hand van de punten die je te verdelen hebt. Dat werd al snel een heet hangijzer.”

Verre van tevreden

“Gelukkig bleven die zes kilo’s eraf. Ik had die 99,1 kilo -waar ik enorm van geschrokken was- dus wat bijgesteld naar beneden. Toch was ik verre van tevreden. Ik wilde definitief van de kilo’s af. Ik zocht naar een methode waarmee ik blijvend af zou vallen. Die methode vond ik in Project Gezond na een tip van een goede vriendin. Haar schoonzus was er 30 kilo mee afgevallen en de kilo’s bleven weg. Zou dit het dan zijn?”

Uit mezelf lukte het niet. Ik had iets nodig waar ik me aan vast kon houden.

“Natuurlijk had ik mijn twijfels. Ik bedoel, je probeert steeds iets nieuws en iedere keer kom je van een koude kermis thuis. Je gaat steeds minder vertrouwen krijgen in bedrijven en methodes die beweren dat je echt blijvend af kan vallen met hun methode of boek. Het boek is eerst ook even in de krantenbak blijven liggen hoor.”

Knop om, boek open

“In november 2020 was ik er zo klaar mee. Ik zat niet lekker in mijn vel en ik droeg alleen nog maar lange jurken met panty’s, omdat geen enkele spijkerbroek meer lekker zat. Ik pakte het boek erbij en bekeek het eens wat grondiger. Serieus alles is uitgeschreven. Je hoeft niets zelf te bedenken en het ziet er allemaal lekkerder dan lekker uit.”

“Meteen ging het fantastisch. Ik viel af en had geen honger. Mijn man en de jongens aten lekker mee. Omdat het volop winter was schafte ik het winterboek aan. Daar heb ik geen spijt van gekregen. De ‘Pasta met romige champignonsaus en spruitjes’ was het eerste recept uit dit boek. We dachten dat het niet beter kon worden, maar echt alles is heerlijk!”

Nu eet ik gewoon normaal en het gaat zo makkelijk.

Foto’s zijn krachtig

“Voordat ik met Project Gezond begon heb ik foto’s gemaakt van mezelf. Iedere week als ik me weeg maak ik nieuwe foto’s. Soms zijn de verschillen op de weegschaal klein, maar als ik dan naar de foto’s kijk zie ik wel degelijk verschil. Ik pak ze er echt regelmatig bij hoor. Soms voel ik me namelijk nog als op de eerste foto.”

Mandy voor Project Gezond

“Als ik de foto’s even rustig bekijk kan ik maar één ding denken: ‘Jeetje, het is echt een heel verschil.’ Inmiddels ben ik in totaal meer dan 20 kilo kwijt waarvan 16 kilo met de boeken van Project Gezond. Ik ben er dolgelukkig mee.”

Moet je kijken wat een verschil al… Het valt op de weegschaal wel mee, maar kijk wat je ziet…

Mandy maakt regelmatig een foto om de verschillen te blijven zien.

Koelkast bezet

“Ik vind het fijn dat je als lunch niet altijd brood eet. Ik ben dol op de salades met couscous. Zo lekker! Je kunt dat makkelijk ’s avonds klaarmaken en meenemen naar je werk. Eigenlijk wordt het er alleen maar lekkerder van omdat de smaken intrekken.”

“Ik heb een collegaatje aangestoken. De koelkast op het werk staat nu vol met onze bakjes. We volgen niet dezelfde dagmenu’s, maar we hebben het wel veel over Project Gezond. Dan vraag ik aan haar of ze een bepaald recept al gemaakt heeft en of het beviel en andersom. “Oeh, die is lekker!” galmt het meestal door de winkel. Klanten die bij ons een nieuwe bril komen kopen zien het goed: we zijn allebei flink afgevallen. Het is best leuk om er complimenten over te krijgen.”

“Tsjonge, ben je nu weer dunner geworden?” Het is leuk om complimenten te krijgen.

Geen zorgen

“Tegen mensen die binnenkort beginnen of nog twijfelen kan ik zeggen dat het echt de moeite waard is. Kijk eens op de site. Dan krijg je een indruk van de recepten. En het volgen van de boeken voelt totaal niet als een dieet. Het eten is super lekker en makkelijk te maken. Daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Je kunt gewoon bij je eigen supermarkt je boodschapjes blijven doen. Ook heel fijn.”

Ina: “De recepten zijn ook echt goed. Wij genieten altijd enorm van de ‘Beef Stroganoff’. En van het appeltaart ontbijtje!”

Je kunt voor je boodschappen gewoon terecht bij een normale (buurt)supermarkt.

Mandy: “Ja, dat is gewoon havermout met appel en kaneel, maar het smaakt inderdaad als appeltaart. Ik vind de havermout met banaan en pure chocola ook heerlijk. ‘Dat kan ik iedere dag wel eten,’ dacht ik toen ik het voor het eerst at. Terwijl ik nooit dol was op havermout. Het is echt hoe je het aankleedt. De combinatie van smaken doen ’t hem.”

Niet buiten de boot

“En denk je dat je buiten de boot valt voor al dit lekkers als je niet hoeft af te vallen? Mijn zusje heeft een slanke bouw, maar ze gebruikt ‘Top’ en ‘Heerlijke zomer’ voor de recepten. Ze haalt er zoveel lekkers uit en laat de weekmenu’s links liggen. Mocht ze het ooit nodig hebben dan heeft ze nu aan ons kunnen zien dat het werkt.”

Ze ziet aan ons dat Project Gezond werkt.

Extra boost

“Of ik al mijn doelen bereikt heb? Ik denk dat een beetje sporten mijn metamorfose een extra boost geeft. Door het succes van het afvallen is daar nu ook motivatie voor. Ik blijf deze leefstijl voorlopig lekker volgen. Ik zou het niet erg vinden om nog zo’n 5 kilo te kwijt te raken.”

Shop till you drop

“Voorlopig beloon ik mijzelf alvast met nieuwe kleren. Ik kan weer terecht in de winkels waar ik vroeger ook shopte. Alles zit weer lekker en het staat mooi. En mams is ook toe aan een nieuw setje vertelde ze me net. Wij gaan ons binnenkort eens uitleven nu de winkels weer open zijn. En met de verjaardag van mam in het vizier is dat natuurlijk volledig te verantwoorden.”

Bikkels van Berk! Wat een inspiratie zijn jullie. We wensen jullie -en met name jou John- veel gezondheid. Blijf genieten en blijf elkaar inspireren.

1 reactie

  • Geweldig de verhalen..ben een fan van de boeken en de recepten zijn echt geweldig…heb een paar favo’s. Afvallen geen probleem maarrrr s.avonds tussen 22.00 en 24.00…dan heb ik zin aan wat en geen stukjes wortel…ik neem vaak ongepelde pinda.s..ben je een
    poosje zoet mee…maar wie heeft er hartige tips zonder veel moeite om het te maken. Dank dank.

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X