"De scheiding was de trigger, mijn vrienden en familie mijn stimulans." Rasoptimist Tamara (28) is 40 kilo kwijt en bakken zelfvertrouwen rijker.

Op een druilerige zomeravond spreek ik Tamara (28) uit Groningen die haar verhaal aarzelend begint.

Het bewijs

“Eigenlijk vind ik het heel spannend om mijn verhaal te vertellen. Ik hoef zelf ook niet zo nodig in de schijnwerpers. Ik doe dit omdat ik zeker weet dat anderen ook kunnen bereiken wat ik bereikt heb. Ik zie zoveel mensen die struggelen met hun gewicht. Ik wil ze laten weten dat dit dus echt niet hoeft. Ik ben het bewijs dat afvallen op een makkelijke en goede manier kan.”

Ik wil mezelf niet in de schijnwerpers. Ik doe dit voor het geluk van anderen.

Met de deur in huis

Tamara lijkt meteen met de volledige deur in huis te willen vallen. Natuurlijk wil ik hier meer van weten. Toch trap ik even op de rem. Er was langer of korter geleden een moment dat Tamara besloot dat ze wilde gaan afvallen. Als ik daarnaar vraag merk ik dat Tamara wat aarzelt. Dan steekt ze voorzichtig van wal.

Scheiding

“Twee jaar geleden zette mijn ex me na drieĂ«nhalf jaar huwelijk vrij plotseling aan de kant. Een scheiding volgde. Het heeft me een deuk gegeven in mijn zelfvertrouwen. Ik werd heel erg onzeker en kreeg gedachten als: ‘Zie je wel, je bent niet goed genoeg’. Ik was niet blij met mezelf.”

Mijn ex zette na drieënhalf jaar een punt achter ons huwelijk.

“Ik weet best dat iemands waarde niet afhangt van een getalletje op de weegschaal. Toch voelde ik dat gewicht verliezen mij meer zelfvertrouwen zou geven. Dat kon ik goed gebruiken.”

Niet raar, niet duur

“Dus ging ik op zoek naar een oplossing om af te vallen. Ik zocht vooral naar een afslankplan waar je geen rare dingen voor in huis hoefde te halen. Het moest niet duur zijn qua aanschaf en uitvoering. Project Gezond sprong er op beide vlakken uit. Toen ik de duidelijke eetschema’s zag was ik verkocht
 en boek 1 ook!”

Dagelijkse kost

“Het fijne aan Project Gezond is dat je normaal eet. Gewoon je dagelijkse kost. Dat maakt het heel gemakkelijk. Je eet in principe gewoon brood, aardappels, groente en fruit. En daarmee val je gewoon af.”

“Ja, als je het me zo vraagt, het gemak springt er voor mij echt uit. Ik vind dat je voor de recepten en de baksels niet veel moeite hoeft te doen. Het is het hoe dan ook meer dan waard, want alles is erg lekker.”

Het gemak springt er echt uit voor mij!

Langzaam afvallen

“Een nadeel is dat het afvallen langzaam gaat. Ik kon soms nauwelijks aan mezelf zien dat ik was afgevallen. Ik moet er wel bij zeggen dat het bij anderen niet onopgemerkt bleef. En toen ik op een bepaald moment foto’s met elkaar ging vergelijken, kon ik er ook zeker niet meer omheen.”

‘Wow, dit wil ik doorzetten,’ dacht ik toen ik die foto’s zag.

“Pas later besefte ik dat het juist goed is dat je gemiddeld 500 gram per week afvalt. Het voorkomt dat irritante ge-jojo en je gaat je niet slap voelen. Uiteindelijk ben ik op deze gezonde en makkelijke manier ook gewoon 40 kilo afgevallen. Ik woog voordat ik begon 114 kilo en nu weeg ik 75 kilo bij een lengte van 1.75 meter.

De trigger en de stimulans

“De scheiding was dan misschien de trigger om te beginnen met afvallen. Mijn omgeving was absoluut mijn motivatie. Mijn vrienden en familie steunden me en dachten met me mee. Door hen heb ik het volgehouden.”

