Caroline (39) halveerde haar gewicht. "Mensen zeggen dat ik er 20 jaar jonger uitzie. Zo voel ik me ook."

» Ook afvallen met heerlijke recepten? Klik hier en start gratis!

De Caroline (39) uit Abbenbroek die ik vandaag spreek, past ruim twee keer in de Caroline uit Abbenbroek van twee jaar geleden. Misschien twijfel je nog of de dame links op de foto dezelfde is als de dame rechts. Ik help je graag even. Het is dezelfde dame, maar ook weer niet. Daar schiet je lekker mee op toch?

69 kilo!

“Eigenlijk ben ik het niet. Ik ben nu 69 kilo lichter. Ik heb mijn gewicht meer dan gehalveerd. Maar ik was het wel, die dame op de linker foto. Als ik toen wist wat ik nu weet…”

Caroline houdt even stil.

“Kijk, ik heb echt wel vaker geprobeerd af te vallen. En vaak lukte het ook. Maar het was altijd vreselijk moeilijk. Ik had honger en werd er chagrijnig van. Ik heb ervaring met Weight Watchers, Sonja Bakker en het Brooddieet. Iedere keer als ik met zo’n dieet op mijn streefgewicht was en weer ‘gewoon’ ging eten, kwamen de kilo’s er net zo hard weer bij. ‘Waarom zou ik het nog doen,’ dacht ik na de zoveelste keer dat dit me gebeurde. Het is zo demotiverend.”

Drijfveer

“Twee jaar geleden waren we op zomervakantie in Kroatië. Met voeten vol vocht waggelde ik maar wat over de camping. Ik kon helemaal niet meedoen met de kinderen en met ze spelen. Gewoon puur en alleen omdat mijn lijf niet mee wilde werken.”

Caroline op de camping in Kroatië

Ik wil mijn drie kinderen graag zien opgroeien.

“Ik keek naar mijn kinderen en bedacht me dat ik ze toch heel graag zou zien opgroeien. Ik besefte me dat -als ik zo door zou gaan- de kans best groot was dat dat niet ging gebeuren. Dat besef is uiteindelijk mijn drijfveer geweest om opnieuw te gaan afvallen.”

Maagverkleining

“Toen we terugreden vanuit Kroatië las ik in de auto veel informatie over een maagverkleining. Ik kende een aantal mensen die dat hadden laten doen en zij waren flink afgevallen. Een maagverkleining leek me de enige manier voor mij om gewicht te verliezen zonder dat het er na een tijdje weer bij zou zitten. Omdat je na een maagverkleining domweg niet meer veel kunt eten. Je wordt dan letterlijk ziek en beroerd. Toch vond ik het ook een enorm heftige ingreep. Een aanslag op je lijf en de rest van je leven. Zo moet je altijd vitaminen blijven slikken en is genieten van een stukje chocola niet altijd meer vanzelfsprekend na zo’n operatie.”

40 gram chocola, dat is leuk!

“Op Facebook kwam ik vervolgens een advertentie van Project Gezond tegen. Ik vroeg via de site het gratis weekmenu aan en toen ik het opende, zag ik op dag één meteen ’40 gram chocola’ staan. ‘Dat is leuk,’ dacht ik. Volgens mij kan ik dat wel volhouden. Ik heb meteen boek 1 besteld en toen het er de volgende dag was ben ik ook direct begonnen.”

Het ‘lijnclubje’ boekt Barcelona

“Vanaf dat moment viel ik af. Om mij te ondersteunen deed mijn moeder mee en werden we een ‘lijnclubje’.  Ze was blij dat ik eindelijk weer begonnen was met afvallen en wilde zelf ook wel een paar kilo kwijt. Iedere week wogen we onszelf op dinsdagochtend. Als je gelijk was gebleven in gewicht of was aangekomen, moest je €2 in het spaarpotje doen. Was je afgevallen dan hoefde er maar €1 in. Mijn moeder had al een goed figuur. Je kunt wel raden wie er het meest heeft ingelegd voor ons tripje naar Barcelona dat inmiddels geboekt is.”

Mijn startgewicht hield ik zelfs voor mijn moeder geheim.

