Veelgestelde vragen

Moet ik alles eten wat er op het menu staat?

Het antwoord is simpel. Ja, we raden je aan om alles te eten wat er op het menu staat.
De dagmenu’s zijn zo samengesteld dat je dan alles binnenkrijgt wat je nodig hebt op een dag. Zelfs nu je zo’n 300 tot 500 calorieën per dag minder eet dan je huidige caloriebehoefte om af te vallen. Wanneer je gaat afvallen heeft je lichaam namelijk voldoende energie en voedingstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren, zodat het overtollige vetten kan verbanden en je afvalt. 

Wennen aan een gezond voedingspatroon

‘Ik moet nu veel meer eten dan dat ik hiervoor deed!’, is iets wat we regelmatig horen. Dat kan inderdaad kloppen. De kans is groot dat je eerder meer ‘lekkere’ calorierijke voeding met weinig voedingsstoffen at. Voeding die je (bijna) niet op onze menu’s ziet staan. Op onze menu’s staan namelijk meer producten die veel voedingsstoffen en minder calorieën bevatten. Hierdoor bevatten de eetmomenten vaak meer gewicht en volume dan dat je gewend bent, maar minder calorieën dan je voorheen at. De producten op het menu geven je namelijk een verzadigder gevoel waardoor je geen honger hebt.

Moet ik nu echt meer eten dan voorheen?

Ook zien we regelmatig dat iemand eigenlijk een tijd lang te weinig heeft gegeten en dus te weinig calorieën en voedingsstoffen binnen kreeg. Het klopt dan dat je meer moet gaan eten om af te vallen. Je haalt je lichaam dan uit de spaarstand waardoor je lichaam weer beter gaat functioneren: je stofwisseling gaat omhoog, je verbrandt meer calorieën en valt hierdoor af.

Het is dan dus helemaal niet vreemd dat je moet wennen aan je nieuwe gezonde voedingspatroon. Misschien voelt dit in het begin zelfs een beetje eng. Maar het klopt dus echt dat je meer moet gaan eten dan dat je voorheen deed om af te vallen.

Opbouwen eetmomenten

Zijn de porties in het begin te groot voor je, bouw dan op. Wanneer je merkt dat je vol zit is het niet de bedoeling dat je gaat overeten. Bewaar wat over blijft eventueel voor als je alweer trek krijgt voor het volgende eetmoment. Het blijft tenslotte wel de bedoeling dat je alles eet wat er op het menu staat, omdat je dan al zo’n 300 tot 500 calorieën minder eet dan je daadwerkelijke caloriebehoefte om af te vallen. Nog minder gaan eten is dan ook niet wenselijk.

Moet je aan de grootte van de porties wennen dan kan je er in het begin ook voor kiezen om de eetmomenten van een lager menu te nemen. Op die manier ben je al snel gewend aan zes eetmomenten op een dag en kan je vervolgens de calorieën gaan toevoegen die je ook nodig hebt.

Bijvoorbeeld: je caloriebehoefte komt uit op 1.800 calorieën om af te vallen. Wanneer de porties van het 1.800 menu nog te groot voor je zijn, dan start je met de grootte van de porties van het 1.500 menu. Bouw dit geleidelijk op zodat je na een tijdje alle zes de eetmomenten van het juiste menu op een dag kunt eten. Zo krijgt je lichaam wat meer tijd om te wennen en zal je merken dat het je wel lukt om alles te eten wat je lichaam nodig heeft. 

Eetmomenten samenvoegen

Heb jij juist ’s ochtends meer trek, maar wil je in de avond liever je snack laten staan? Of juist andersom? Voeg dan eetmomenten samen, zo krijg je wel alles binnen van het menu. Als het beter voor jou werkt, is het geen probleem als je vijf in plaats van zes eetmomenten op een dag hebt. Je kunt hiermee gewoon schuiven. Ook andere samenvoegingen van eetmomenten zijn dus mogelijk.

Geef jezelf de tijd

Wanneer je het gehele menu volgt, dan wen je jezelf een gezond eetpatroon aan en zal je merken dat je lichaam hard aan het werk gaat om gezond af te slanken. Toch kan het soms wel even tijd kosten voordat je lichaam gewend is aan de nieuwe omstandigheden. Maar geen zorgen, je lichaam gaat vanzelf de signalen herkennen en gewicht verliezen!

Persoonlijk advies

Kom je er zelf niet zo goed uit of heb je vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar info@projectgezond.nl. We kijken graag met je mee, zodat we je een advies op maat kunnen geven en het jou ook gaat lukken om je doel te behalen!

10 reacties

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X