“Wat me ook geholpen heeft is het zien van het resultaat. Zodra je jezelf gaat vergelijken met foto’s van vroeger en ziet hoe groot het verschil is dan wil je gewoon doorgaan!”

In shape

Ik ben nu vooral bezig met ‘in shape’ komen. Ik ga twee keer per week naar de sportschool. Dat deed ik tijdens het afvallen ook. Soms ging ik zelfs drie keer per week. Het sporten hield me ook gemotiveerd.”

Sportschoolperikelen

“Vroeger deed ik al veel aan sport. Zo zat ik op wedstrijdzwemmen en voetbal. Sporten die perfect pasten bij mijn bredere bouw. Ik ben sowieso nooit een sprietje geweest. Ik was altijd al wat voller. Maar toen ik rond mijn 17e stopte met het sporten bij een club werd ik gaandeweg zwaarder. Ik had geen zin om naar de sportschool in het dorp te gaan. Ze waren daar nogal van het pushen en schreeuwen: ‘GA DOOR, NIET STOPPEN, KOM OP!’ Daar wordt het sporten niet leuker van.”

Wandelen is een prima en goedkoop alternatief voor de sportschool.

Ik merk terloops op dat ze nu dus een leuke sportschool gevonden heeft waar het er anders aan toe gaat.

“Ja, nu ben ik degene die schreeuwt,” antwoordt Tamara gekscherend. “Nee joh, dat is echt niet zo hoor. Ik sport hier gezellig samen met een vriendin en heb er meer mensen leren kennen. Ik geniet weer volop van het sporten. Maar ik kan ook enorm genieten van een fijne wandeling ’s avonds. Voor mensen die niet naar de sportschool kunnen of willen is regelmatig wandelen ook prima. Als je maar beweegt. Een gezonde leefstijl qua eten en sport is ‘the key’”.

Richtlijnen

“Op dit moment val ik dus niet meer af. Ik eet gewoon wat ik nodig heb en dat doe ik op gevoel. Dat lukt me doordat ik de weekmenu’s een half jaar strak gevolgd heb. Ik weet nu wat ik ongeveer moet eten en kan hoeveelheden beter inschatten.”

Ik drink doordeweeks geen frisdrank.

“Daarom ben ik ook niet bang dat ik weer aan zal komen. Laatst had ik een paar ‘slechte weken’ met veel feestjes en etentjes. Je ziet dat niet terug in mijn gewicht, omdat ik mijn dagen daar dan op afstem. Ik eet dan overdag iets minder. Ik heb voor mezelf ook richtlijnen gemaakt om te zorgen dat ik op gewicht blijf. Ik drink geen frisdrank doordeweeks en haal praktisch geen koek of snoep in huis. Als ik iets wil snoepen dan vraag ik mezelf eerst af of het het waard is. Wil ik deze caloriebom echt? Is het echt zó lekker? Vaak sta ik dan even later een paprika in stukken te snijden. Die dip ik in de hummus. Dat vind ik ook gewoon heel lekker.”

In het diepe

“En dat was vroeger wel anders. Ik lustte vroeger helemaal niks. Ik at nauwelijks groente en vond het maar ‘vies’. Niet dat ik het ooit echt geprobeerd heb. Project Gezond werkt met hele normale, gangbare groente. Ik heb mezelf gewoon in het diepe gegooid en alles geprobeerd. Dat had ik eerder moeten doen en ik raad het anderen zeker aan!”

Een paprika met hummus is top, maar pizza is ook fijn.

“Maar ik vind pizza en patat op z’n tijd ook fijn. Voordat ik ĂŒberhaupt begon met afvallen heb ik mezelf voorgenomen dat ik me niets zou laten ontnemen. Dus ook dat patatje of die pizza niet. Gelukkig heeft Project Gezond recepten met patat en pizza. En binnen het dagje uit menu is er zelfs ruimte voor afhaalpatat. Ik koos er gewoon voor om op een pizzadag of patatdag verder wat minder te eten en waarschijnlijk wat minder af te vallen.”