“Mijn startgewicht durfde ik mijn moeder niet te vertellen. In het boekje dat mijn moeder bijhield stond alleen hoeveel we iedere week waren afgevallen. Toen ik op een gegeven moment onder de 100 kilo kwam, heb ik mijn gewicht pas verteld.”

Van ‘te strak’ naar ‘verzuipen’ in zomerjurk

“Vorig jaar zomer kocht ik een jurkje via internet in de opruiming. Het was net iets te strak. Ik gokte erop dat ik het dit jaar wel aan zou kunnen. Toen ik een tijdje terug mijn zomerkleding erbij pakte, zag ik het jurkje en paste het. Ik verzoop erin. Heel apart, want vorig jaar dacht ik nog: ‘Slanker dan dit gaat haast niet’. Dat was alweer 25 kilo geleden.”

Mam, wat was je dik daar!

“Zo’n soort ervaring had ik ook toen we met ons gezin laatst de film van onze huwelijksreis terugkeken. We hadden zo’n leuke handycam bij ons en ik weet nog dat ik me heel slank voelde. De kinderen bekeken het eens goed en mijn zoon van 10 merkte heel tactisch op: “Jeetje mam, wat was je toen dik.” Maar het verschil was inderdaad erg duidelijk. En het ging maar door.”

Slanker kan toch niet?

“Op een bepaald moment woog ik 78 kilo. Mijn moeder schreef het op en zei: “Caroline, weet je dat je ooit eens gezegd hebt dat je streefgewicht 80 kilo is?” Nou, dat wist ik eigenlijk niet meer. Maar ik begreep wel waar het vandaan kwam. Toen ik 17 jaar was, ben ik ook al eens veel afgevallen. Ik woog toen op een bepaald moment 78 kilo en voelde me heel slank. ‘Slanker dan dat kan gewoon niet,’ moet ik waarschijnlijk gedacht hebben bij het bedenken van een logisch streefgewicht.”

Op de foto linksboven zie je Caroline op haar zwaarst in juli.
De andere foto’s zijn genomen op de genoemde data een jaar later.

Ik eet lekkerder dan ooit en ik zie er beter uit dan ik ooit gedaan heb.

“Ik had totaal geen reden om te stoppen met Project Gezond en met het afvallen. Ik at lekkerder dan ik ooit had gedaan. Ik zag er beter uit dat ik ooit had gedaan en ik geniet iedere dag van heerlijk eten. Bovendien heb ik totaal niet het idee dat ik niets mag. Helemaal niet.”

Slachtoffer

“Toen ik Weight Watchers en Sonja Bakker deed was er altijd dat stemmetje in mijn hoofd: ‘ach wat zielig voor mij, want ik mag helemaal niets meer.’ Met Project Gezond ga ik van het ene lekkere naar het andere lekkere. Ik plan de dagen vooruit en maak een boodschappenlijstje. Daardoor weet ik ook wat er allemaal komt en kan ik er echt naar uitkijken.”

Nieuw doel

“In plaats van te stoppen, kreeg ik een nieuw doel. Ik wilde mijn startgewicht halveren. Het mooie was dat ik dan precies halverwege de BMI-marge voor gezond gewicht zou zitten. Dat zou prachtig zijn. 67,2 kilo werd dus mijn nieuwe streefgewicht. Reken zelf maar uit wat mijn startgewicht dus was. Dan hoeft het niet ‘zwart op wit’”

Reken mijn startgewicht zelf maar uit.

“Nu was ik al heel blij met hoever ik gekomen was. En ik was enorm blij met hoe fit ik me voelde en met wat ik allemaal weer kon. Voor mij was die 67,2 kilo geen ‘must’. Maar het afvallen ging door. Als snel zat ik rond de 72 kilo en vroegen mensen me: “Je gaat nu toch wel stoppen hè?” Ik was daar verbaasd over en zei altijd: “Hoezo, ik doe helemaal niets bijzonders. Ik ben niet op een dieet.” En zo voelt het voor mij ook totaal niet.”

Dansen door de kamer

“Hoewel ik er nu praktisch nooit meer last van heb, had ik aan het begin nog weleens de neiging om naar de kast te lopen en iets lekkers te pakken. Ik riep mezelf tot de orde: “Je hebt net gegeten Caroline. Dit is honger in je hoofd. Het hielp mij om afleiding te zoeken in andere dingen. Ik belde dan een vriendin of ging een stukje wandelen. Vaak zette ik muziek op en danste ik met mijn dochter door de kamer.”

Nee, Caroline. Dit is honger in je hoofd!

Die dikke op de loopband

“Ja, ik ben inderdaad ook lid geworden van de sportschool toen ik begon met Project Gezond. Die drempel was enorm hoog. Ik dacht: ‘Ze gaan allemaal naar me kijken. Die dikke op de loopband’. Maar ik ben blij dat ik gegaan ben hoor. Het fitnessen in de zaal vond ik niet echt leuk. Maar ik ontdekte de lessen Zumba en Bodybalance. Ze zijn een echte uitlaatklep geworden voor me.”

“Toen ik later een sporthorloge aanschafte, viel het me tegen hoeveel stappen ik eigenlijk zette op een vrij drukke dag op mijn werk bijvoorbeeld. Ik kwam vaak niet verder dan de 4000 stappen. Nu maak ik eigenlijk iedere dag ruim 10.000 stappen. Ik wandel tegenover mijn huis zo een natuurgebied in of ik doe de boodschappen lopend een dorp verderop. Heerlijk met een muziekje op. Dan voel ik me zo dankbaar voor mijn gezondheid.”

Meer dan gehalveerd

Dat Caroline uiteindelijk inderdaad haar gewicht wist te halveren, is denk ik geen verrassing meer. Maar we willen natuurlijk wel het hele verhaal horen hè?

“Op een gegeven moment kwam ik onder de 70 kilo en ging ik er ook echt wel voor om mijn startgewicht te halveren. Eerst had ik nog een paar kilo te gaan, maar op een gegeven moment was ik slechts een paar ons verwijderd van mijn doel. Die laatste week viel ik echter geen twee ons, maar twee hele kilo’s af. Dat is nu vijf weken geleden. Ineens woog ik 65,3 kilo. Bizar. Het was tijd om de boel te stabiliseren.”

Zo slank als ik nu ben, ben ik met andere diëten nooit geworden.

Stabiliseren

“Op advies van Project Gezond heb ik vanaf dat moment iedere dag 100 calorieën extra gegeten. Ik bleef die twee weken daarna afvallen, dus de derde week heb ik per dag 200 calorieën toegevoegd. Nu blijf ik stabiel en ik hoop wel dat dat zo blijft. Er mag zelfs best een klein beetje bij wat mij betreft. Als ik maar onder de 70 kilo blijf wegen.”

Ik twijfel even of ik Caroline van haar roze wolk moet halen. Ze zit zo lekker te vertellen, maar ik wil het toch graag weten: “Toen je na andere diëten stopte, kwam je…” Verder kom ik niet.

“Ik weet nu echt wel zeker dat dit echt niet meer gaat veranderen. Boek 1 en boek 2 heb ik op de letter nauwkeurig gevolgd. Ik heb nu alle boeken en ik gebruik ze ook allemaal. Maar nu vooral nog voor de recepten. De week- en dagmenu’s gebruik ik al zeker een jaar niet meer. Ik zoek een recept uit waar ik zin in heb en daar maak ik zelf mijn dagmenu omheen. Dat doe ik met de ervaring die ik heb na een jaar weekmenu’s gevolgd te hebben.”

Eigen baas

“Op een gegeven moment bedacht ik me dat ik al best veel geleerd had van het volgen van de menu’s. Ik wist inmiddels wat normale porties waren en hoe ik goed kon variëren. Eerst volgde ik nog de helft het dagmenu en vulde ik zelf de andere helft in. Nu sta ik helemaal zelf aan het roer.”

Om dit vol te blijven houden kan het niet zo zijn dat ik heel mijn leven lang alleen maar doe wat ergens staat. Het moet iets van jezelf worden.

“Dat is het verschil met de andere diëten die ik gedaan heb. Zodra ik ‘de orders van de baas’ niet meer volgde, viel ik terug in oude patronen en kwam ik weer aan. Project Gezond heeft me geholpen om me een nieuwe leefstijl eigen te maken. Ik heb een nieuw patroon ontwikkeld en daarbij ben ik zelf de baas.”