Gezond koken

“Project Gezond geeft je ook inspiratie om gezond te koken. En gelukkig zijn de meeste recepten zo klaar. Een patatje halen duurt langer. Ik vind de ‘Italiaanse plaattaart met pesto en mozzarella’ echt magnifiek! De ‘Aardappel maar dan anders’ is ook echt heel lekker. En de ‘Pasta pesto met cherrytomaten’ vind ik top!”

De drie recepten die Tamara noemt staan ook allemaal in boek 1. In dit boek staan namelijk 40 van onze beste recepten van het online programma. De recepten uit boek 2, ‘Heerlijke zomer’ en ‘Heerlijke winter’ vind je enkel terug in de boeken. Uiteraard staan de 100 recepten van het boek ‘Top’ ook online. Dit boek bevat immers de 100 meest populaire recepten van de afgelopen jaren van het online programma 😉

Boek 1 en app

“Ik heb boek 1 inderdaad veel gebruikt. Inmiddels staan ‘Heerlijke zomer’ en ‘Heerlijke winter’ op mijn verlanglijstje! De app gebruik ik regelmatig om te zoeken op een ingrediĂ«nt. Dan vind ik supersnel recepten met dat ingrediĂ«nt waar ik zin in heb of wat ik nog heb liggen! Ideaal!”

In de app zoek ik regelmatig op een ingrediënt

Bij twijfel… wel doen!

“Het maakt niet uit of je veel of maar een klein beetje af wilt vallen. Project Gezond is voor iedereen geschikt. Je hoeft er niks geks voor te doen. Iedereen zou dit wat mij betreft als basis moeten gebruiken. Je krijgt iedere dag alles binnen wat je nodig hebt. Als je onder je caloriebehoefte eet zoals de rekentool dat aangeeft, dan val je haast ongemerkt af. En dat kan dus oplopen tot wel 40 kilo!”

Elke stap versterkt je. Het eindresultaat geeft je kracht een boost.

“Ieder klein resultaat versterkt je. En het eindresultaat geeft je super veel kracht. Dus als je nog twijfelt, zeg ik: DOEN! De meeste mensen zeggen: ‘Bij twijfel, niet doen!’ Ik draai dat juist graag om. Want bij vallen hoort opstaan en als iets linksom niet lukt, dan lukt het rechtsom. En er is altijd nog een rechtdoor!”

Je bent het waard

“Kijk eerlijk naar jezelf. Durf in de spiegel te kijken en te zeggen: ‘Jij bent het waard!’ Dat is denk ik wel belangrijk.”

Ik ben blij en zit vol energie. Dat gun ik de mensen die lezen ook.

“Ik hoop echt dat er door mijn verhaal veel mensen zijn die de laatste hobbel nemen en ervoor gaan. Gewoon omdat ik het ze gun! Ik gun het anderen om zich te voelen zoals ik me nu voel. Blij met mezelf en vol energie!”

Trots op waar ik sta

Hoe aarzelend Tamara haar verhaal begon, zo overtuigend is ze in de loop van dit gesprek geworden.

“Die scheiding? Daar ben ik wel overheen. Ik heb wel meer meegemaakt dan dat. Mijn rugzak is best groot. Juist door wat ik allemaal heb meegemaakt ben ik meer gaan leven. Als ik kijk waar ik toen stond en waar ik nu sta, zie ik dat alles me gemaakt heeft tot wie ik nu ben. Daar ben ik trots op! Dit is de persoon die ik wil zijn. Een dankbaar en positief mens!”

Optimisme is wat jij uitstraalt Tamara. Bedankt voor je mooie woorden die zeker een inspiratie zullen zijn voor anderen. Het was een voorrecht jou te mogen spreken. Jij gunt anderen dit geluk, maar Ă©Ă©n ding is duidelijk: het is jou ook van harte gegund!

Wil je jouw verhaal met ons delen en zo anderen inspireren? Dat vinden we geweldig! Stuur even een berichtje naar info@projectgezond.nl. We nemen dan contact met je op.

Bericht delen?