Van volvreten naar maathouden

“Ik weet hoeveel lekkere dingen ik kan eten, terwijl ik gewoon afval of op gewicht blijf. Ik weet ook wat voor lekkers er bijvoorbeeld ’s avonds nog op het menu staat, waardoor ik ’s ochtends een stukje taart kan afslaan. ‘Lekker hoor taart, maar vanavond mag ik iets wat ik veel lekkerder vind,’ denk ik dan.”

Met Project Gezond ga ik van het ene lekkere naar het andere lekkere.

“Ook kan ik beter maathouden door deze andere focus. Vroeger vrat ik me helemaal vol als we een keer uit eten gingen. Uit eten doe je niet vaak en als ik het dan een keer deed moest alles kunnen. Na een etentje had ik vaak buikpijn, zo vol zat ik. Nu heb ik laatst heerlijk genoten van een etentje. Zonder moeite maakte ik keuzes en ik heb echt geproefd en genoten. Achteraf had ik geen buikpijn en ik was ook niet aangekomen.”

Carolines foefjes

“Ik ben ook handiger geworden in de keuken en bedacht slimme trucjes om de menu’s gemakkelijk te kunnen volgen. Ik bepaalde het leeggewicht van al mijn pannen en schreef dat op. Van het gewicht van de gevulde pan trek ik nu het lege gewicht af. Dat getal deel ik door vier, omdat ik voor vier personen kook. Ik weet zo precies hoeveel ik op kan scheppen. Saus serveer ik apart van de rijst of pasta. Ik heb namelijk een lijstje gemaakt van de gekookte gewichten van de door mij gebruikte rijst en pasta.”

Geef het een kans

“Mensen die twijfelen zou ik willen zeggen: ‘Geef het gewoon een kans!’ Ik ben zo blij dat Project Gezond op mijn pad is gekomen. Ik zou echt niet meer anders willen. Besef ook: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’”

“Er zijn mensen in mijn omgeving die het veel werk vinden om alles te maken. Maar zoveel werk is het niet. De meeste recepten staan binnen 30 minuten op tafel. Je moet toch eten. Dan kun je beter iets maken dat gezond en voedzaam is. Ik vind ook dat je bereid moet zijn er iets voor te doen. Persoonlijk vind ik ‘de moeite’ totaal in het niet vallen bij het gigantische resultaat.”

Ik ben zo blij dat Project Gezond op mijn pad gekomen is.

De keuze is reuze

“En zoals ik al zei heb ik iedere dag lekker gegeten. De ‘Makkelijke Rendang’ uit boek 2 is bij ons favoriet. Die maak ik in de slowcooker. De blueberry pancakes maken we ook vaak. Alle pastagerechten en hartige taarten zijn ook goedgekeurd. Vooral de Indische hartige taart maak ik vaak. De spanakopita, de couscoussalade met abrikoos en geitenkaas en de rijstsalade met makreel komen ook regelmatig op tafel.”

Mam, waarom heb jij altijd het lekkere eten?

“Mijn zoon mopperde laatst een beetje. Hij at als ontbijt een bakje yoghurt met fruit: “Mam, waarom heb jij altijd het lekkere eten en wij dit?” “Tsja, ik ontbijt nu eenmaal graag met taart,” zei ik. De havermout ontbijttaart is namelijk ook één van mijn favorieten.”

Spruitjes

“Tegenwoordig eet ik ook spruitjes. Ik was vroeger de enige thuis die dat niet lustte. In het winterboek staat een recept met spruitjes. Ik had ze niet meer gegeten sinds mijn 18e. ‘Hallo,’ dacht ik, ‘ik ben nu bijna 40. Laat ik het gewoon proberen.’ Dus maakte ik het recept uit het winterboek. ‘Anders eten we morgen wel weer lekker,’ dacht ik nog. Ik heb het op tafel gezet en iedereen heeft zo ongeveer z’n bord schoongelikt. Ook mijn jongens van 10 en 8 jaar oud en mijn dochter van 6. Het volgende recept met spruitjes werd de spruitjestaart met geitenkaas en amandelen. Dat was een groot succes. Probeer echt gewoon alles. Ik ben al een aantal keer positief verrast.”

Kliko

“Wat ik verder goed vind is de afwisseling die Project Gezond biedt. En natuurlijk de 80/20 regel. Je eet niet alleen maar sla. Je mag ook best eens genieten van iets dat lekker, maar minder voedzaam is. Dat vind ik fijn. Dan kun je het volhouden!

Word geen kliko!

“Let wel op dat je zelf geen kliko wordt. Vroeger vond ik het zonde om eten weg te gooien. Ik at het dan zelf op. Maar ondanks dat het eten van Project Gezond lekker is, vind ik het nu zonde om zelf voor kliko te spelen. Ik vries restjes in. Als het niet genoeg is voor één persoon hebben mijn kippen een feestmaal.”

Winnaar

“Ik heb zoveel meer energie. Mijn kinderen gaan naar de basisschool hier in het dorp en regelmatig doen we een wedstrijdje terug naar huis. “Wie er het eerste is!” roepen we dan. Vroeger hijgde ik na drie stappen en nu win ik ook weleens.”

Juf, wat heb je daar bij je armen?

“Ik werk in het basisonderwijs. Laatst vroeg een kind uit mijn klas: “Juf, wat heb jij daar bij je armen?” Hij wees naar de stukken vel onder mijn armen. Ik legde hem uit dat ik eerst twee keer de juf was. Hij geloofde het pas toen ik een foto liet zien.”

Geen vet, wel vel

“Dat overtollige vel heb ik helaas ook op mijn buik. Met kleren aan ben ik heel blij, maar ik hijs me liever nog niet in bikini. Onlangs was ik bij een plastisch chirurg voor een intake. Ik kwam er toch wel een beetje trots vandaan. Hij verzekerde me namelijk dat het echt alleen vel was wat er overtollig hing. Er zat geen vet in waardoor de operatie zich echt alleen hoeft te richten op het verwijderen van de overtollige huid. Er is geen liposuctie nodig.”

Stralend_en_slimfit

“Er zijn mensen die het maar moeilijk kunnen geloven dat er geen operatie aan te pas is gekomen bij mij. En ze geloven al helemaal niet dat ik nog gewoon en lekker kon eten. Daarom ben ik onder de naam stralend_en_slimfit een Instagramaccount gestart. Ik deel daarop wat ik eet en waar ik mijn inspiratie vandaan haal.”

Mensen geloven niet dat ik dit echt allemaal eet en toch afval.

“Mijn dochter zei vroeger als ik geen ijsje nam: “Dat mag jij niet hè mama?” Ik zei steevast tegen haar dat ik het wel mag, maar niet wil. Ik ben eigen baas. Als ik nu geen ijsje neem zegt ze: “Oh, wil jij nu niet mama?” Als je zegt dat je het niet mag dan ga je je een slachtoffer voelen. Dat moet je voorkomen. Je bent geen slachtoffer. Je bent zelf de baas over je leven en je gezondheid. Je hebt zelf de sleutels in handen.”

Foto’s wegmoffelen

“En mocht je nu beslissen om ook (opnieuw) te beginnen met afvallen dan heb ik een laatste tip: Maak goede foto’s van hoe je er nu uitziet. Het is misschien confronterend, maar achteraf zal je er blij mee zijn. Alle foto’s van de vakantie in Kroatië van twee jaar geleden heb ik vakkundig weggemoffeld. Om ze maar nooit meer tegen te komen. Toen ik al flink was afgevallen had ik daar enorm veel spijt van. Gelukkig had mijn vader wel foto’s bewaard van die vakantie.”

Opnieuw Kroatië

“Nu ga ik bijna weer op vakantie naar Kroatië. Ik ga niet meer waggelend over de camping, maar rennend en ravottend met de kinderen.”

En na Kroatië staat Barcelona op de planning. Dat is niet voor niets. Je verdiept je via een app al 3 jaar in de Spaanse taal. Tijd om je skills te testen tussen de ‘natives’. Misschien zien we ook iets van wat jij eet op reis op je Insta voorbijkomen? Wij volgen jou in elk geval op stralend_en_slimfit.

Heb jij ook een inspirerend afslankverhaal dat je met anderen wilt delen? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar info@projectgezond.nl. En wie weet interviewen we jou voor het volgende succesverhaal 🙂

» Ook afvallen met heerlijke recepten? Klik hier en start gratis!

Bericht delen?